Hoppa till huvudinnehållet

Husockupanterna tar plats

Det är dags för nya husockupanter* att flytta in på Uppsala Konsert & Kongress. Tre nogsamt utvalda kommer tillsammans med oss fylla huset med unika, skräddarsydda upplevelser under hela 2019.

– Det som förenar våra nya husockupanter är en ovanlig påhittighet, ett stort mod och en väldigt stark integritet i konstnärsskapet, säger UKK:s vd och konstnärliga ledare Lena Åberg Frisk. Husockupanter är ett sätt att testa och flytta gränser, både för vår verksamhet och för våra gästande kreativa krafter. Det blir spännande att följa arbetet när allt växer fram!

Elena Wolay

Hon ligger bakom livescenen, fanzinet, festivalen och barnteatergruppen Jazz Är Farligt. En kreativ kraft med den fria musiken och den radikala konsten i fokus. Elena inleder ockuperandet med Fluxusfestivalen i december.

Loney Dear

Emil Svanängen har sedan genombrottet 2007 blivit ett välkänt namn bland musikälskare världen över, och genom sin fängslande musik också blivit något av en musikernas egen favorit.
– Kanske bryter vi ner fasaden och låter ljuset sippra in, kanske bygger vi om. I typisk Loney-anda blir denna kväll, likt allt annat, inte precis som nånting vi gjort förut, meddelar Emil.

Sarah Riedel

Från att ha varit musikchef på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm till att tonsätta Kristina Lugns texter, samarbeta med Hovkapellet och släppa soloskivor som nominerats både till Manifest och Grammis. Sarah har gjort det mesta!
– Jag är så oerhört glad över att få genomföra några av mina drömkonserter och drömsamarbeten på UKK, ett hus med otroliga möjligheter, spännande lokaler och fantastiskt kunnig personal, säger Sarah.

Unga tankar om musik

En tongivande heldag med livemusik och livepolitik på toppnivå. Konserter, spetsiga samtal och workshops inspirerad av tankesmedjan UTOM:s hörnstenar – genrebredd, fördjupat utforskande och engagemang för kulturens roll i samhället. En laguppställning bestående av några av landets främsta musiker bjuder på konserter, musikaliska experiment och stränga samtal med bland andra kulturminister Amanda Lind.

Once upon a time I used to be me

”Once upon a time I used to be me” är ett unikt multi-sensoriskt allkonstverk som skapas på, för och i UKK. Ett verk inspirerat av de människor som passerar genom UKK varje dag…
Ockupanter är: Melody Parker (regi),  Patsy Laserbov (ljuddesign/komposition), Erika Sjödin (scenografi/kostym), Casper Törneman (ljus- och videodesign) och Sofie Gynning (ljus- och videodesign).

* Husockupant = person utan formell besittningsrätt för en byggnad, bosätter sig i den eller använder den varaktigt. I juridiken kallas detta ibland för ”besittningsrubbning” eller ”olaga intrång”. På UKK betyder det att en noga utvald kreatör konceptualiserar och skapar tillsammans med UKK och inspireras av rummens möjligheter. Ett spännande, helt lagligt, intrång av kreativitet och utveckling.