Hoppa till huvudinnehållet

Kreativa rådet 2021-2022

Det kreativa rådet stöttar och utmanar det konstnärliga samtalet och verksamhetsutvecklingen på UKK. Rådet ingår i organisationens arbete för att fortsatt vara en ledande mötesplats för musik och möten i framtiden.

Den 23-24 mars 2022 träffades det Kreativa rådet på UKK. Tillsammans med representanter från UKK:s ledning utbyttes spännande tankar om framtida programverksamhet och bolagets utveckling. Dagarna gästades också av representanter från Musik i Uppland, Musikens Hus Vänner, UKK:s styrelse, Uppsala kommun, Region Uppsala, Uppsala konstmuseum, Uppsala stadsteater och Gottsunda Dans och Teater. Vårt kreativa råd fick också chans att besöka Uppsala stadsteater och nya Stadshuset.

Det Kreativa rådet består av:

Hans Ek, gränsöverskridande arrangör och dirigent baserad i Uppsala. Han är just nu högaktuell i ett samarbete med Radiosymfonikerna och världsstjärnan Zara Larsson, ett i en lång rad av uppmärksammade samarbeten där Hans förenat den klassiska musiken med andra genrer.

Cathy Graham (UK) har en lång erfarenhet av att arbeta med musik i olika kontexter. Hon är baserad i England, men har tidigare bott och arbetat i Sverige, bl.a. för Folkoperan, Riksteatern, Norrlandsoperan och Vadstena-Akademien. I England har hon haft flera nyckelroller inom musikscenen. Hon har arbetat för ENO Contemporary Music Studio, London Sinfonietta, och är sedan 2006 Director of Music på British Council där hon verkar i dag.

Jasmin Rastegar arbetar med inkludering och representation inom de kreativa näringarna sen sju år tillbaka och är i dag redaktör på SVT Edit, där hon arbetar med att producera kortdokumentärer inom populärkultur och samtidsfrågor. Hon är grundare av plattformen Gärigheter, som strävar efter att skapa en större representation av kvinnor och icke-binära kreatörer som rasifieras inom de kreativa näringarna.

Nanna Bergh är VP of Design på Doors, en svensk startup inom musik som vill förändra sättet att interagera med artister och musik digitalt. Nanna har tidigare jobbat på design- och innovationsbyrån Doberman och har en lång lista av betydande uppdrag bakom sig, däribland var hon med och lanserade Kungliga Operans prisbelönta playkanal (operanplay.se). .

Fabrice Gogendeau (FR) är senior agent och projektledare med en lång erfarenhet inom den internationella musikbranschen. Han arbetar sedan 2001 som internationell musikagent på agenturen 3D Family. Som agent har han arbetat med några de största namnen inom jazz, världs- och folkmusik, bland andra Salif Keita, Amadou & Mariam, Tony Allen, Macy Gray, Stanley Clarke, Hank Jones, Saul Williams, Pharoah Sanders, Fatoumata Diawara, David Murray, Les Amazones d’Afrique, Ester Rada, Bonga, Jupiter & Okwess, Mbongwana Star, Roberto Fonseca, Magic Malik och Omar Sosa.

Johanna Beckman har en lång meritlista från den svenska musikbranschen. Hon har arbetat som bokare eller manager åt artister som Mapei, Dungen och Jenny Wilson samt varit konsert- och festivalarrangör. Innan hon klev in som senior Creative curator & promotor på FKP Scorpios bokningsavdelning förra året, var hon kreativ chef på den nyskapande klubbscenen Trädgården/Under Bron i Stockholm.

Marc Bamuthi Joseph (USA) är spoken word-artist, dansare, dramatiker och pedagog. Som föreläsare har han tagit plats på TED Talks globala scen och för hans arbete med sociala frågor inom scenkonsten har han mottagit flera utmärkelser, bland annat från Guggenheim Social Practice initiative och United States Artists Rockefeller Fellowship. Marc har skrivit libretto till operan “We Shall Not Be Moved”, en föreställning som blev utsedd till en av 2017 års bästa föreställningar inom klassiska musikgenren av The New York Times. Han arbetar i dag som Vice President och Artistic Director för The Kennedy Centers satsning Social Impact i Washington.

Malena Ernman, född i Uppsala, är operasångerska och mezzosopran som genom åren sjungit på alla världens stora scener. Med sin unika förmåga att röra sig fritt mellan olika musikstilar är hon en entertainer i ordets rätta bemärkelse – en banbrytande modern klassisk artist med en röst som spänner över nästan fyra oktaver. 2009 vann hon sensationellt Melodifestivalen med ”La Voix” och spelade senast i succémusikalen ”Så som i himmelen”, som spelade för utsålda hus i två år innan pandemin slog till. Malena har mottagit en rad utmärkelser och priser med åren från bland annat kung Carl XVI Gustaf – inte minst för det musikaliska avtryck hon gjort, men också för sitt samhällsengagemang i miljö- och klimatfrågor. Förutom uppdraget för UKK:s kreativa råd sitter Malena även med i juryn för Polarpriset och i Kulturrådets styrelse.

Med stöd av vänföreningen

Det kreativa rådet möjliggörs med stöd från Uppsala Konsert & Kongress vänförening Musikens Hus Vänner. Förordnandena i rådet skrivs på tolv månader åt gången. I förordnandet ingår att delta i samtal och möten, både i helgrupp och enskilt i utvalda frågor, bidra med sin expertis och verka utifrån UKK:s ägaridé och vision.