Hoppa till huvudinnehållet

Stort internationellt danskompani intar UKK

Kompaniet grundades 1964 i Israel och sedan 1990 är Ohad Naharin Batshevas konstnärliga ledare. Ohad Naharin har kommit att bli en av den samtida dansens mest framstående och betydande kreatör som inspirerat en hel värld. New York Times beskriver honom som ”en av världens viktigaste koreografer”.

Om koreografen Ohad Naharin

Hyllad som en av världens mest framstående koreografer inom modern dans. Naharin har som konstnärlig ledare för Batsheva Dance Company sedan 1990 väglett kompaniet på en äventyrlig konstnärlig resa och färglagt kompaniets repertoar med sina skarpa koreografier. Hans verk har även framförts av många andra framstående kompanier, exempelvis Paris Opera Ballet, Les Grand Ballets Canadiens de Montréal, Compañía Nacional de Danza (Spanien) och Cullberg i Sverige.

Naharin är upphovsman till det innovativa rörelsespråket Gaga, en uppmjukande träningsform som utövas av både professionella dansare och icke-dansare världen över. Gaga har berikat och revolutionerat kompaniets utbildning och blivit en växande kraft inom rörelsepraktik för både dansare och icke-dansare.

Programmet under veckan 

Tisdag 7 juni kl 19:00, Stora salen
Decadance #21 av Ohad Naharin
Gästspel av The Batsheva Ensemble

Decadance är en förtrollande föreställning som återuppstår i ny form, år efter år. Föreställningen skapades initialt av Ohad Naharin vid millennieskiftet. Den 21:a variationen av Decadance ser vi på UKK den 7 juni 2022. Föreställningen passar för både en ung och vuxen publik.

Föreställningen är aldrig densamma. Decadance är en idé som förkroppsligar öppenhet, förändring och oändlighet. Varje säsong presenteras nya bearbetningar av kompaniets ikoniska verk som vävts samman till ett noggrant komponerat och fängslande kollage. 

”Decadance är en hyllning till vår egen repertoar, en lekplats där vi lägger till eller drar ifrån och anpassar stycken ur våra övriga arbeten. Det är ett tillfälle att betrakta våra verk ur olika perspektiv. Framför allt älskar jag hur Decadance låter dansarna ge sina egna tolkningar, som är fulla av sublima ögonblick”, säger Ohad Naharin.

Decadance #21 innehåller utdrag från: Seder (2007), Sadeh21 (2011), Yag (1996), Anaphase (1993), Naharin’s Virus (2001), Kyr (1990) och Moshe (1999). Under Decadance #21 får du även chansen att se premiären av Zorn som är en kortare koreografi med musik av John Zorn.

Framförs av The Batsheva Ensemble
Dansare: Yarden Bareket, Maya Botzer Simhon, César Brodermann, Emil Brukman, Nathan Chipps, Guy Davidson, Li-En Hsu, Alma Karvat Shemesh, Roni Milatin, Dor Nahum, Tom Nissim, Danai Porat, Avigail Shafrir, Ido Toledano, Naomi Turnpo, Ofir Yannai
Praktikanter: Roy Ariam, Adi Blumenreich, Adi Schwarz, Gili Yaniv Amodai
Ljus: Avi Yona Bueno (Bambi)
Kostym: Rakefet Levi
Rekvisita: Eri Nakamura
Soundtrack och redigering: Maxim Waratt
Text: Maxim Waratt

Musik: ”Issa Nore” / Maxim Waratt, ”Train” / Goldfrapp, ”Pictures” / Ohad Fishof and Maxim Waratt, ”Stones Start Spinning” / David Darling, ”Verlaine: Part I: Un midi moins dix” / John Zorn, ”Al Ghariba” arrangeras och utförs av ”Al Majad” group, ”Riacho” / Guem, ”Hava Nagila” / Dick Dale and the Del-Tones, ”Echad Mi Yodea” av The Tractor’s Revenge and Maxim Waratt, ”pan Sonic” / Maxim Waratt, utdrag från ”Baphomet” / John Zorn.

