Hoppa till huvudinnehållet
Torsdag 20 oktober 2022
19:00
UKK - Stora salen | Musik i Uppland
  • Musik

Världshornist spelar svenskt

Uppsala Kammarorkester spelar Rossini, Byström, Saint-Saëns och Haydn. Dirigent: Ruth Reinhardt. Solist: Radovan Vlatković, valthorn.

Medverkande
Uppsala Kammarorkester
Dirigent: Ruth Reinhardt
Solist: Radovan Vlatković, valthorn

Program
Gioacchino Rossini (1792-1868): Uvertyr till Italienskan i Alger
Britta Byström (f. 1977): Games Without End (hornkonsert)
Camille Saint-Saëns (1835-1921): Romans för horn och orkester i E-dur op. 67
Joseph Haydn (1732-1809): Symfoni nr 103 i E-dur

Äntligen får vi i Uppsala åter besök av en av världens främsta hornister, Radovan Vlatković. Denna gång med en hornkonsert, ”Games Without End”, skriven direkt för honom av den svenska tonsättaren Britta Byström. Ett virtuost och fascinerande verk som Vlatković uruppförde 2018 tillsammans med Nordiska Kammarorkestern. Vi får även höra denna världshornist i en romans av Saint-Saëns från 1885-86.
Radovan Vlatković reser världen över som solist och pedagog och förmedlar sin passion för sitt instrument. Så här skriver Radovan, ”Att spela horn har varit en livslång passion för mig och har varit både givande och krävande. Det har hållit mig på vägen och gjort det möjligt för mig att träffa underbara människor från alla samhällsskikt samt fantastiska musiker och artister som verkligen har varit inspirerande.”

Kvällens gästdirigent Ruth Reinhardt inleder med en Rossiniuvertyr från operan ”Italienskan i Alger”. Uvertyren spelas ofta och har en utmärkande inledning som liknar Haydns Symfoni med pukslaget, vilket var en tonsättare som Rossini beundrade.
Reinhardt är en ung dynamisk dirigent, född i Tyskland och utbildad bland annat vid Juilliard School i New York. Hon har på kort tid hunnit gästa en lång rad orkestrar i USA, Tyskland, Frankrike och Skandinavien, och nu besöker hon Uppsala för första gången.
Som avslutning för kvällen har Reinhardt valt Haydns näst sista symfoni, en av hans Londonsymfonier från 1795, med tilltalsnamnet ”Pukvirveln”.

Uppsala Kammarorkester
Uppsala Kammarorkester är länets professionella orkester, av många bedömare ansedd som en av de främsta orkestrarna i Sverige. Konsertmästare är Nils-Erik Sparf, Klara Hellgren och Brusk Zanganeh. Sedan hösten 2019 är den engelsk-amerikanska dirigenten Rebecca Miller ny chefdirigent för Uppsala Kammarorkester. Uppsala Kammarorkester ger i Uppsala Konsert & Kongress en uppskattad abonnemangsserie, som emellanåt spelas in av Sveriges Radio.
Utmärkande för Uppsala Kammarorkester är flexibilitet i olika stilar från tidig barock till samtida musik och en ädel orkesterklang med både värme och lyster. I orkestern ingår en rad fina solister som borgar för dess höga kvalité. Liksom Musik i Upplands övriga ensembler har Uppsala Kammarorkester sedan september 2007 sitt hem i Uppsala Konsert & Kongress. Dessförinnan hölls orkesterkonserterna i Uppsala universitetsaula.

Konsertintroduktion
Denna UKO-säsong bjuder vi på Konsertintroduktion innan konsert.
Mellan 18.20 och 18.40 innan konserten i Stora salen kan du få möta någon av de medverkande, musiker, dirigent eller någon som kan berätta mer om kvällens program.

Denna konsert är nr 3 av 10 i Orkesterabonnemanget 2022/2023.

Med reservation för ändringar.

Servering
UKK:s restaurang håller öppet från kl. 17. <a href=”https://www.ukk.se/servering/” rel=”nofollow”>Läs mer om serveringen här.

Datum & tid

20 oktober 2022 19:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie, kategori A: 340 kr (inklusive serviceavgift)

Ordinarie, kategori B: 290 kr (inklusive serviceavgift)

Barstolar: 145 kr ( inklusive serviceavgift)

Presenteras av
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarorkester, Dirigent: Ruth Reinhardt, Solist: Radovan Vlatković, valthorn

Information