Hoppa till huvudinnehållet
Lördag 15 oktober 2022
16:30
Sal B - Numrerad sittplats
  • Musik

Stephanie Jones & Marco Pereira

Marco Pereira tillhör toppskiktet bland Brasiliens klassiska gitarrister och kompositörer. Australiensiskan Stephanie Jones är en passionerad musiker med sinne för både detaljer och musikens starka uttryck. Bara 24 år gammal hör hon redan till världseliten bland den nya generationens klassiska gitarrister. Upplev dem i en double concerto på Gitarrfestivalen.

Stephanie Jones
Redan tidigt stod det klart att Stephanie Jones musikaliska talang är något utöver det vanliga. Hon lärde sig först piano, därefter både violin, viola, saxofon och flöjt. Men sedan var det ändå gitarren som blev den stora kärleken. Efter studier hemma i Australien där hon också vann flera tävlingar flyttade hon till Europa och är nu verksam i Tyskland. Hon har förutom sin masters från det anrika Franz Liszt-universitetet i Weimar, Tyskland, där hon studerade för Thomas Müller-Pering, redan hunnit ge ut flera album. Stephanie Jones har dessutom gjort flera bejublade turnéer både i Nya Zeeland, Europa och Australien.

Det är bara att hålla med om förra årets jury som enhälligt utsåg henne till vinnare av Young Talent Competition: ”Stephanie Jones är en musiker och artist som obönhörligen fångar publikens fulla uppmärksamhet. Juryn imponerades särskilt av hennes rytmkänsla, de många färgerna i hennes tonbildning, hennes medvetna användande av dynamik och artikulation samt hennes avslappnade scennärvaro. ”

Marco Pereira
Han är inte vem som helst, Marco Pereira. Efter att ha tagit hem en rad prestigefyllda priser vid internationella gitarrtävlingar som Segoviatävlingen på Palma de Mallorca och Francisco Tárrega-tävligen i Valencia har han positionerat sig som en av de allra mest framstående brasilianska gitarrprofilerna. Han har gett ut en lång rad uppmärksammade album – Dança dos Quatro Ventos, Brasil Musical, Valsas Brasileiras, Camerístico, Cristal och senast i raden en CD med musik av den brasilianske kompositören Dilermando Reis.

Under en period bodde Pereira i Paris där han ofta besökte olika klubbar och influerades av jazz och latinamerikansk musik. Han studerade också vid Sorbonne och tog en masters i musikvetenskap med en studie om Villa-Lobos gitarrmusik. Många av hans kompositioner ges också ut av det franska förlaget Éditions Lemoine i Paris. Förutom de många internationella solistframträdandena är Marco Pereira idag en av de mest erkända gitarrpedagogerna i Brasilien och professor i komposition vid Federal University i Rio de Janeiro.

Utöver eget framträdande och workshops uruppförs hans verk ”Lendas Amazonicas” av Duo Siqueira Lima & Gävle Symfoniorkester under festivalen.

Mer info: uppsalagitarrfestival.se

Datum & tid

15 oktober 2022 16:30

Längd
Cirka 1 timme och 50 minuter
Biljettpris

Ordinarie: 315 kr (inklusive serviceavgift)
Reducerat pris (student, ungdom & pensionär): 255 kr (inklusive serviceavgift)

Mängdrabatt: Rabatten omfattar samtliga av festivalens konserter som äger rum på UKK. Köp av 5 biljetter eller fler ger 10% rabatt. Köp av  10 biljetter eller fler ger 15% rabatt. Rabatten appliceras automatiskt i kassan.

Presenteras av
Uppsala Internationella Gitarrfestival

Information