Foto: ASCAF

Decadance hade världspremiär år 2000, Suzanne Dellal Center, Tel-Aviv.

Onsdag 8 juni, kl 11:00 och kl 14:00, Sal B
Gaga / People
Workshops för allmänheten

Gaga är ett rörelsespråk som koreografen Ohad Naharin utvecklat under loppet av många år och som tillämpas i daglig praktik och övningar av medlemmarna i Batsheva Dance Company. Rörelsespråket i Gaga har sitt ursprung i tron på rörelsens helande, dynamiska, ständigt föränderliga kraft. Gaga är ett nytt sätt att få kunskap och självkännedom genom din kropp. Gaga ger ett ramverk för att upptäcka och stärka din kropp och lägga till flexibilitet, uthållighet och smidighet samtidigt som du lättar upp sinnena och fantasin. Gaga ökar medvetenheten om fysiska svagheter, väcker domnade områden, avslöjar fysiska fixeringar och erbjuder sätt att eliminera dem. Praktiken förbättrar den instinktiva rörelsen och kopplar samman medveten och omedveten rörelse, vilket möjliggör en upplevelse av frihet och njutning på ett enkelt sätt, i en trevlig plats, i bekväma kläder, ackompanjerad av musik, var och en med sig själv och andra.

UKK ger två gaga workshops för alla över 16 år, oavsett förkunskaper och fysiska förutsättningar, den 8 juni i Sal B.

Torsdag 9 juni kl 19:00, Stora salen
Fredag 10 juni kl 19:00, Stora salen
Three av Ohad Naharin
Gästspel av The Batsheva Ensemble

Koreografen Ohad Naharin återvänder till ”Three”, som han skapade för Batsheva Dance Company 2005 – ett centralt verk som Benjamin Millepied en gång beskrev som ett av de mest betydande verken som framförts under alla hans år som chef för Paris Opera Ballet.

Three är en triptyk som består av tre delar: Bellus, Humus och Sekus. Den tredelade teologiska strukturen antyder ett återvändande till en tidigare, naknare och mer vardaglig grund för dans. Virtuositet ersätts med de enkla rörelserna, av rytm och samstämmighet. De tre sektionerna vävs samman och väger lika mellan de tomma utrymmena och tystnaderna. Mellan pauserna, kroppen, musiken och rörelsen.

Naharins rörelsespråk hörsammar dansens två centrala krafter: gravitation och förgänglighet. I Three tar Naharin på sig den grundläggande ”bruksmanualen” för koreografi, och flyttar fokus mot det till synes enkla ramverket; antalet dansare, komposition, ljus och musik. Han påminner oss om att kopplingen mellan alla dessa tillsammans i tid och rum, faktiskt är de element som skapar magin i ett live-ögonblick.

Three presenterar dans som inte är rädd för att bli avslöjad och att avslöja, som inte ber om ursäkt för dess bräcklighet, mänsklighet och överdrift. En sällsynt inblick i Naharins vidsträckta dansvärld.

Framförs av The Batsheva Ensemble
Dansare: Yarden Bareket, Maya Botzer Simhon, César Brodermann, Emil Brukman, Nathan Chipps, Guy Davidson, Li-En Hsu, Alma Karvat Shemesh, Roni Milatin, Dor Nahum, Tom Nissim, Danai Porat, Avigail Shafrir, Ido Toledano, Naomi Turnpo, Ofir Yannai
Praktikanter: Roy Ariam, Adi Blumenreich, Adi Schwarz, Gili Yaniv Amodai
Ljusdesign: Avi Yona Bueno (Bambi)
Kostym: Rakefet Levy/ Fittings: Eri Nakamura
Ljuddesign och redigering: Ohad Fishof

Musik: Bellus: Goldberg Variations, J.S. Bach / Humus: original music by Ohad Fishof / Secus: Chari Chari, Kid 606 + Rayon (mix: Stefan Ferry), AGF, Chronomad (Wahed); Fennesz, Rajesh Roshan, Seefeel, The Beach Boys

Three hade världspremiär år 2005, Suzanne Dellal Center, Tel Aviv.

Har du frågor? Kontakta oss

Bilder