Hoppa till huvudinnehållet
Söndag 27 januari 2019
16:00
UKK - Sal B | Musik i Uppland
  • Musik

Uppsala Kammarsolister – Skuggvärldar

Verk av Emilie Mayer, Ethel Smyth och Valborg Aulin. Berättare: Ulrika Knutson.

Program:
Emilie Mayer: Stråkkvartett i g-moll op 14
Ethel Smyth: Stråkkvartett i e-moll
Valborg Aulin: Stråkkvartett nr 2 op 17

Tonsättare med stor beslutsamhet

Det gemensamma mellan Mayer, Smyth och Aulin var beslutsamheten över att komponera. De utbildade sig, utövade och skapade musik och trots att de möttes av olika motgångar under sin levnad har de efterlämnat stor produktion. Vi får höra Emilie Mayers romantiska stråkkvartett publicerad 1860, den enda av sju kvartetter som hon fick utgiven under sin livstid. En stråkkvartett av Ethel Smyth som av vissa ansågs skriva alltför maskulin musik och nordisk och lyrisk kvartett av Valborg Aulin.

Ulrika Knutson
Ulrika Knutson är en välbekant kulturprofil i Uppsala, journalist, kulturskribent och en välkänd radioröst. Uppsala Kammarsolister har vid flera tillfällen samarbetat med Ulrika i uppskattade musikproduktioner. Den senaste ”Krigets klanger” med texter av Svetlana Aleksijevitj och musik av ryska kompositörer.

Uppsala Kammarsolister
Uppsala Kammarsolister är en av Sveriges främsta stråkensembler. Slående är ensemblens stiltrogenhet, oavsett om den framför barock, klassisk, romantisk eller senare musik. Ensemble turnerar ofta i såväl Sverige som utomlands och hörs regelbundet i Sveriges Radio P2. Stråkkvintetten har en populär serie i Uppsala Konsert & Kongress som också dubbleras på Konstakademien i Stockholm.

Uppsala Kammarsolister är en del av Musik i Uppland och medlemmarna är även konsertmästare respektive stämledare i Uppsala Kammarorkester. Ensemblen består av Nils-Erik Sparf, violin, Klara Hellgren, violin, Bernt Lysell, violin, Susanne Magnusson, viola och Per Nyström, cello.

Datum & tid

27 januari 2019 16:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie: 195 kr (inklusive serviceavgift).

Konserten ingår i Musik i Upplands Kammarmusikabonnemang.

Arrangör
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarsolister

Information