Hoppa till huvudinnehållet
Torsdag 22 november 2018
19:00
UKK - Stora salen | Musik i Uppland

Uppsala Kammarorkester – Accordeonkonsert

Musik från öst med den estniske dirigenten Olari Elts.

Olari Elts, dirigent
Irina Serotyuk, accordeon

Program:
Lotta Wennäkoski: Verdigris
Erkki-Sven Tüür: Prophecy för accordeon och orkester
Jean Sibelius: Tuonelas svan ur Lemminkäinen-sviten
Dmitrij Sjostakovitj: Symfoni nr 9

Våra östra grannar har en rik musikalisk skatt, vilket kvällens konsert ger prov på. Men det är även med tanke på Estlands 100-årsjubileum som den estniske dirigenten Olari Elts valt att presentera landets store tonsättare Erkki-Sven Tüür. Soloinstrumentet är accordeon som är ett dragspel med möjlighet att spela enskilda toner och melodier också i basen, vilket ökar de virtuosa möjligheterna. Det är också ett instrument med massor av kraft, vilket Tüür utnyttjat i sin temperamentsfulla accordeonkonsert som han kallat Prophecy. Solist är Irina Serotyuk från Ukraina. Hon har studerat vid Frédéric Chopin Music University i Warszawa och vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och vunnit tävlingar både som solist och som kammarmusiker runtom i Europa. 2018 var hon en av de tre finalisterna i Solistpriset, Sveriges mest prestigefyllda utmärkelse for klassiska musiker.

Inspirerad av Sibelius
Finländska Lotta Wennäkoski har i Verdigris låtit sig inspireras av Sibelius musik och hämtat en del melodier ur hans orkesterverk En saga. Stämningarna leder in tankarna på Kalevala, Finlands nationalepos, och hjälten Lemminkäinen som ägde både visdom och sångförmåga. Han var också lekfull, vilket Lotta Wennäkoski tagit fasta på. Verdigris är ett oberäkneligt musikaliskt äventyr där musikerna ibland tar till ovanliga sätt att skapa ljud i orkestern. Tuonelas svan är den mest berömda satsen i Sibelius Lemminkäinen-svit. Svanen gestaltas av ett engelskt horn, som är en sorts oboe i altläge. Det är också ett av orkesterlitteraturens mest kända solon för just engelskt horn.

Full av ironiska blinkningar
Olari Elts är belönad med flera utmärkelser. Han har dirigerat många av världens mest framstående orkestrar och är känd för att skapa sammanhållna och genomtänkta program. Den här östeuropeiska
utblicken avslutar han med Sjostakovitj nionde symfoni, komponerad sommaren 1945. Kriget var över och de flesta hade förväntat sig en patriotiskt jublande symfoni, kulmen på en trilogi tillsammans med den storslagna sjunde symfonin, ”Leningradsymfonin”, och den heroiska åttonde symfonin. Men som så ofta förvånade Sjostakovitj sin omvärld och skrev en kort och balanserad symfoni, full av ironiska blinkningar och några portioner sarkasm. Musik som trots sitt klassiska format hela tiden överraskar lyssnaren, inte minst genom att flera av orkesterns musiker får briljera med olika solistuppgifter.

Uppsala Kammarorkester – en kammarorkester på högsta nivå.

Med varm och stor orkesterklang och en stilbredd från tidig barock till samtida musik kan Uppsala Kammarorkester konsten att trollbinda sin publik. Orkestern är av många ansedd som en av Sveriges främsta. Uppsala Kammarorkester grundades av Carl Rune Larsson och bestod då av en blandning av professionella musiker och amatörer. Genom åren har orkestern utvecklats till en helt professionell kammarorkester på högsta nivå. 2018 fyller Uppsala Kammarorkester 50 år! Under säsongen 2018-2019 gör vi en minnesresa men det blir även uruppförande och nya spännande solister. Tre chefdirigenter som har haft stor betydelse för orkestern gästspelar under jubileumssäsongen, Gérard Korsten, Howard Shelley och Paul Mägi.

Datum & tid

22 november 2018 19:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie GUL: 325 kr (inklusive serviceavgift)
Ordinarie VIT: 275 kr (inklusive serviceavgift)
Ordinarie BLÅ: 130 kr (inklusive serviceavgift)

Konserten ingår i Musik i Upplands Orkesterabonnemang.

Övrigt
Konsertintroduktion 18.20 med den estniske dirigenten Olari Elts.
Presenteras av
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarorkester, Olari Elts, dirigent, Irina Serotyuk, accordeon

Information