Hoppa till huvudinnehållet

Jazzeuropas toppskikt till Uppsalas nya jazzfest

– Vi är alla fyra starka bandledare som tillhör toppskiktet på den europeiska jazzscenen, säger Nils Landgren. Michael Wollny är en av de klarast lysande unga stjärnorna på pianohimlen, Wolfgang Haffner tillhör gräddan av världens trumslagare och Lars Danielsson är en fantastisk basist, kompositör och arrangör. Och själv gör jag också mitt allra bästa!

4 Wheel Drive bildades i medlemmarnas gemensamma kärlek till starka poplåtar. Med jazzen som bränsle blir resultatet musik i full fart framåt. I täten finns Landgrens själfulla sång och trombon, eskorterad av de mästerliga medmusikerna, alla lika viktiga delar i ett perfekt maskineri. På repertoaren står tidlösa klassiker av artister som Phil Collins och Sting blandat med originallåtar av bandmedlemmarna. 

”Det finns jazz för alla!”

Flera av de band som spelar på festivalen på UKK blandar jazz med andra stilar och genrer. Nils Landgren tror att det kan bidra till att en mer ovan jazzpublik kan ta till sig musiken.

– Redhorn Jazzfest kommer bjuda på en bred tolkning av jazz, säger Landgren. Det finns jazz och improviserad musik för alla, man ska bara hitta rätt.

Totalt fyra band uppträder på Redhorn Jazzfest. Sedan tidigare har vi presenterat hyllade sång- och pianoesset Ida Sand med ett mäktigt kompband, internationella supergruppen Lars Danielsson Liberetto, en suveränt samspelt och starkt sammansvetsad kvartett stjärnmusiker och till sist fenomenet Jazzrausch Bigband från München, som har Sverigepremiär i Uppsala denna kväll. Det hyllade bandet från München har hittat ett helt eget uttryck i gränslandet mellan storbandsjazz och klubbmusik med en scennärvaro som skiner av spelglädje och energi.

Redhorn Jazzfest äger rum lördag 6 maj från klockan 15.00 fram till midnatt, i Sal D på UKK:s gatuplan. Mellan konserterna blir det DJ och kvällen avslutas med en klassisk jamsession där vi hoppas få se möten mellan Uppsalas och Europas jazzstjärnor.

Har du frågor? Kontakta oss