Uppsala Konsert & Kongress 753 75 Uppsala | info@ukk.se | 018-727 90 00 English

Akira Sakata, Johan Berthling, Paal Nilssen-Love

Frijazzkonsert

Utlevelsen är total och trions improvisationer har en laddning som får luften att kännas närmast strömförande. Japanska saxofonisten, sångaren och klarinettisten Akira Sakata är en av världens absolut främsta frijazzmusiker. Tillsammans med svenske basisten Johan Berthling och norske trummisen/slagverkaren Paal Nilssen-Love har legendaren tagit den improviserade musiken ännu ett steg uppåt på energiskalan.

Onsdag 20 maj 2015
20.00
Sal C


Lägg till i kalender

Biljettpris
140 kronor inkl serviceavgift

Arrangör
Uppsala Konsert & Kongress med stöd av Musikens Hus Vänner

Trion gjorde sin första gemensamma konsert vid Molde jazzfestival 2013 och gav en kort tid efter ut det kritikerhyllade albumet Arashi. Det betyder storm och här piskar de tre extremt virtuosa musikerna upp klangvågor med tyngden av helt hav. Den täta melodiska väven böljar fram för att ibland stillna och ge plats för eftertänksamma och stundtals svidande vackra melodiska linjer. Sakata använder också sin röst som skriker och kvider av längtan och smärta.

Akira Sakata slog igenom i Yosuke Yamashitas frijazztrio i början av 70-talet och har under flera decennier haft hela världen som arbetsfält. Han är en verkligt unik personlighet som under senare år haft samarbeten med såväl DJ Krush som Chikamorachi (Darin Gray, Chris Corsano), han är också utbildad marinbiolog och har varit programledare. Musiken ser han framförallt som ett sätt att forma sig som människa.
”Jag kanske livnär mig på att vara musiker, men musiken i sig är inte målet, det handlar om att växa genom musiken – att utveckla sig som person. Jag vill utforska hur långt jag kan komma innan jag dör. Självklart vill jag förbättra mitt spel, göra bra musik, men i hjärtat strävar jag mot att bli en bättre människa. John Coltrane fick mig att inse det.”

Sedan några år tillbaka har Akira Sakata täta kontakter med många av Skandinaviens främsta jazzmusiker. Bland annat medverkar han på gruppen Nacka Forums (Goran Kajfes, Jonas Kullhammar, m fl) platta Live in Tokyo. Här hör vi honom tillsammans med Johan Berthling som förutom att också han är medlem i Nacka Forum ofta framträder med Angles 9, Sten Sandell Trio, Tape och Mats Gustafssons Fire! Orchestra. Han är också en av grundarna av skivbolaget Häpna.

Bakom trummorna finns Paal Nilssen-Love, en av Norges mest dynamiska och mångfacetterade slagverkare och framträder tillsammans med musiker och grupper som Ken Vandermark, Peter Brötzmann, Mats Gustafsson och Terrie Ex.

Frijazzen, ett föredrag av Magnus Nygren

Sal C, 18.00
Längd: cirka 60 min
Fri entré

Arrangör: Uppsala Konsert & Kongress i samarbete med nätmagasinet Soundofmusic


DJ Elena Wolay spelar skivor i baren

17.30-18.00 + 19.00-20.00

Välkommen till baren på plan 3 från 17.30. Här kan du mingla, beställa dryck och tilltugg och lyssna på DJ Elena.

Elena har under många år jobbat med den mobila klubben Jazz är farligt där hon spridit jazzens budskap åt massorna. Hon är även medarbetare i Soundofmusic och musikredaktör på tidningen Feministiskt perspektiv.

Onsdag 20 maj 2015
20.00
Sal C


Lägg till i kalender

Ange e-postadressAnge e-postadress för att lägga in händelsen i kalendern

Biljettpris
140 kronor inkl serviceavgift

Arrangör
Uppsala Konsert & Kongress med stöd av Musikens Hus Vänner