Hoppa till huvudinnehållet
Lördag 21 september 2019
09:00
Hela huset

Uppsala Pride House

Lördagen den 21/9 förvandlas UKK till Pride House i samband med Uppsala Pride. Vårt Pride House fylls med kultur, seminarier, politiska debatter och fest, arrangerat av RFSL Uppsala och Uppsala Konsert & Kongress. Alla är välkomna. Fri entré.

Årets Uppsala Pride blir en manifestation som lyfter mångfald och framförallt asylsökande, papperslösa och nyanlända hbtqi-personer och deras situation. Även Uppsala och Uppsalas rika föreningsliv lyfts fram. Dessutom firar priderörelsen internationellt 50 år i år vilket självklart är något som kommer att firas.

– Vi är väldigt glada över att ha Pride House på Uppsala Konsert & Kongress som en nyckelsten i årets festival. Med UKK i ryggen kan vi leverera en färgsprakande festival trots att vår finansiering för Uppsala Pride minskat kraftigt mot föregående år, säger Saga Karlsson, ordförande RFSL Uppsala och projektledare för Uppsala Pride.

När Pride intar Uppsala i höst blir UKK festivalens bultande hjärta. Seminarier, föreställningar, debatter och massa annat kommer att äga rum under dagen. Kvällen avslutas traditionsenligt med en stor, stolt fest. Under veckan kommer Pride också göra flera nedslag runt om i Uppsala och festivalens höjdpunkt består naturligtvis av paraden på lördagen.

Schema för dagen på UKK

In the Name of Love

Vi samlas från flera olika trosuppfattningar och traditioner för att fira kärleken under regnbågen med en interreligiös bön.
Arrangör: Universitetskyrkan Uppsala.
09.00-09.45 K2 Engelska

Lesbisk frukost

Lesbiskt Rum Uppsala välkomnar till Lesbisk frukost som serveras i restaurangen på UKK där det erbjuds ett paket med macka, yoghurt och lite frukt, kaffe och juice för 95 kr. Finns även möjlighet att ta del av restaurangens ordinarie frukostutbud eller att komma enbart för sällskapet. Veganska och glutenfria alternativ finns. Alla åldrar och barn är hjärtligt välkomna. Lesbisk frukost finns på fler ställen i Sverige, och arrangeras genom Lesbisk Makt, som Lesbiskt Rum Uppsala är en del av. Frukosten är en mötesplats där lesbiskt får vara norm utan alkohol. Det spelar ingen roll hur du definierar dig före, under eller efter frukosten. Det går bra att komma utan att känna någon annan. Hör av dig till sidan Lesbiskt Rum Uppsala på Facebook om du vill att någon möter upp dig på vägen/är din vän under frukosten.
09.00-09.45 Restaurangen

Ace of Baes – Dokumentär

Ace of Baes är ett personligt arbete som porträtterar personer som identifierar sig som asexuella.
Asexuella är generellt väldigt osynliga inom hbtqia-communityt. Denna dokumentär synliggör och ökar medvetenheten om en mångfacetterad grupp och som möter många antaganden baserat på stereotyper och fördomar. Deltagarna som filmats hittills representerar kulturella erfarenheter från Japan, USA, Sverige, Estland, Indien, Grekland och Spanien. Med stöd av Folkuniversitetet.
10.00-11.30 Sal C  Engelska

Ligg tryggt

Kondoma Mera och Mottagningen unga män bjuder in till ett informationstillfälle om barriärskydd i alla dess utformningar och om hur det kan gå till att testa sig för STI:er. Att få njuta är något vi anser är allas rättighet. Vi vill erbjuda er kunskap som tillåter er att njuta, ha kul och samtidigt ligga säkert.
Vi kommer att visa upp och prata om femidomer (eller vagianala kondomer), kondomer och slicklappar. Det finns oftast något för alla men det kan vara svårt att hitta det barriärskydd som passar just dig, vi ser till att hjälpa dig. Hur går det egentligen till att testa sig för STI:er i Uppsala? Kan jag göra det hemma, hur snabbt går det att få provsvaren och var kan jag få hjälp och råd? Alla dessa frågor och mycket mer kan ni få svar på och diskutera under dagen.
10.00-10.45 K3 Svenska

Hur motverkar vi rasistiska strukturer i samhället & i hbtqi-världen?

