Hoppa till huvudinnehållet
Söndag 6 maj 2018
16:00
UKK - Sal B
  • Musik

Uppsala Kammarsolister – Kärlekens våndor

En serie med sex konserter där den röda tråden är ett musikaliskt samtal med Beethoven, som kommenteras med nyskrivna verk av svenska kompositörer.

Uppsala Kammarsolister och Johan Ullén, piano

PROGRAM:
Ludwig van Beethoven: Stråkkvartett nr 13 op. 130
Johannes Brahms: Pianokvartett i c-moll op. 60
Verk av Clara Schumann
Johan Ullén: Nyskrivet verk

Sista konserten i en serie med sex konserter som Uppsala Kammarsolister har haft i Uppsala och i Stockholm. Den röda tråden i konserterna är ett musikaliskt samtal med Beethoven. Hans sena stråkkvartetter kommenteras med nyskrivna verk av sex svenska kompositörer. Varje konsert i programmet bär en kort rubrik som beskriver olika känslolägen i Beethovens musik. Konsertprogrammet är hopflätat med en intrikat väv, där det djupt personliga möter samhälleliga strömningar och händelser, där historia möter nutid och där musiken får ett helt eget, unikt uttryck.

Titeln på denna konsert ”Kärlekens våndor”, har kopplingen till Goethe som Beethoven värderade högt. Under konserten spelas även verk av Johannes Brahms och Clara Schumann som hade en komplicerad kärlekshistoria ihop. Brahms var inspirerad av Goethes roman den unge Werthers lidande när han skrev sin pianokvartett tillägnad Clara Schumann. Skådespelaren Joel Ödmann kommer att läsa delar ur den tyske författaren Johann Wolfgang von Goethes brevroman Den unge Werthers lidande.

Johan Ullén har studerat piano och komposition på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Sibelius-Akademin i Helsingfors. År 2000 utsågs Johan Ullén, i egenskap av pianist, till ”Artist in Residence” av Sveriges Radio P2. Han gjorde under denna tid ett stort antal inspelningar och direktsända konserter som sändes över hela Europa. Han har även framträtt som solist med flertalet svenska orkestrar och gjort konserter i Europa, USA och Sydamerika. Som kompositör, har Johan Ullén skrivit kammarmusik, orkestermusik, sånger och operor, som har framförts på festivaler och i konsertsalar i Sverige såväl som utomlands. Johan blir den sista i raden av sex svenska kompositörer att kommentera Beethovens sena stråkkvartetter, här kvartetten med opus nr 130.

”Att spela Beethoven är lite grann som för teatern att spela Shakespeare. De är klassiska verk, samtidigt får det inte bli mossigt eller för konservativt. Därför har kvintetten valt att kommentera kvartetterna utifrån idag. Vi ville sätta nytt ljus på Beethovens verk och skapa en dialog med samtiden. Därför har vi beställt verk från nutida tonsättare som får ge sin tolkning, sitt svar på Beethovens musik. Det blir något av en kalejdoskopisk effekt. Musiken speglas på olika sätt, genom oss och genom nutida kompositörer, och även andra äldre tonsättare. I valet av kompositörer var det viktigt att låta lika många kvinnor som män komma till tals” säger Klara Hellgren, violinist i Uppsala Kammarsolister om ensemblens konserter för 2017-2018.
Uppsala Kammarsolister:
Nils-Erik Sparf, violin, Klara Hellgren, violin, Bernt Lysell, violin, Susanne Magnusson, viola, Per Nyström, cello.

Datum & tid

6 maj 2018 16:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie: 195 kr  (inklusive serviceavgift)
Kammarmusikabonnemang 2017/2018: 935 kr  (inklusive serviceavgift)

Arrangör
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarsolister, Johan Ullén

Information