Hoppa till huvudinnehållet
Lördag 3 november 2018
13:00
UKK - Sal B - Sittande onumrerat
  • Barn
  • Teater

Fimbulvinter

Musik och mystik genomsyrar denna färgsprakande familjeföreställning.

Haven svämmar över med plast och skräp! Den stackars Midgårdsormen, som tagit på sig att äta upp alla havets sopor klarar det inte mer. Nu blir det upp till ekorren Ratatosk, geten Heidrun och korparna Hugin och Munin att tillsammans med publiken hitta en väg framåt.

Med hjälp av figurer från vår nordiska mytologi berättas en spännande historia där publiken får möta konsekvenserna av människans nedskräpning, med lika stort allvar som med bestämd hoppfullhet. Musik och mystik genomsyrar denna färgsprakande föreställning som riktar sig till låg och mellanstadieelever.

Fimbulvinter är ett beställningsverk av dramatikern, aktivisten och kulturskribenten America Vera-Zavala. Föreställningen regisseras av Jan Vesala, kanske mest är känd som dansare och koreograf. Kostymerna och maskerna är gjorda av Evalena Jönsson Lunde och Eta Swedérus.

Heidrun prasslar med plasten.

Ratatosk:
– Vilket otäckt ljud. Kkan det vara ett nytt otyg gudarna har uppfunnit?

Nu går också Hugin och Munin fram till plasten.

Hugin:
– Plast, det är plast. Det kväver sina offer till döds.

”Vi var mycket nöjda både med utställning och teater. Vi var nog helt eniga om att detta var bland det bästa i kulturutbudsväg vi någonsin besökt” /Kulturombud, Lunds kommun.

Föreställningen är en del av Teater Sagohusets samarbete med Lunds universitet, Lunds tekniska högskola och aktörer inom vatten och miljö i närområdet. I samband med föreställningen visas en utställning om plaster i våra hav.

Teater Sagohuset är en fri teatergrupp som grundades 1987 av teaterns konstnärliga ledare Margareta Larson. Teatern spelar både nyskrivna verk av Sveriges främsta dramatiker och dramatiseringar av klassiska myter för barn, ungdomar och vuxna. Teater Sagohuset arbetar också med pedagogiska projekt och muntligt berättande. Teatern har ett brett internationellt kontaktnät och samarbetar med skådespelare, berättare, regissörer, scenografer, musiker och konstnärer från alla världsdelar. Teater Sagohuset har en egen scen i Lund och turnerar både nationellt och internationellt. Teater Sagohusets föreställningar bjuder på mytiska samspel mellan människor och gudar, bortglömda levnadsöden och berättelser om vår samtid genom att ge röst åt ”de andra” – dem som i traditionell mening inte är huvudpersoner, hjältar eller idoler. Teater Sagohuset arbetar medvetet med teaterns olika uttrycksmedel för att visa fantasins förmåga att frigöra låsta tankar och förlegade värderingar, så att nya hisnande perspektiv öppnas och livsbejakande förändringar skapar en bättre värld.

”Vi var mycket nöjda med både utställning och teater. Vi var nog helt eniga om att detta var bland det bästa i kulturutbudsväg vi någonsin besökt!
Kulturombud, Lunds Kommun

”Livsviktigt budskap i magiskt bra pjäs”
Gunnilla Wedding, SKD

Regi: Jan Vesala
Manus: America Vera-Zavala
Bearbetning: Margareta Larson, Jan Vesala
Scenografi: Marta Cicionesi
Kostym och mask: Evalena Jönsson Lunde
Kostym, tillverkning: Eta Swedérus
Ljusdesign: Mikael Wellershaus
På scen: Åsa Ahlander, Oscar Hielm och Åsa Hörling

Datum & tid

3 november 2018 13:00

Längd
Cirka 35 minuter
Biljettpris

Ordinarie: 150 kr (inklusive serviceavgift)
Barn och unga upp till 16 år: 50 kr (inklusive serviceavgift)

Arrangör
Uppsala Konsert & Kongress i samarbete med Musikens Hus Vänner
Medverkande
Sagohuset, Åsa Ahlander, Oscar Hielm, Åsa Hörling

Information