Nazli Moloudi är skribent och föreläsare som sedan 2014 blivit flitigt bokad för panelsamtal och föreläsningar om rasism, klass och hbtqi-frågor. Hen har bl.a. föreläst för Örebro Rättighetscenter, Pride i olika städer samt hållit tal på Way Out West talks. Som aktivist poängterar hen vikten av att ha en klassanalys när vi pratar om strukturella förtryck. Vad har ekonomi, kapitalism och fattigdom för samband med den rasistiska utvecklingen? På denna föreläsning och workshop kommer hen svara på dessa frågor, reda ut begrepp, förklara strukturell rasism och visa vad vi kan göra i praktiken
10.00-10.45 K4 (flyttat från Sal B) Svenska

Gratis juridisk rådgivning

Juristerna Patrick Bazanye och Aino Gröndahl arbetar med asyl- och migrationsrätt, specialiserade på sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck som asylskäl. De har arbetat i många år som asylrättsjurister och offentliga biträden för hbtqi-asylsökande och papperslösa, genom att bistå och företräda dem i asylprocessen vid Migrationsverket och migrationsdomstolarna. De ger gratis juridisk rådgivning till hbtqi-personer och deras vänner. Juristerna svarar på frågor angående individuella situationer och ärenden, med koppling till att söka asyl, att vara papperslös, att omfattas av Dublinförordningen, och andra relaterade juridiska frågor. Vänligen boka en tid på plats, rådgivningen sker med en person i taget, med undantag för tolk.
10.00-11.45 K6 Sv/Eng (eller egen tolk)
16.00-20.00 K6 Sv/Eng (eller egen tolk)

Drag Queen Story Hour

När Da Suss läser sagor får världen vara precis så olik, stor och kärleksfull som den är. Fantasin och sagan har inga gränser eller normer. Pride Houses egen regnbågsskimrande glitterdiva läser sagor för Prides yngsta besökare. Anmälan sker i biljettkassan, först till kvarn!
10.00-10.45 Lounge, plan 7 Svenska Max 30 barn

Uppsala Transmission

Om du söker asyl, eller är transperson på början i transitionen, kom och hämta kläder gratis.
Om du har kläder som du inte längre vill ha, ta dem med dig till Pride House, eller till RFSL Uppsalas kontor, tisdagar och torsdagar 11.00 -16.00, tisdagar även 17.00-21.00 och torsdagar även18.00-21.00.
10.00-19.00 Foajé, plan 3 

Fotopresentation

Del LaGrace Volcano är en queer konstnär, performer och intersexaktivist från Kalifornien. Som fotograf inkluderar LaGraces arbete installationer, performance och film och undersöker könsföreställningar på flera nivåer, framförallt maskulinitet och kvinnlighet.
Arbetet kommer att visas på en bildskärm i Pride House så att du kan njuta av hens arbete mellan de andra programpunkterna, tillsammans med en inspelad presentation av Del LaGrace Volcano själv.
10.00-20.00 Utanför Sal C

Fotoutställning

Utställningen handlar om att våga öppna upp, vara sårbar, sätta gränser, respekt, medvetenhet och ansvar. Möta skam och skuld. Möta sina rädslor. Kommunikation, lycka, kärlek och glädje. Att sluta känna skam för sin kropp och sin sexualitet.
Det öppnar upp olika processer i alla beroende på vilken historia man har bakom sig. Det kan få människor att mötas och att rannsaka sina fördomar. Arrangör: Fuckförbundet.
10.00-20.00 Utanför K1-K4

Filmvisning Stonewall Forever (2019)

En amerikansk dokumentärfilm av regissören Ro Haber.
Stonewallupprorens historia är lika hyllad som den är laddad. Det finns frågor om vem som var där, vem som ”kastade den första tegelstenen” och kan göra anspråk på Stonewall. Den här filmen svarar inte på dessa frågor utan syftar istället till att bredda historien om Stonewall genom att inkludera flera röster i berättelsen.
Stonewall Forever är en dokumentär som samlar röster från över 50 år av hbtqi-aktivism för att utforska Stonewalls pågående arv. Filmen kommer att visas på en bildskärm i Pride House som du kan avnjuta mellan de andra programpunkterna.
10.00-20.00 Utanför Sal B  Engelska

Hbtqi-newcomers erfarenheter i Sverige: Still Hiding

Även om det förväntas att berättelsen om asylsökande hbtqi-personer ska handla om hur de blivit “fria” när de kommit till Sverige så kämpar många Newcomers med samma rädslor som i sina hemländer. Därtill med den ökade ångesten av att vara isolerad i ett främmande land. Vi kommer att få lyssna till några Newcomers egna berättelser men även till vad forskning om hbtqi-migration säger samt diskutera frågor om säkerhet för nyanlända hbtqi-personer.
11.00-11.45 K1 Engelska

