Hoppa till huvudinnehållet

OTHERWORLDLY • 2-6 NOV • UPPSALA

Otherworldly – a hybrid music and art festival

Den 2 november 2022 slår vi upp portarna till Otherworldly – en helt ny festival för digital konst och elektronisk musik. För programmet står UKK i tätt samarbete med konstnären och regissören Peder Bjurman samt musikern och kompositören Christian Hutchinson-Berg från Kite.

Otherworldly är en framtidsspekulation som pekar mot udda och främmande världar; ibland skrämmande dystopiskt, ibland mer hoppfulla utopier. Otherworldly ställer frågor om vilken slags framtid vi vill ha, och hur konsten kan spela en roll i visionerna.

Otherworldly Uppsala 2022

Under festivalen fyller Otherworldly Uppsala Konsert & Kongress med nya digitala konstformer, installationer och konserter. Musikprogrammet inleds på onsdagen när musikern, kompositören och ljuddesignern Teho Teardo och multikonstnären Blixa Bargeld, i Uppsala med förstärkning av Malvakvartetten, intar Stora salen. Öppningskonserten följs av en klubbspelning med Klara Lewis och Peder Mannerfelt i Sal D, som med fjolårets hyllade EP i bagaget bjuder in till en drömsk timme. Dag två kliver vi in i den enigmatiske Abul Mogards atmosfäriska ljudlandskap för att sedan ta del av ett möte mellan två lika egensinniga som likasinnade musikaliska själar när Julia Kent och David Coulter framför helt nyskriven musik. Spännvidden blir stor även på den tredje dagen, då SØS Gunver Ryberg, Alva Noto och Puce Mary avlöser varandra.

Parallellt med musiken visas också konst runtom i huset. I Sal B har The Air Loom världspremiär. The Air Loom är ett tekniskt avancerat verk av Peder Bjurman och Mark Holthusen på temat voyeurism och övervakning. I Sal C visas Alexandra Daisy Ginbergs verk The Substitute. The Substitute utforskar en paradox: vår önskan att skapa nya livsformer samtidigt som vi försummar de redan existerande. På torget utanför Uppsala Konsert & Kongress svävar DROM. Skulpturen, en hyllning till utopiernas nödvändighet och en påminnelse om deras relativa farlighet, är utförd av konstnären Torbjörn Berg och smeden Anders Klingmark efter koncept av Peder Bjurman.

Mer information om programpunkterna hittar du längre ned.

Biljetter och övrig info

Biljetter till Otherworldly säljs som 1-, 2- eller 3-dagarspass och kostar 400, 720 respektive 900 kr, med reducerat pris för Student/Ungdom och medlemmar i Musikens Hus Vänner. Biljetterna ger tillträde till samtliga programpunkter (konstverk och konserter) under respektive dag. Konserterna i Stora salen har numrerade sittplatser, för övriga programpunkter gäller onumrerad ståplats. Vill du enbart titta på konstverken (The Air Loom och The Substitute) finns en separat biljett för detta.

Festivalen har en åldersgräns på 18 år.

Avnjut god mat och dryck under festivalen

2-4 nov har restaurangen har öppet 17.00-21.00 så att man i lugn och ro kan äta middag i samband med Otherworldly. Bord kan förbokas via hovmastare@ukk.se eller biljettkassan på telefonnummer 018-727 90 00.