Hoppa till huvudinnehållet
Torsdag 10 februari 2022
19:00
UKK - Stora salen | Musik i Uppland
  • Musik

UKO Mendelssohns violinkonsert

Jack Liebeck gästar Uppsala Kammarorkester som under ledning av chefdirigent Rebecca Miller bjuder på Mendelssohns violinkonsert, Concertino Cusqueño och Enigmavariationerna

Uppsala Kammarorkester
Dirigent: Rebecca Miller, chefdirigent
Solist: Jack Liebeck, violin

Gabriela Lena Frank (f. 1972): Concertino Cusqueño
Felix Mendelssohn (1809-1847): Violinkonsert i e-moll, op. 64
Edward Elgar (1857-1934): Enigmavariationerna

Konsertintroduktion 18.20 – 18.40
med Rebecca Miller

Uppsala Kammarorkester och den brittiska/tyska violinisten Jack Liebeck bjuder på ett mycket älskat verk – Mendelssohns violinkonsert! Jack Liebecks titlar är många, såsom regissör, violinprofessor men framför allt en hyllad violinist med ”felfritt teknisk behärskning” och en ”förförisk silverglänsande ton”. Det är första gången som han gästar Uppsala Kammarorkester som leds av chefdirigent Rebecca Miller.

Rebecca Miller öppnar kvällen med musik från 2012 av den amerikanska kompositören Gabriela Lena Frank. I hennes kompositioner kombineras ofta ett mångkulturellt element med den västerländska konstmusiken. I Concertino Cusqueño låter hon två korta musikidéer smälta samman, de första tonerna av religiös musik från Cusco i Peru med de första takterna av Brittens violinkonsert.

Som avslutning spelas Enigmavariationerna av engelsmannen Edward Elgar. Ett orkesterstycke som tonsättaren tillägnat sina vänner och som han gett olika musikaliska karaktärer. Med detta variationsverk vann Elgar publikens hjärta. Han adlades sedan 1904 och blev hedersdoktor vid en lång rad av universitet, han kom även att få titeln Master of the King’s Music.

Uppsala Kammarorkester är länets professionella orkester, av många bedömare ansedd som en av de främsta orkestrarna i Sverige. Konsertmästare är Nils-Erik Sparf, Klara Hellgren och Brusk Zanganeh. Sedan hösten 2019 är den engelsk-amerikanska dirigenten Rebecca Miller ny chefdirigent för Uppsala Kammarorkester. Utmärkande för Uppsala Kammarorkester är flexibilitet i olika stilar från tidig barock till samtida musik och en ädel orkesterklang med både värme och lyster. I orkestern ingår en rad fina solister som borgar för dess höga kvalité. Liksom Musik i Upplands övriga ensembler har Uppsala Kammarorkester sedan september 2007 sitt hem i Uppsala Konsert & Kongress. Mer information finns på: <a href="https://www.musikiuppland.se/vara-ensembler/uppsala-kammarorkester/” rel=”nofollow”>www.musikiuppland.se/vara-ensembler/uppsala-kammarorkester/

Datum & tid

10 februari 2022 19:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Kategori A: 340 kr (inklusive serviceavgift)

Kategori B: 290kr (inklusive serviceavgift)

Kategori C: 145kr (inklusive serviceavgift)

Övrigt
Konsertintroduktion 18.20 – 18.40 med Rebecca Miller
Arrangör
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarorkester, Dirigent: Rebecca Miller, chefdirigent, Solist: Jack Liebeck, violin

Information