RFSL Uppsalas skolinformation

RFSL:s skolinformation är en utbildning om normer och hbtqi. Den går igenom konsekvenserna av hetero- och cisnormen men även vad hbtqi+ står för. Målgruppen för utbildningen är vanligtvis ungdomar från 13 år och uppåt. Utbildningen är en bra grund för alla och ett tryggt rum att fråga om hbtqi.
11.00-11.45 K3 Svenska

Könsbekräftande röstbehandling

Ulrika Nygren, leg. logoped och med. dr., är anställd vid Funktionsområde Logopedi, Karolinska universitetssjukhuset och är adjungerad universitetsadjunkt vid Enheten för Logopedi, Karolinska Institutet. Personer med Könsdysfori kan bli remitterade till logoped om de har röstproblem och om rösten inte stämmer med personens upplevda könsidentitet. Detta gäller både personer tilldelade manligt eller kvinnligt kön vid födseln. Presentationen handlar om hur bedömning av rösten och könsbekräftande röstbehandling går till.
11.00-11.45 K2 Svenska

Uppsalas grönaste brunch

Höstpremiär för UKK:s populära brunch under Pride. En brunchbuffé som kommer göra andra brunchbufféer gröna av avund. Kärleksfullt tillagade vegetariska rätter, röror, sallader och plock. Varmt och kallt. Pannkakor och sötsaker. Och självklart finns det lördagsbubbel och finkaffe att beställa därtill för den som är sugen! Ordinarie pris 225 kr, studerande 195 kr. Brunchen återkommer lördagar under hösten.
Läs mer på ukk.se/brunch.
11.30-14.30 Restaurangen

Ace-meetup med RFSL Uppsalas asexuella nätverk

Asexuella nätverket är en grupp för personer som inte känner sexuell attraktion eller som faller in under det asexuella spektrat. Personer som är intresserade av asexualitet är också välkomna. Kom och träffa nya vänner och dela din upplevelse i en trygg och stöttande miljö.
11.30-13.00 K4

Mannen som inte visste hur en var en man och därför måste dö!

Susanne Hägglund föreläser, under namnet TransParant, om normer, vikthets, könsdysfori och vad en människa är villig att göra för att passa in i det ouppnåeliga ”normal”. ”Följ med på en tankeväckande resa genom könsroller, normer och kroppshets, där min längtan efter kärlek och tillhörighet drev mig att fatta ett livsomvälvande beslut; jag skulle döda den misslyckade mannen jag var och bli någon helt annan, nämligen en smal, lyckad och framgångsrik kvinna vid namn Susanne. Om det fungerade? Kom, hör min historia och få svaret i föreläsningen.”
12.00-13.00 Sal B Svenska

Våld i queera personers nära relationer

Hbtqi-personer är utsatta för våld i högre grad än heterosexuella och cispersoner, både i offentliga och privata rum. Dessutom kan det vara svårt att söka stöd och skydd om våldet inte gör sig begripligt enligt en cis- och heteronormativ våldsförståelse där en man är förövare och kvinna offer. Hur kan vi förstå våld i queera relationer där begreppet mäns våld mot kvinnor blir svårapplicerat, och vilket stöd och skydd finns att få för våldsutsatta hbtqi-personer?
Föreläsning och diskussion med informatören Amanda Birging från Uppsala Kvinnojour.
12.00-12.45 K2 Svenska

Asylrätt för hbtqi-personer

Juristerna Patrick Bazanye och Aino Gröndahl arbetar med asyl- och migrationsrätt, specialiserade på sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck som asylskäl. De har arbetat i många år som asylrättsjurister och offentliga biträden för hbtqi-asylsökande och papperslösa, genom att bistå och företräda dem i asylprocessen vid Migrationsverket och migrationsdomstolarna. Aino är anställd på RFSL Förbundet och Patrick arbetar med RFSL Uppsala. I denna föreläsning förklarar juristerna asylprocessen i Sverige för hbtqi-asylsökande. De går igenom relevant lagstiftning och de problem som hbtqi asylsökande möter i den juridiska processen. Hur förbereder man sig för asylintervjuer, kriterierna för att få asyl och vilka rättigheter asylsökande har.
12.00-12.45 Sal C Engelska

The Miraculous Journey of Breaking the Silence

”The Miraculous Journey of Breaking the Silence” är en serie ursprungliga queera skapelsemyter som skapats och framförs av RFSL Newcomers. Dessa myter utforskar berättelserna om magiska väsen som överskridit, raderats och ännu lever i gränsland – kostnaden av att bryta tystnaden för att vara sitt sanna jag. Dessa gränsöverskridande resor pendlar mellan fysiska och andliga världar, länder, kön, sexualiteter, verkligheter, kroppar och planeter. Föreställningen är gratis men vi tar tacksamt emot bidrag till RFSL Stockholm Newcomers. Målet med RFSL Performance Project är att öppna en trygg plats för helande och skapade där Newcomers kan dela sina berättelser.
13.00-13.30 Sal C Engelska

