Hoppa till huvudinnehållet

K.R.O.P.P på tema djur, mänsklig, varelse

Varelser. Kroppar. Människor och djur. 

Vi är varelser. Vi är kroppar. Det finns skillnader mellan våra kroppar om vi råkar ha blivit en fågel eller en människa, men det finns också oändligt många likheter. Våra kroppar är någon form av boning vi befinner oss i. Med kroppen förhåller vi oss till vår omvärld och våra medvarelser. Ibland på avstånd. Ibland i absolut närhet. 
 

K.R.O.P.P Tema: Djur/Mänsklig/Varelse
SU-EN Butoh Company i samarbete med bildkonstnär Maria Nöremark.
Lördag 14 mars, 14:00-17:00, Uppsala Konsert & Kongress

Skulpturer, visuella verk och koreografier med relation till djur och kroppslighet. Under dagen kan publiken möta ett hönshus där dansarna lever som höns, ett fält med harar, och ett visuellt verk där fjärilar mumsar på ruttna plommon. Programmet är tänkt för vuxna men det finns också flera programpunkter där barn och barnvagnar är varmt välkomna.

Butterfly Dreams (visuellt verk) av SU-EN
Visas i foajén, under hela evenemanget
Musik: Lise-Lotte Norelius
”2019 hade vi fjärilsexplosion i trädgården. Jag skapade en installation med ruttna plommon sent i augusti, placerade ibland min kropp med dem, och följde dagligen fjärilsdansen ett par veckor och till frosten tog över.” SU-EN

Skulpturer av Maria Nöremark
Lagomorfer/hardjur. Installation, metallnät, gipsbindor, 2017. Sal B.
Inom. Skulptur gjord för handen, brons, 2015. Foajén.
Fyra. Installation, metallnät, lim, linne, 2020. Sal C.
Vulpes Vulpes. Metallnät, textil. 2020. Sal B.

14:00 Foajén (vuxenvänligt)
Samtal runt temat mellan SU-EN och Maria Nöremark

14:25 Sal B (barn- och barnvagnsvänligt)
The Chicken Project (fox version)
Koncept och koreografi: SU-EN
Konstruktion av hönshuset: Silvestar Trevizan
Video verk Hönsliv av Rickard Sporrong och SU-EN
Höns: workshopsdeltagare
Det går bra att röra sig runt, mata hönsen eller bli insläppt av hönsskötaren.

Ca 15:25 paus

15:45 Sal B (barn- och barnvagnsvänligt) + efterhäng
Dans med Harar
Koreografi SU-EN. Dans: Madeleine Holmlund och Heiko Klandt
Musik: Mattias Axén.
Det går bra att röra sig runt i lokalen.

Ca 16:05 Sal C (rekommenderad ålder 12 år) + efterhäng
Dans med Kalvar
Koreografi och SU-EN. Musik: C O Caspar.
C O Caspar är numera 85 år och har lämnat yrkeslivet inom musiken. Till denna K.R.O.P.P har SU-EN fått tillåtelse att använda delar av hans komponerade musik och önskar därför tillägna Dans med Kalvar till honom.

Curator: SU-EN
Teknisk samordning: Robert Berglund/Centerstage
Producent UKK: Hanna Olsson Lanneberg
Arrangör: UKK och Mon no Kai
Med stöd av Uppsala kommun kulturnämnd, Statens Kulturråd och Konstnärsnämnden.

Om medverkande

Maria Nöremark är bildkonstnär och epidemiolog verksam i Uppsala. Återkommande teman i hennes arbeten är tid, kropp, avstånd och hur vi som varelser förhåller oss till varandra. Har studerat vid SLU, Gerlesborgskolan och Konstakademin i Oslo.
www.marianoremark.com
Instagram: marianoremark

C O Caspar är baserad i Berlin, och har också bott i Sverige i perioder.
Han har arbetat med solokonserter, i samprojekt med andra musikskapare, anordnat workshops, verkat genom aktioner, installationer och projektioner. Han har spelat in både naturljud och maskinljud och sökte efter en spontan impuls av en ”ljudande kropp” för sin musik.

Mattias Axén, kompositör av industriell/elektronisk musik. Sedan 2003 bosatt på Gotland och verkar numera som akustisk singer/songwriter. Har komponerat musiken till SU-EN Butoh Company´s verk Electrified och även komponerat musiken till The Scaly Ones, Beak och Shadows in bloom med SYSTEMA.

Rickard Sporrong är video – och dator konstnär med bas i Uppsala. Han har ett förflutet som turnerande rockmusiker och gått vidare med sitt skapande och utnyttjar fullt ut dagens digitala möjligheter att bearbeta bild och ljud. Rickard Sporrong har arbetat med ljud och bild i flera framstående firmor, bla Sun Studios, SDI media, Cinepost, Chimney och Nordic United. Han har tillsammans med SU-EN skapat filmverken Slice (2003), Chicken Instruction Video (2004), Chicken Life (2004) och Scrap Life (2005). Han medverkade i utställningen Visceral Space i samband med SU-EN Butoh Company´s 20-års jubileum på Uppsala Konstmuseum.

Lise-Lotte Norelius studerade elektroakustisk komposition vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1998-2002 och utvecklade sitt arbete med live-elektronik och realtidsbearbetning av slagverk och andra ljudkällor. Sedan dess har hon skrivit musik för högtalare (eam), musiker och live-elektronik, teater, installationer, poesi-och dansföreställningar. Hon framträder ofta med andra musiker, dansare, poeter och intermediakonstnärer i, men framför också egna live-elektronikverk som soloartist. Norelius har komponerat verk för SU-EN Butoh Company bl a Blush 2010 och Voracious 2015.
lise-lottenorelius.se

SU-EN Butoh Company grundades 1992 i Tokyo med vägledning av Tomoe Shizune & Hakutobo. Sedan 1997 har verksamheten sin bas i Haglund Skola i Almunge nordost om Uppsala. SU-EN Butoh Company verkar i Sverige och internationellt med föreställningar, workshops, filmproduktion, konstprojekt och föreläsningar. Konstnärlig ledare är SU-EN som också koreograferar kompaniets verk. Efter studier hos den legendariska butohkonstnärinnan Yoko Ashikawa och lärlingsskap hos Tomoe Shizune & Hakutobo- gruppen, har SU-EN etablerat Butohkonsten i Sverige och vidareutvecklat sin egen särpräglade Butohmetod.

www.suenbutohcompany.net

Har du frågor? Kontakta oss