Hoppa till huvudinnehållet
Torsdag 15 februari 2018
19:00
UKK - Stora Salen
  • Musik

Uppsala Kammarorkester – Trombonvirtuos

Romantisk musik för trombon och orkester.

Dirigent: Alexander Hanson

Solist: Mikael Rudolfsson, trombon

PROGRAM:
Olov Franzén: Lamento di Terra
Ferdinand David: Concertino för trombon och orkester op. 4
Wolfgang Amadeus Mozart: Symfoni nr 41 ”Jupiter”

Romantisk musik för trombon och orkester, en raritet på orkesterrepertoaren. Ferdinand David komponerade Concertino 1837 tillägnat en vän som, precis som Ferdinand, spelade i konserthuset i Leipzig. Som solist här i Uppsala får vi höra Mikael Rudolfsson som 2014 vann Signalpriset och som tidigare samarbetat med brasset i Uppsala Kammarorkester, Linnékvintetten. Han har gjort en kometkarriär med bas i Hannover med regelbundna turnéer runtom i Europa. Nyligen blev han medlem i den framstående ensemblen Klangforum i Wien. Dirigenten Alexander Hanson har utbildats vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Sibeliusakademin i Helsingfors där han med högsta betyg utexaminerades 2004. Alexander Hanson är återkommande gästdirigent hos de flesta framstående orkestrarna i Norden men har även dirigerat i London och Bryssel.

Från Uppland kommer tonsättaren Olov Franzén, hans komponerande sträcker sig från solostycken till verk för stor orkester och kör. I flera av hans kompositioner vill han få uppmärksamhet till dagens världsproblem såsom miljöförstöring, våld och krig, även i kvällens verk ”Lamento di Terra”. Så här skrev UNT efter uruppförandet 2007. ”Olov Franzéns Lamento di Terra (Jordens klagosång) för symfoniorkester. Att i toner uttrycka veklagan över förgången och för den delen pågående vanskötsel av människans hemplanet och förhoppningar om en bättre framtid kräver både kunnighet och fantasi. Olov Franzén besitter dessa i rikt mått. Framför allt de mörka klangfärger han lockade ur stråkar, blåsare och slagverk var oerhört spännande. De kontrasterande ljusa klangerna hade ett nästan överjordiskt skimmer. Så pendlade musiken, i skiftande nyanser, taktarter och tempi mellan mörker och ljus för att till sist sluta i ett (lysande) kort frågetecken. Detta var ett enastående musikaliskt debattinlägg i en ödesdiger aktuell fråga.”

Konsertintroduktion 18.20–18.40: Möt Mikael Rudolfsson.

Datum & tid

15 februari 2018 19:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie: 130-325 kr  (inklusive serviceavgift)

Övrigt
Konsertintroduktion 15 februari 18.20–18.40 i Stora salen: Möt Mikael Rudolfsson. Öppen repetition onsdag 14 februari 11.50-12.50.
Arrangör
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarorkester, Alexander Hanson, Mikael Rudolfsson

Information