Hoppa till huvudinnehållet

OTHERWORLDLY – en hybridfestival feat. Teho Teardo, Blixa Bargeld, Alva Noto, Abul Mogard, SØS och många fler!


– Otherworldly är en framtidsspekulation som pekar mot udda och främmande världar. Ibland skrämmande dystopiskt, ibland mer hoppfulla utopier, berättar Peder Bjurman. Festivalen ställer frågan kring vilken slags framtid vi vill ha, och hur konsten kan spela en roll i visionerna.

Konstverk inne och ute

I centrum av hybridfestivalen står en stor videoinstallation, ”The Air Loom”, ett helt nytt och tekniskt avancerat verk av Peder Bjurman och Mark Holthusen med Blixa Bargelds röst som påträngande maskinintelligens. Voyeurism och övervakning är teman där den hypnotiska texten kretsar kring känslan att förlora sig själv.

Utanför konserthuset, på torget, svävar monumentalskulpturen ”DROM”, en futuristisk koloss som tidigare visats på Slaktkyrkan, här i ett samarbete med ”Allt ljus på Uppsala”.

– Vi har bett den mångsidige konstnären och regissören Peder Bjurman att tillsammans med Christian Hutchinson-Berg kuratera ett antal installationer, program och konserter i hela huset, alla på temat utomvärldsligt, berättar Henrik Lillsjö, vd och konstnärlig ledare på UKK. Det blir vackert, melankoliskt och lite skrämmande, allt på samma gång!

Förutom ”The Air Loom” och ”DROM” visas Alexandra Daisy Ginsburgs ”The Substitute” liksom ett urval av svensk videokonst och detaljer. Veckan bjuder dessutom på ett seminarium kring framtiden med inbjudna gäster.

Musiken får stort utrymme

Musiken har valts i samarbete med Christian Hutchinson-Berg från bandet Kite. Industrinestorn Blixa Bargeld (Einstürzende Neubauten, Nick Cave and the Bad Seeds) i ett samarbete med film- och teaterkompositören Teho Teardo tillsammans med Malvakvartetten, den melodiska loop-cellisten Julia Kent och multibegåvningen David Coulter, mysteriet Abul Mogard, dark abient-pionjären Alva Noto och ösiga danska SØS Gunver Ryberg tar plats på UKK:s stora scen.

Dessutom blir det klubbkvällar med Klara Lewis och Peder Mannerfeldt m.fl.

 

KONSERTER & KLUBBAR

Ons 2 november       

Teho Teardo & Blixa Bargeld + Malvakvartetten – Stora salen

Klara Lewis & Peder Mannerfeldt – Sal D 

Tors 3 november        

Abul Mogard + Julia Kent & David Coulter – Stora salen

Klubbkväll TBA – Sal D 

Fre 4 november          

SØS + Alva Noto – Stora salen

TBA – Sal D

KONSTVERK


The Air Loom
av Peder Bjurman – Världspremiär! – Sal B

The Substitute av Alexandra Daisy Ginsburg – Sal C

DROM över torget framför entrén.


Fler programpunkter tillkommer! 

Biljetter och mer info: ukk.se/otherworldly (fr o m 24/5) 

 

Välkomna programinfiltratörer

Uppsala Konsert & Kongress inleder en rad spännande och kreativa samarbeten under 2022. Genom samverkan med aktörer som är specialister inom sina respektive områden stärker och vässar UKK:s sin musikprofil ytterligare. Dessa specialister blir UKK:s förlängda programavdelning och kommer att infiltrera UKK:s programarbete på bästa tänkbara sätt under de kommande åren. Otherworldly och samarbetet med Bjurman och Hutchinson-Berg är en del av detta.  

 

Mer om Peder och Christian

Peder Bjurman och kompaniet FMR Produktion har länge arbetat med publikmedverkan i sina verk; i Grow in the Dark på MDT, spelade publiken och satte samman pjäsens text med hjälp replikkort, i Archive of Moments på Fylkingen samlades livsavgörande ögonblick in och skapade ett ögonblicksmuseum, i The Cloud Machine på Konstakademien avlästes de av en polygraf på sina sinnesintryck och skapade gemensamt ett mänskligt och talande moln i 3D. Frågan kring utopiernas nödvändighet och relativa farlighet låg till grund för konsertinstallationen DROM på Slaktkyrkan 2019. Bjurman har gjort teater av David Shrigleys bildvärld, och länge samarbetat med den kanadensiske teatermannen Robert Lepage, varit manusrådgivare på Philip Glass senaste opera, gjort research för Laurie Anderson och nyligen samarbetat med den franske konstnären Philippe Parreno. 

www.pederbjurman.com

Christian Hutchinson-Berg utgör ena halvan av bandet Kite, av några kallat Sveriges bäst bevarade hemlighet. Bandet fick Kungliga Operans hemsida att krascha (två gånger!) då biljetterna släpptes till deras bejublad konsert ”Kite at the Opera” som också sändes av SVT. Christian har också arbetat med att programlägga konserter och klubbar på bl.a Slaktkyrkan i Stockholm, ofta med syfte att introducerat ny elektronisk musik och dark ambient med en tydlig edge och dragning åt det undergångsromantiska.  

 

Har du frågor? Kontakta oss

Bilder