Uppsala Prideparad

Uppsala Pride organiserar varje år en parad som färdas genom staden. Paraden ger Uppsalas invånare, oavsett sexuell läggning, könsidentitet, könsuttryck eller könskaraktäristiska, en möjlighet att demonstrera för mångfald och acceptans för homosexuella, bisexuella, transpersoner, queera, intersexpersoner, asexuella, aromantiska, asylsökande, papperslösa, nyanlända och inte minst rasifierade. Paraden är också en påminnelse av den kollektiva kraften av individer som står upp för det som är rätt. Prideparaden kräver ingen föranmälan. Du är välkommen till startplatsen vid Engelska parken vid Carolina Rediviva eller att ansluta längs paradvägen! Paradens mål är Pride House (UKK)vid Vaksala torg. Vill du ha hjälp att komma till paradstart eller ha någon att gå med? Vi kommer ha en samlingsplats vid receptionen på entréplan på UKK dit du kan komma och hitta andra att gå med.

VEM FÅR GÅ?
Alla är välkomna att delta i paraden som privatperson. Vi har dock ett antal kriterier för dig som vill representera en organisation i paraden. Läs mer om dessa på hemsidan
uppsalapride.com/paraden/
14.00-16.00 Engelska parken vid Carolina Rediviva till Pride House (UKK), Vaksala torg 

Trans Newcomers: Rättigheter, utmaningar och erfarenheter

Transpersoner som är nyanlända i Sverige stöter på unika utmaningar som alldeles för ofta ignoreras eller tystas ner. Boende som erbjuds kan t.ex. vara osäkert och även i Sverige finns oro för sexuellt våld och trakasserier. Ofta finns det komplexa och pågående trauman, samt svårigheter att få vård, hormoner och psykologiskt stöd. RFSL Stockholm Newcomers erbjuder ett panelsamtal med experter och berättelser från nyanlända transpersoner.
16.00-16.45 K1 Engelska

Sexualupplysning med RFSU Uppsala

Denna programpunkt är inställd.
16.00-16.45 K3 Svenska

Destruktiva maskulinitetsnormer: Hur de påverkar och kan förändras

MÄN Uppsala bjuder in till en föreläsning om maskulinitetsnormer, hur de påverkar oss samt hur destruktiva maskulinitetsnormer kan förändras. Vad är priset för att upprätthålla dessa normer i dagens sammhälle? Och hur begränsas andra människor som inte omfattas av dessa snäva normer kopplat till maskulinitet? Vad kan samhället tjäna på att förändra dessa normer? MÄN är en ideell, feministisk organisation som startade 1993 för att engagera män mot mäns våld mot kvinnor. MÄN arbetar med att förändra destruktiva normer kring maskulinitet för att mäns våld ska minska. Visionen är en jämställd värld utan våld.
16.00-16.45 K2 Svenska

SAGAs pysselhörna med RFSL Ungdom Uppsala

RFSL Ungdom Uppsala är en grupp för unga hbtqi+ personer. RFSL Ungdom Uppsala håller även i en grupp som kallas ”Saga”, en grupp för ungdomar skapad av ungdomar. Saga träffas söndagar udda veckor 13.00 på Uppsala kommuns fritidsgård Brantan. Där vi har filmkvällar, pyssel och annat kul.
Under Pride kommer vi ha pyssel t.ex. göra pärlarmband, egna tyg-patches, egna knappar med knappmaskin och prata om vad vi gör på Saga-
träffarna.
16.00-17.30 K4

Gratis juridisk rådgivning

Se info under tidigare rubrik ovan (10.00-11.45).
16.00-20.00 K6 Sv/Eng (eller egen tolk)

Sexköpslagen – Hur påverkar den sexarbetare?

