Hoppa till huvudinnehållet
Torsdag 1 mars 2018
19:00
Uppsala konstmuseum
  • Konst
  • Musik

Jäverling, von Euler

Tontolkning av Uppsalakonstnären Sten Eklunds ”Kullahusets hemlighet” - en säregen och suggestiv samling etsningar från 1971.

UKK gästar Uppsala Konstmuseum!

Kullahusets Hemlighet (fullständig titel: ”Ur Prof. J.M.G. Paléens efterlämnade skrifter: 1. Anteckningar rörande Kullahuset”), ett konstverk innehållandes 53 handkolorerade etsningar, glasmålningar, preparatsamlingar, diverse objekt och texter av Sten Eklund (1942-2009) samt modeller i trä utförda av Kjell Eklund, visades första gången 1971 i Stockholm. Verket skildrar den fiktive botanikern J.M.G. Paléens oförklarliga möte med ett geografiskt område, avgränsat av ett magnetfält och fyllt av byggnader, odlingar och märklig teknologi. Paléen försöker genom kartläggning, katalogisering och avbildning få klarhet i områdets syfte, funktion och natur men kommer till slut endast att ifrågasätta trovärdigheten i den egna upplevelsen.

Musik inspirerad av Kullahusets Hemlighet (Sten Eklund, 1971) består, som titeln antyder, av musik som är direkt skapad som ett ljudspår till Sten Eklunds bildsvit. Von Euler och Jäverling har med utgångspunkt i bilderna och texterna försökt att skapa en tonvärld med syfte att addera ytterligare en dimension till upplevelsen av Kullahussviten. Verket i sig är mångbottnat och behandlar ämnen såsom utanförskap och kommunikation, universella teman som kommit att prägla mycket av Eklunds konstnärskap. Som ett exempel beskrivs hur Paléen tillbringar återstoden av sitt liv med att förgäves försöka övertyga sin omvärld om att det han upplevde var sant, även om han själv aldrig lyckas återvända till platsen eller uppvisa annan bevisning än den egna dokumentationen. Bilderna i serien visar byggnader, stenformationer, växter, odlingar, gruvor och maskiner av okänt ursprung, men ingenstans syns andra människor. Vissa bilder visar spår av mänsklig aktivitet såsom rökmoln och fläckar av blod men när Paléen anländer till området är han till synes helt ensam.

Med bas runt Årsta torg i södra Stockholm har de flitiga mångsysslarna Rickard Jäverling och Henrik von Euler länge snickrat lätt excentriska byggen av filmisk electronica, sällsam ambient och den lågupplösta acidfunk som fått namnet skweee och som förekommer lokalt i Sverige och Finland tack vare garderobsskivbolag som Flogsta Danshall. I sann DIY-anda är släppen fördelade över en handfull alias såsom Små Vågor, Rigas Den Andre, Sjöarna och Dödens Dal. Von Euler kan dessutom titulera sig VD över det hyllande indiebolaget Flora & Fauna, medan Jäverling kan stoltsera med utgivningar på kritikernas göteborgska favoritetikett Kning Disk.

Uppsala konstmuseum visar ur museets samlingar Sten Eklunds (1942-2009) Kullahusets hemlighet, bestående av 52 handkolorerade etsningar, 20 februari – 11 mars 2018.

Datum & tid

1 mars 2018 19:00

Biljettpris

Fri entré

Arrangör
Uppsala Konsert & Kongress och Uppsala konstmuseum
Medverkande
Rickard Jäverling och Henrik von Euler

Information