Hoppa till huvudinnehållet

Stadsmissionen och UKK räddar mat tillsammans

I måndags kväll fattade UKK beslutet att stänga all publik verksamhet året ut. Detta efter att statsministern meddelat om tuffare restriktioner med anledning av det allvarliga smittspridningsläget i landet. 

Eftersom lunchserveringen på UKK skulle ha varit öppen fanns det mycket råvaror och livsmedel att ta hand om. UKK:s medarbetare i restaurangen var snabba att packa ned allt i lådor och kassar och leverera detta till Uppsala Stadsmission. 

– Både torrvarorna och kylvarorna kommer komma till god användning i våra matkassar och hos Mikaelsgården som vid sin matlagning har bra användning för det UKK skickade, säger Jasmine Sönmez, Matcentralen Uppsala Stadsmission. Såklart otroligt tråkigt att UKK behöver stänga under en längre tid, men vi är väldigt tacksamma för att de tänker på oss när läget är som det är. 

UKK och Stadmissionen har under många år arbetat på detta sätt. När UKK har råvaror, fika eller mackor över efter konferenser och evenemang ringer de till matcentralen som kommer och hämtar varorna. Om de inte har möjlighet att komma brukar UKK istället köra över allt till dem. 

– Mat ska ätas, inte slängas, säger Robin Akrap, food and beverage manager på UKK. Vi jobbar hårt för att minska matsvinnet. Vi tycker att det är jätteviktigt att mat, som annars skulle ha kasserats, kan bli till nytta för människor som behöver den. 

Har du frågor? Kontakta oss