Uppsala Konsert & Kongress 753 75 Uppsala | info@ukk.se | 018-727 90 00 English

Lamine Cissokho - Kora +1

Exklusiv premiärkonsert med spännande duetter

På Uppsala Konstmuseum kommer Lamine Cissokho att ge en exklusiv premiärkonsert med materialet från nya albumet Kora +1. Det är även en releasefest-spelning då albumet ges ut samma vecka. 

Torsdag 20 april 2017
19.00
Uppsala Konstmuseum, Vasasalen


Lägg till i kalender

Konsertlängd
Cirka 60 minuter

Fri entré

Arrangör
Uppsala Konsert & Kongress i samarbete med Uppsala konstmuseum

Lamine kommer att spela ett solo-set med sin kora och sedan bjuds det på spännande möten/duetter med Iiris Viljanen (klaviatur), Lisa Långbacka Eriksson (dragspel) och Emil Skogh (kontrabas).

Den fantastiske koraspelaren Lamine Cissokho kommer från Senegal/Casamance och är en ättling till en berättarfamilj, så kallade grioter, med en historia som går tillbaka till 1400-talet.

En griot är en västafrikansk trubadur, historieberättare, underhållare, lovsångare och muntlig historiker som har till uppgift att föra sitt folks historia vidare. Det är ett yrke som går i arv och Lamines båda föräldrar är musiker, liksom hans syskon.

Kora, den västafrikanska harpan, är Lamines huvudinstrument. Redan i 10-årsåldern hade det blivit hans favorit. Hans kora är tillverkad av en stor kalebass och har 22 strängar.

Lamine, som nu är bosatt i Kalmar, är en låtskrivare och arrangör och en sann världsmusikartist. Hans melodier och texter speglar hans många olika musikaliska världar; allt från barndomens koramusik till svensk folkmusik och modernt afro-jazz-groove.

Han har spelat med Ale Möller och blivit hyllad av kora-mästaren Toumani Diabaté. Lamines två tidigare album har varit fyllda med medryckande sångbaserade låtar. Men mångsidige Lamine vill gärna testa att sätta sig och koran i nya, oväntade sammanhang. Under hösten 2016 begick han så skådespelardebut i Peter Oskarsons uppsättning av Utvandrarna på Västmanlandsteatern i Västerås.

Och nu 2017 kommer så ett fantastiskt, instrumentalt kora-album där han gör duetter/dueller med andra instrument. Bland dessa möten finner vi finlandssvenska pianisten och artisten Iiris Viljanen, dragspelerskan Lisa Långbacka Eriksson, argentinska percussionisten Liliana Zavala och Lamines bror Abdou för att nämna några. Det gränsöverskridande och oerhört vackra albumet Kora +1 initierades av producenten Karl Jonas Winqvist som också ger ut albumet på sitt nystartade skivbolag Sing a song fighter våren 2017. 

Medverkande
Lamine Cissokho (kora)
Iiris Viljanen (klaviatur)
Lisa Långbacka Eriksson (dragspel)
Emil Skogh (kontrabas)

Torsdag 20 april 2017
19.00
Uppsala Konstmuseum, Vasasalen


Lägg till i kalender

Ange e-postadressAnge e-postadress för att lägga in händelsen i kalendern

Konsertlängd
Cirka 60 minuter

Fri entré

Arrangör
Uppsala Konsert & Kongress i samarbete med Uppsala konstmuseum