Hoppa till huvudinnehållet
Lördag 2 februari 2019
20:00
UKK - Restaurangen/Sal D
  • Musik

Liljor: Motståndsmusik

Liljor spelar förbjudna protestsånger, finska ballader och egna kompositioner.

2019 är det 30 år sedan Sovjets ockupation av Tjeckoslovakien upphörde och Berlinmuren föll. Under ockupationen av Tjeckoslovakien 1968-1989 uppstod en stark men okänd svensk-tjeckisk kulturhistoria kopplad till det långa efterspel som invasionen fick. Tjeckoslovakien har alltid varit ett land med en stark musiktradition. 1968 och det påföljande decenniet var inte annorlunda: protesterna mot regimen kom ofta till uttryck genom musiken och dess texter. Jiri Pallas var ett nav i denna värld. Han organiserade konserter och festivaler med musiker som var illa sedda eller förbjudna av regimen. Efter människorättsdokumentet Charta 77 och rättegången mot rockbandet Plastic People of the Universe i Prag tvingade kommunistregimen hans familj att lämna landet.

Uppmärksamheten i svenska medier blev stor när Jiri Pallas och hans hustru Jitka Bidlasová kom till landet. De första att knacka på deras dörr för att fråga hur de kunde hjälpa var de unga maoistiska journalisterna Robert Aschberg och Jörgen Widsell. Man beslutades att de skulle åka till Prag under skydd av ett ishockeymästerskap. Det egentliga syftet var att spela in förbjudna tjeckiska musiker. Resultatet av de utsmugglade inspelningarna, som gjordes med säkerhetspolisen hack i häl, blev skivan ”Lämna vårt land ifred”. Den gavs ut av Oktoberförlaget. Senare grundades skivbolaget Safran som drevs från familjen Pallas vardagsrum i Uppsala.

Det kommande decenniet fördes musik i hemlighet ut från kommunistländerna, skivor pressades i Stockholm och smugglades sedan tillbaka in bakom järnridån. Denna verksamhet fortsatte fram till murens fall, bland annat med inspelning av en pjäs med den senare presidenten Václav Havel samt tonsatta stycken av Nobelpristagaren Jaroslav Seifert. Andra musiker gick i svensk exil, och spelade in skivor här.
För att uppmärksamma detta kulturella band mellan Sverige och Tjeckien, samt för att påminna om 30-årsdagen av såväl murens som Sovjets fall, har flera tjeckiska låttexter från denna period översatts av Hynek Pallas och tonsatts av Liljor.

Bandet Liljor består av Henrik von Euler (Flora & Fauna), Billie Lindahl (Promise and the Monster), Pelle Lindroth (Parken) och Rickard Jäverling. 2016 gick de samman för att spela in moderna svenska nytolkningar av den finska tango- och schlagerkompositören Pentti Viherluotos sånger. Deras debutskiva ”Skymningsland” blev kritikerrosad i både Sverige och i Finland. I höstas släpptes deras senaste skiva ”Eftermiddagens tystnad”.

Hynek Pallas är journalist och författare. Hans senaste bok ”Ex: Migrationsmemoar 1977-2018” publicerades i fjol på Atlas förlag och berättar bland annat om föräldrarnas skivbolag och exilverksamhet.

Hynek Pallas och Liljor har tidigare gjort två bejublade konserter på Scalateatern i Stockholm och på svenska ambassaden i Prag.

Datum & tid

2 februari 2019 20:00

Längd
Cirka 1 timme
Biljettpris

Ordinarie: 90 kr (inklusive serviceavgift)
Student: 70 kr (inklusive serviceavgift)

Övrigt
Biljettsläpp 12 december 10.00
Arrangör
Uppsala Konsert & Kongress
Medverkande
Henrik von Euler, Billie Lindahl, Pelle Lindroth, Rickard Jäverling, Hynek Pallas

Information