Hoppa till huvudinnehållet
Fredag 12 april 2019
19:30
Sal B - Onumrerad ståplats
  • Musik

Erik Lundin

Hyllad svensk hiphop som mixar mörker med ljus.

Erik Lundin är tillbaka med ny musik. Den 15 mars släpper han sitt debutalbum som får titeln Zebrapojken och är producerat av Nisj (Nils Svennem Lundberg) och Måns Lundberg. Första singeln ”Andetag” gästas av Cherrie. Lyssna på Andetag feat. Cherrie: open.spotify.com/album/5cWRTpZt8EZubjfeiEu0ss

2015 släppte Erik Lundin ”Suedi”, hans första EP på svenska. Den rymde berättelser kring identitet, ekonomi, kamp och strävan i en ung svart mans liv i samtidens Sverige. Suedi hyllades av kritiker och Erik Lundin tilldelades en mängd priser när musikåret summerades. Vid Grammisgalan prisades han som Årets Textförfattare och Årets Hip hop/Soul, han utnämndes årets Textförfattare på Musikförläggarnas Pris och röstades fram som Årets Hip Hop/Soul på P3 Guld. Redan ett år senare släpptes uppföljaren till ”Suedi”, EP:n ”Välkommen Hem” som precis som föregångaren var producerad av Mats Norman. Med att aningen mörkare sound fortsatte Erik Lundin att på sitt karakteristiska sätt skildra betraktelser och minnen som noveller över tre till sex minuter.

2019 är Erik Lundin tillbaka, nu med sitt debutalbum. Den 1 mars släpps ”Zebrapojken”, producerad av Nisj (Nils Svennem Lundberg) och Måns Lundberg.

Zebrapojken har formats ur förlust, av att förlora närstående i olika delar av livet. I sjukdom, självmord, skjutningar. Att uppleva att man börjar ha lätt att förhålla sig till dåliga nyheter och hur kontrasterande framgångar i dom stunderna blir meningslösa.

– Jag minns en dag under turnén med Håkan Hellström förra sommaren, då jag var tvungen att gå från svart kostym och en väns begravning till scenkläder och ställa mig på arenascenen framför tusentals människor på kvällen. Känslorna blir randiga. Lite som mitt liv, som varvats med både goda och dåliga nyheter. Zebrapojken representerar de randiga känslorna, såsom glädje och sorg, säger Erik Lundin.

Erik Lundins mångbottnade texter är hans främsta kännetecken och på Zebrapojken finns teman som psykisk ohälsa, segregation, makt och förlust. Men det är också en hyllning till livet.

Albumtiteln kom till Erik Lundin på ännu en begravning för en tid sedan, där prästens ord om hur barn uppfattar sorg och förlust stannade kvar hos honom. För barn är sorg randigt. De kan bli ledsna och leva i sorgen, men den kommer och går.

Erik Lundin tänkte på det, och talesättet om att ”ränderna aldrig går ur” utan följer med genom livet. Titeln för hans kommande verk formades i hans huvud. I vår åker Erik Lundin ut på turné med start den 16 mars i Borlänge.

Support: Blenda
Artisten och låtskrivaren BLENDA, uppfostrad i Stockholms förorten Vällingby av hennes två Kongolesiska föräldrar blev tidigt introducerad till musik genom sin pappa som var gitarrist i
deras lokala kyrka. Sedan dess har hon fortsatt sin musikaliska resa med studier inom jazz och gospel.

2017 debuterade hon med singeln ”Chill” och därefter släpptes den kritikerrosade singeln ”Payday” 2018 som blev upphöjd av bl.a. Per-Sinding Larsen. BLENDA har sedan detta turnerat Sverige runt och medverkat på Urban Cone’s singel ”Sugar” samt skrivit musik för den amerikanska versionen av TV-serien SKAM Austin.

Under 2018 så bestämde sig BLENDA för att ta en paus för att djupdyka i sin konst och för hitta sin auktoritet som kvinna. Hennes tro på Gud och hennes feministiska ideal och starka
Kongolesiska rötter har skapat ett nytt sound. Hon experimenterar med syntetiska harmonier och melodier från Kongo mixat med en progressiv ton av RnB, soul och tribe.

Blenda är tillbaka med ny musik i Februari 2019 som hon släpper independent på egna
bolaget SION.

Datum & tid

12 april 2019 19:30

Längd
Cirka 75 minuter
Biljettpris

Ordinarie: 270 kr (inklusive serviceavgift)
Student: 208 kr (inklusive serviceavgift)

Övrigt
Support: Blenda. Åldersgräns: 13 år
Arrangör
Uppsala Konsert & Kongress
Medverkande
Erik Lundin

Information