Hoppa till huvudinnehållet

Malena Ernman mer bakom än på scenen på konserthuset!

– Malena är en del av vårt Kreativa råd och har på så sätt kommit nära oss och vår verksamhet, berättar Henrik Lillsjö, vd på Uppsala Konsert & Kongress. Att hon tackat ja till ett utökat uppdrag som omfattar konsertproduktion är fantastiskt roligt och spännande. Malena är med sin kunskap om, nyfikenhet på och respekt för alla genres en otroligt viktig motor i musiklivet.

Julkonsert, blåsarsymfoniker och årstider

Malena är redan igång med produktionen av konserter på UKK. Först ut blir en julkonsert med bl a trombonisten Nils Landgren, kontrabasisten Sébastien Dubé och gitarristen Mats Bergström.

– Här kommer jag också att vara med och sjunga lite också, berättar Malena. Det efterfrågades från UKK:s sida!

Men i huvudsak är Malenas uppdrag på UKK att befinna sig bakom scenen och genom sin kunskap och erfarenhet producera konserter och upplevelser för Uppsalapubliken. Under våren 2023 presenterar Malena ett samarbete med Uppsala Blåsarsymfoniker och solisterna Magnus Lindgren, Martin Fröst och Nils Landgren.

– Det är kul att samarbeta med fantastiska lokala orkestrar som Uppsala Blåsarsymfoniker, säger Malena, och i den här konserten bjuder dom på hela spektrat. Från barock till funk!

Senare under året välkomnar Malena en av sina nära vänner till UKK. Den franske dirigenten Jean-Christophe Spinosi kommer med sin egen orkester och ett projekt som fått otroligt mycket uppmärksamhet hemma i Frankrike.

– De gör en skildring av de fyra årstiderna, berättar Malena. Fast ur ett klimatperspektiv där årstiderna presenteras såsom de skulle kunna se ut om 100 år.

– Vi ser fram emot att stärka vårt arbete inom framförallt den klassiska musiken och körmusiken med Malenas hjälp, säger Henrik Lillsjö. 

På önskelistan 

På Malenas önskelista står därutöver namn som Peter Mattei, stråkensemblen Kyiv Soloists, unga blivande stjärnor, och en rad Polarpristagare som Paris-baserade Ensemble intercontemporain, slagverkaren Evelyn Glennie, cellisten och Yo-Yo Ma och italienska mezzosopranen Cecilia Bartoli. (Malena sitter i polarprisjuryn, red:s anm). Samt Jean-Cristophe Spinosi och hans världsledande barockensemble Ensemble Matheus!

– Jag är också nyfiken på vad publiken vill se och höra, och kommer tillsammans med UKK ta fram en ”publikens önskelista” under sommaren och hösten, säger Malena.

Körsång i festivalform

– Sverige är världens körrikaste land om man mäter per capita, säger Malena. Mycket tack vare viktiga musikprofiler som Eric Ericsson och Kjell Lönnå. Det är min önskan att samla massor av körer, amatörer och professionella, under en stor körhappening i Uppsala i framtiden!

Körfestivalen i Skinnskatteberg, som inte arrangerats sedan 2012, lämnade ett stort tomrum efter sig. Dessutom har pandemin skapat ett ännu större behov av att möta likasinnade, sjunga tillsammans och vara musikaliskt nära varandra.

– Jag skulle vilja skapa en körfestival där fokus ligger på Uppsalas körer och körälskande publik men med många internationella inslag, säger Malena. Jag undersöker också hur vi kan sprida ut oss på flera platser i Uppsala, både inom- och utomhus.

I Malenas vision finns också masterclasses där hon själv gärna tar rollen som lärare kring sång och tidig musik.

–  Helt enkelt vill jag ge er ett kinderägg fyllt av sång och musik, upplevelser för alla sinnen och gemenskap, avslutar Malena. 

Välkomna programinfiltratörer 

Uppsala Konsert & Kongress inleder en rad spännande och kreativa samarbeten under 2022. Genom samverkan med aktörer som är specialister inom sina respektive områden stärker och vässar UKK:s sin musikprofil ytterligare. Dessa specialister blir UKK:s förlängda programavdelning och kommer att infiltrera UKK:s programarbete på bästa tänkbara sätt under de kommande åren! 

Har du frågor? Kontakta oss