Hur är det att leva som sexarbetare i Sverige, egentligen?
Stigma, förtryck och diskriminering är för oss vardagsmat. Hör sexarbetare bland annat prata om bemötande inom sjukvård, hur det är att vara sexarbetande förälder, hur media behandlar ämnet sexarbete och varför detta hänger ihop med sexköpslagen. Arrangör: Fuckförbundet.
16.00-16.45 Sal C Svenska

När liv hänger på rätt berättelse: My Story, My Life

RFSL Stockholm Newcomers berättar sina historier och reflekterar över utmaningen i att dela dessa med Migrationsverket för att få asyl. “Bevisbördan” ligger på de nyanlända att övertyga Migrationsverket om deras hbtqi-identiteter och faran de möter i sina hemländer. Vi får höra historier från personer som just nu genomgår, eller nyligen har genomgått den processen.
17.00-17.45 K1 Engelska

Hbtqi-diplomering och diplomering i likabehandling

Utbildningsinsatser som ett sätt att bidra till ökad jämlikhet, likvärdig service till alla invånare och en inkluderande arbetsmiljö på våra arbetsplatser. Kom och lyssna till våra respektive resor dit, var vi befinner oss, vilka utmaningar vi möter och vad vi vill uppnå med insatserna.
Arrangörer: Uppsala kommun och
Region Uppsala.
17.00-17.45 K3 Svenska

Filmvisning: Nånting måste gå sönder (2014)

En svensk film med guldbaggevinnande Saga Becker i huvudrollen som Sebastian/Ellie av regissören Ester Martin Bergsmark. Sebastian och Andreas inleder ett passionerat förhållande men inom Sebastian växer känslan av att vara Ellie sig allt starkare. Andreas har svårt att acceptera och stå för sin kärlek till en transkvinna. Mitt i allt detta drömmer de om att resa bort tillsammans.
17.00-18.30 Sal C 
Svenska med engelsk undertext

Sex, lust och kommunikation – workshop för transpersoner

Välkommen till en transseparatistisk workshop där vi lägger fokus på ord, lust, sexleksaker och säkrare sex! Tillsammans med workshop-ledare från RFSL finns här utrymme för reflektion, diskussion och frågor. Workshopen vänder sig till dig som är transperson eller har erfarenhet av att vara trans.
17.00-18.30 K2 Svenska Max. 15 personer

Hbtqi-poltisk debatt

Denna programpunkt är inställd.
17.00-18.30 Sal B  Svenska

Smink- och hårstylingsstation

Lär dig att ta fin vardagssminkning och hårstyling till nästa nivå och att vara mer kreativ.
18.00-20.00 K3

Trans-meetup med RFSL Uppsalas transgrupp

Transgruppen är en supportgrupp och socialt nätverk som riktar sig till alla transpersoner. Du som är trans, som går utredning eller har trans bakgrund, eller som identifierar dig som icke-binär eller kanske har funderingar kring din könsidentitet är varmt välkommen.
18.30-20.00 K4

Open mic

Sugen på att läsa upp en dikt du skrivit? Har du nån favoritlåt som du vill att världen ska höra? På Pride House Open Mic får du chansen att framträda under en kort stund på 5 minuter.
19.00-20.00 Sal C

Fröding dansade aldrig på bögklubb i Damaskus

Apollo Asplund bjuder på en performativ läsning av sin bok ”Fröding dansade aldrig på bögklubb i Damaskus”. Följ med på en resa som tar dig från en skog i Värmland i slutet av 70-talet, mellanlandar i en elitskola i Stockholm på 80-talet, drar med dig in i New Yorks klubbliv på det tidiga 90-talet och avslutas i Damaskus 2009 – ett år före kriget. En queer historia om att försöka vara sig själv. Att söka efter sin familj. Och den stora längtan efter det spännande livet som en vet finns ”där ute” någonstans.
19.00-20.00 Sal B Svenska

Regnbågsgala

Under ledning av Admira Thunderpussy, Sveriges hetaste dragqueen, presenterar Uppsala Konsert & Kongress stolt en specialsydd regnbågsgala full av humor och musik. Vi får möta skäggiga damen Madame Heinz, musialstjärnan Glenn Edell och burlesquedrottningen Fräulein Frauke. Tal av Lena Åberg Frisk (VDUKK), Saga Karlsson (ordf. RFSL Uppsala) och kommunpolitikern Mohamad Hassan (L) samt utdelning av årets Agda-pris. Agda-priset är RFSL Uppsalas hbtqi-pris som går till en aktör som utmärkt sig i sitt arbete för hbtqi-frågor i Uppsala län. RFSL Uppsalas första Agda-pris någonsin delas ut under galan den 21 september.
20.15-21.00 Sal D Svenska

Regnbågsdisco

Vi avslutar dagen i Pride House med ett färgsprakande disco med legendariska DJ Pamela.
21.00-00.00 Sal D

Med reservation för programändringar.

Datum & tid

21 september 2019 09:00

Längd
15 timmar
Biljettpris

Fri entré

Arrangör
RFSL Uppsala och Uppsala Konsert & Kongress

Information