Hoppa till huvudinnehållet
Fredag 12 oktober 2018
20:00
UKK - Stora salen
  • Musik

Egberto Gismonti solo

Den världsunika brasilianske gitarristen och pianisten gör sin enda konsert i Sverige på Uppsala Internationella Gitarrfestival 2018!

Den världsunika brasilianske gitarristen, pianisten och kompositören är klar för Uppsala Internationella Gitarrfestival!

Det finns knappt ord som räcker till att beskriva Egberto Gismontis mångsidighet och musikaliska förmåga. Han är hypervirtuos gitarrist, kompositör och gör dessutom i stort vad han vill också vid pianot. Hans cv fyller flera sidor med egna album och samarbeten med artister som Nana Vasconcelos, Jan Garbarek, Collin Walcott, Ralph Towner och Charlie Haden. Han har också gjort musik till ett sextiotal filmer.

Som rekordung antogs han vid konservatoriet i Rio där han studerade klassiskt pianospel i femton år. Nyfiken på den moderna klassiska musiken flyttade han till Paris där han studerade för legendariska Nadia Boulanger. Hon inspirerade honom att låta den brasilianska musiken ta plats i hans ofta avancerade kompositioner.

Han lydde hennes råd och flyttade hem till Brasilien där han nu i femtio år skapat en oupphörligt fascinerande musik som korsar flera olika genrelinjer – klassiskt, jazz, världsmusik, modern musik. Starka inspirationskällor är också Jimi Hendrix och Django Reinhardt, och som en röd tråd genom allt löper kärleken till den brasilianska musiken.
En livekonsert med Egberto Gismonti är en upplevelse och ett musikaliskt äventyr som går utöver det mesta. Ur sin tiosträngade akustiska gitarr lockar han med en arsenal av egna speltekniker både starka och inbjudande musikaliska uttryck. Pianot förvandlar han till en hel orkester.

Missa inte Egberto Gismontil, en i ordets rätta bemärkelse världsmusiker
Det är hans enda konsert i Sverige . Dessutom håller han i en workshop.

Läs mer om hela festivalen: www.uppsalagitarrfestival.se

Datum & tid

12 oktober 2018 20:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie:  420 kr (inklusive serviceavgift)
Ungdom under 26 år: 340 kr (inklusive serviceavgift)

Heldagspass och festivalpass finns tillgängliga.

Övrigt
Konserten är en del av Uppsala Internationella Gitarrfestival 2018. Onumrerad placering - festivalpass/heldagspass ger tidigare entré till salongen.
Arrangör
Uppsala Internationella Gitarrfestival
Medverkande
Egberto Gismonti

Information