Hoppa till huvudinnehållet
Torsdag 6 september 2018
19:00
UKK - Stora salen | Musik i Uppland
  • Musik

Uppsala Kammarorkester – Mozart med Zacharias

Jubileumskonsert med världspianisten Christian Zacharias.

Christian Zacharias, dirigent och piano

Program:
Wolfgang Amadeus Mozart: Divertimento
W A Mozart: Pianokonsert nr 24
Johannes Brahms: Haydn-variationer
Joseph Haydn: Symfoni nr 74

Säsongens första konsert är inledningen på ett jubileum. I år är det femtio år sedan Uppsala Kammarorkester stämde upp för första gången!

Uppsala Kammarorkesters allra första konsert leddes av Carl Rune Larsson, orkesterns grundare. Programmet inleddes då som nu med Mozarts Divertimento i D-dur. Musik som den unge Mozart hade komponerat hemma i Salzburg for att ha med sig och presentera pa en resa till Italien tillsammans med pappa Leopold. Musik full av Mozarts melodiska charm och ungdomliga intensiva energi.

Riktning mot framtiden
Konsertens program har tagits fram tillsammans med Christian Zacharias, kvällens dirigent och solist. Som en kontrast till Divertimentot i D-dur har han valt att spela Mozarts betydligt mörkare pianokonsert i c-moll, komponerad nästan femton år senare. Mozart hade vid flera konserter lockat Wiens överklass till sina populära konserter på Burgtheater. Just pianokonserterna med honom själv som solist var mycket uppskattade, men denna konsert var en stor utmaning för publiken.

Samtidigt är det fantastisk musik som tar ut riktningen mot framtiden. Konserten imponerade stort på Beethoven som efter att ha hört konserten utbrast till sin gode vän Cramer: ”Vi kommer aldrig att kunna göra något liknande.” En av Mozarts stora förebilder och inspirationskällor var Joseph Haydn. Han komponerade över hundra symfonier och de sista tolv så kallade Londonsymfonierna är välkända och spelas ofta. Men många av de tidigare symfonierna förtjänar också uppmärksamhet, som den här symfonin i Ess-dur komponerad någon gång 1780 eller 1781. Alltså flera år innan Mozart skrev sin pianokonsert. I symfonin finns allt som i bästa bemärkelse utmärker både Joseph Haydn och wienklassicismen, å ena sidan kontraster och dramatik, å andra sidan balans och kontroll.

Världspianist och dirigent
Det var egenskaper som också lockade Johannes Brahms. I sina variationer på ett tema av föregångaren Haydn har han tagit variationsformen till helt nya dimensioner och, delvis inspirerad av Beethoven, låtit ackorden och harmonierna i Haydntemat styra de åtta variationerna.
Allt hålls samman av Christian Zacharias, världspianist och dirigent, unik för sin fenomenala musikaliska bredd. Förutom verksamheten som pianist och dirigent, gärna i kombination, är han en mycket efterfrågad kammarmusiker och operadirigent.

Datum & tid

6 september 2018 19:00

Längd
Cirka 2 timmar
Arrangör
UKK
Medverkande
Uppsala Kammarorkester, Christian Zacharias, dirigent och piano

Information