Hoppa till huvudinnehållet
Lördag 2 juni 2018
13:00
UKK - Stora salen
  • Barn
  • Musik
  • Teater

Allrakäraste syster

En musikaliskt sprakande familjeföreställning i sagans värld.

Sångaren och låtskrivaren Sofia Thelin från Malmö har tonsatt Astrid Lindgrens bok Allrakäraste syster och skapat en folkmusikalisk visopera. Boken handlar om tillhörighet och längtan att bli sedd och fantasins kraft som räddar oss från ensamhet. I föreställningen blandas visa, folkmusik, nycirkus och ljusprojektioner på ett vackert och fantasifullt sätt.

”Allrakäraste syster” är en av Astrid Lindgrens mest älskade och dubbelbottnade barnböcker. Den handlar om tillhörighet och längtan att bli sedd och fantasins kraft som räddar oss från ensamhet.
Nu har sångaren och låtskrivaren Sofia Thelin från Malmö tonsatt boken och skapat en folkmusikalisk visopera med dragning åt både renässansmusik och nutida musik. Det är en musikföreställning där visa, folkmusik, barnröster, nycirkus och ljusprojektioner blandas.

Medverkar gör en orkester med några av Malmös främsta folkmusiker. De bidrar med stråkar, slagverk, flöjter, bouzouki och dragspel. Musikerna i folkorkestern sjunger också och agerar på scen. Artister från Cirkus Saga uppträder och agerar som elaka och snälla varelser i underlandet från boken, i ”Den stora hemska skogen” och ”Den vackraste dalen i världen”.

Publiken kan förbereda sig på en musikaliskt sprakande familjeföreställning i sagans värld om ett ämne som präglar en stor del av dagens samhälle.

För två år sedan fick Sofia Thelin rättigheterna att skriva musik till boken ”Allrakäraste syster” av Saltkråkan AB. Ljudfiler skickades in med de första sångerna från föreställningen och under våren och sommaren 2015 jobbades verket fram i samråd med Saltkråkan. Den 8 januari var det urpremiär på ”Allrakäraste syster” i Kuben på Malmö Live. Den presenteras i tre akter och riktar sig till alla från 7 år.

”Nu ska jag berätta en hemlighet som ingen vet mer än jag. Jag har en tvillingsyster… hon heter Ylvali. Säg det flera gånger efter varann, så hör ni, hur vackert det låter. Ylvali, Ylvali, Ylvali. Själv heter jag bara Barbro. Men Ylvali säger aldrig mitt namn. Hon kallar mig ”Allrakäraste syster”. Ylvali tycker så mycket om mig. Pappa tycker mest om mamma, och mamma tycker mest om min lille bror, som föddes i våras. Men Ylvali tycker bara om mig.” /Från Boken ”Allrakäraste syster”

”Allrakäraste syster” görs i samarbete med Sofia Thelin, Musikmakarna Edgren HB och genomförs med bidrag från Musikverket och Helge Ax:son Johnsons stiftelse. Föreställningen genomförs även med stöd av Malmö stad.

Datum & tid

2 juni 2018 13:00

Längd
Cirka 1 timme
Biljettpris

Ordinarie 195 kr (inklusive serviceavgift)
Barn och unga upp till 16 år 105 kr (inklusive serviceavgift)

Passa på att äta UKK:s smaskiga pannkaksbuffé i restaurangen innan föreställningen!

Övrigt
Rekommenderas från 7 år. En hund, dvärgpudeln Aki, medverkar i föreställningen.
Arrangör
Uppsala Konsert & Kongress i samarbete med Musikens Hus Vänner
Medverkande
Musik, libretto och mamma - Sofia Thelin, regi - Ola Hörling, Pappa - Per Knagg, Ylvali - Stina Klintman, Barbro - Louise Thörner, cirkusartist - Tony Hadders, övriga musiker; Anna Cederquist, Elina Nygren, Rasmus Paulson, Johan Olsson, Jens Ulvsand, ljus - Ilkka Häikiö, arrangemang - Daniel Fjellström, scenograf - Chiara Pellizzer, producent - Ellinor Johansson

Information