Hoppa till huvudinnehållet
Torsdag 9 maj 2019
19:00
UKK - Stora salen | Musik i Uppland
  • Musik

Uppsala Kammarorkester – Rózsa med Sparf

En av landets mest framstående violinister tolkar mångfaldigt Oscarsnominerade tonsättaren Miklós Rózsa.

Rebecca Miller, dirigent
Nils-Erik Sparf, violin

Program:
Grażyna Bacewisz: Uvertyr
Miklós Rózsa: Violinkonsert
Antonín Dvořák: Symfoni nr 6

Nils-Erik Sparf är en av landets mest framstående violinister. Han har en lång gemensam historia som konsertmästare i Uppsala Kammarorkester och medlem i Uppsala Kammarsolister. Vid den här konserten tar han som så ofta tidigare på sig solistrollen. Och det var hans egen önskan att få spela den ungerskamerikanske tonsättaren Miklós Rózsas violinkonsert. — Ja, den har jag haft i tankarna under många år och nu var det dags. Jag gillar verkligen det ungerska temperamentet i konserten, samtidigt som den också är mycket romantisk, säger Nils-Erik Sparf om konserten. Den komponerades direkt för den berömde violinisten Jascha Heifetz och är mycket virtuos. — Visst, den är väldigt tufft skriven. Det är mycket att göra, säger Sparf, på ett sätt som på något sätt avdramatiserar musikens tekniska svårigheter.

Oscarsnominerad sjutton gånger
Miklós Rózsa har i konserten mixat sitt ungerska arv med intrycken från amerikansk filmmusik. Rózsa komponerade nämligen mängder av musik till filmer och Oscarsnominerades sjutton gånger! Han tog också hem tre Oscars, varav en för musiken till filmen Ben Hur.

Som en uvertyr till violinkonserten får vi höra musik av Grażyna Bacewicz, som även hon var en mycket virtuos violinist. Hennes neoklassicistiska musik lockar lyssnaren in i en värld av effektfulla rytmer och magiskt skimrande klanger. Grażyna Bacewicz var både firad och unikt framgångsrik
som kvinnlig tonsättare under sin levnad. Hon tog examen i både violinspel och komposition vid konservatoriet i Warszawa och kombinerade komponerandet med livet som turnerande solist fram till mitten av 1950-talet. Därefter ägnade hon sig enbart åt att komponera. I Miklós Rózsas violinkonsert liksom i Grażyna Bacewicz Uvertyr skymtar ibland slingor som påminner om ungersk respektive polsk folkmusik. Folkmusiken var viktig även för tjecken Antonín Dvořák.
Den sjätte symfonin är hans första större komposition där han elegant förenar den egna landsbygdens klangvärld med ett internationellt musikaliskt uttryck.

Rebecca Miller åter till Uppsala
Denna finalkonsert av säsongen
2018-2019 hålls ihop av dirigenten Rebecca Miller. Det var även en önskan från Uppsala Kammarorkester att återigen bjuda in henne. Hon har hyllats för sitt energifulla och övertygande arbete på dirigentpulten och sin unika kommunikation med publiken.

Uppsala Kammarorkester – en kammarorkester på högsta nivå.

Med varm och stor orkesterklang och en stilbredd från tidig barock till samtida musik kan Uppsala Kammarorkester konsten att trollbinda sin publik. Orkestern är av många ansedd som en av Sveriges främsta. Uppsala Kammarorkester grundades av Carl Rune Larsson och bestod då av en blandning av professionella musiker och amatörer. Genom åren har orkestern utvecklats till en helt professionell kammarorkester på högsta nivå. 2018 fyller Uppsala Kammarorkester 50 år! Under säsongen 2018-2019 gör vi en minnesresa men det blir även uruppförande och nya spännande solister. Tre chefdirigenter som har haft stor betydelse för orkestern gästspelar under jubileumssäsongen, Gérard Korsten, Howard Shelley och Paul Mägi.

Datum & tid

9 maj 2019 19:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie GUL: 325 kr (inklusive serviceavgift)
Ordinarie VIT: 275 kr (inklusive serviceavgift)
Ordinarie BLÅ: 130 kr (inklusive serviceavgift)

Konserten ingår i Musik i Upplands Orkesterabonnemang.

Arrangör
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarorkester, Rebecca Miller, dirigent, Nils-Erik Sparf, violin

Information