Hoppa till huvudinnehållet

Utomvärldslig festival tillbaka i Uppsala

Festivalen leds även detta år av konstnären och initiativtagaren Peder Bjurman och musikern och kompositören Christian Hutchinson Berg. Tillsammans har de tagit fram ett spännande och utmanande program med konserter, installationer och seminarier som fyller både Uppsala Konsert & Kongress och Uppsala konstmuseum under några intensiva dagar 19–21 oktober 2023. Allt med det gemensamma temat udda och utomvärldsligt.

– Otherworldly är en spekulativ framtidsvision, en hypotetisk utsaga, sedd genom konst och musik, säger Peder Bjurman. Vi vill skapa en hybrid av uttryck och idéer, och låta dem mötas och mutera. Festivalen är ett sätt att peka mot andra världar, att fråga oss vilken framtid vi är med om att skapa och att fånga känslan av att både lockas och skrämmas av utsikterna.

Ambient och mekatroniskt 

Festivaldagarna bjuder på ambient-konserter, electronica-pionjärer, noise, svävande eterisk eller dystopisk konst, mekatronisk skulptur och ljuskonst. Bland musikinslagen finns Bristolduon Giant Swan, svenska kompositören Maria W Horn samt drone- och noisekollektivet BADA med uppmärksammade Anna von Hausswolff som gör en av få spelningar i höst på Otherworldly. Programmet för konst innehåller konstnärsduon Lundahl & Seitl, ljudskulptören Klara Lewis, den brittiske konstnären Mat Collishaw samt Pierre Huyghe från Frankrike.

– Det känns härligt att Otherworldly är tillbaka! Här samlas nyfiket utforskande och drabbande musik och uttrycksfulla och tankeväckande konstinstallationer. Stora upplevelser som utmanar, berör och inspirerar! säger, Henrik Lillsjö, vd och konstnärlig ledare för Uppsala Konsert & Kongress.

– Uppsala konstmuseum och UKK har samarbetat tidigare och det är mycket roligt och stimulerande att vi med en gemensam festival kan fortsätta den inslagna vägen, fortsätter Uppsala konstmuseums museichef Daniel Werkmäster.

Seminarier i gränslandet 

Inför Otherworldly bjuder vi också in till ett antal seminarier i gränslandet mellan konst och vetenskap, där även Uppsala universitet är medarrangör. Där berörs frågor kring konstens roll som siare och människans framtid.

För mer information och kommande biljettsläpp, se www.ukk.se/otherworldly 

Otherworldly arrangeras av Uppsala Konsert & Kongress och Uppsala Konstmuseum med stöd av Kulturrådet. 

 

Har du frågor? Kontakta oss