Hoppa till huvudinnehållet

Otherworldly – årets konst- och konserthändelse i Uppsala!

Biljettsläpp 22 augusti!
TILL BILJETTER >>

Otherworldly är tillbaka i Uppsala! Festivalen leds även detta år av konstnären och initiativtagaren Peder Bjurman och musikern och kompositören Christian Hutchinson Berg. Tillsammans har de tagit fram ett spännande och utmanande program som fyller både Uppsala Konsert & Kongress (UKK) och Uppsala konstmuseum under några intensiva dagar 19–21 oktober 2023.

I år blir vi större

Festivalen Otherworldly startade 2022 och i höst väntar en ny och större upplaga. Uppsala konstmuseum blir nu också en aktiv del av festivalen, som sprider sig över staden. Programmet innehåller en imponerande bredd av konstnärer och uttryck med något gemensamt i det udda och utomvärldsliga. Noisekollektivet BADA med Anna von Hausswolff som dränker oss i domedagsdrone, William Basiniskis ryggradsrysande vackra ljudlandskap, Mat Collishaws mekatroniska kronhjort som regagerar på näthat, Maria W Horns musikaliska manipulationer av tid och rum, omslutande interaktiv installation av Lundahl & Seitl, hotfullt hoppfull musik med ljudkonstikonen Alessandro Cortini och en storskalig fasadprojektion som blickar ut över Uppsala och in framtiden – för att bara nämna några punkter i årets festivalprogram. En komplett lista över alla medverkande finner du längst ned i pressmeddelandet.

– Vi har letat efter akter och konstnärer som är udda och aparta men har ett suggestivt driv eller sökande tonfall, som gränsar till det utomvärldsliga och kanske till människans skuggsidor, berättar Peder Bjurman. En slags framtids-vånda, möjligen, eller ond dröm. Det spretar en del, men det är också meningen, då det ju utgör en hybrid av bud på framtiden.

Unik händelse i Uppsala

På UKK och Uppsala konstmuseum ser vi mycket fram emot att förverkliga festivalen och bjuda in Uppsalabor och tillresande publik till denna unika händelse.

– Jag är väldigt glad att Otherworldly är tillbaka och nu genomförs tillsammans med Uppsala konstmuseum, säger UKK:s vd och konstnärliga ledare Henrik Lillsjö. Årets festival har ett otroligt spännande program med fascinerande konstuttryck och drabbande musikupplevelser med ledande artister från Sverige och världen. 

– Uppsala konstmuseum och UKK har samarbetat tidigare och det är mycket roligt och stimulerande att vi med en gemensam festival kan fortsätta den inslagna vägen, fortsätter Uppsala konstmuseums museichef Daniel Werkmäster. 

Inför Otherworldly bjuder vi också in till ett antal seminarier i gränslandet mellan konst och vetenskap, där även Uppsala universitet är medarrangör. Där berörs frågor kring konstens roll som siare och människans framtid. Första tillfället blir under Kulturnatten 9 september.

Fullständigt program med all information och biljetter hittar du via otherworldlyuppsala.com.

Line-up, artistinfo och konstverk under Otherworldly 2023

I bokstavsordning:

BADA (SE)

Det svenska noisekollektivet BADA med bland andra Anna von Hausswolff frodas i den fria improvisationen och bland grava ljudföroreningar. Starkt malande psych-rock, drömsk drone, skärande orgeldissonanser, tribala rytmer, avgrundsdjup distad bas, en obskyr slidegitarr. En konsert är som en mörk nattvard i The Upside down, där ljudvolymen får kroppar att skälva, och där musiken och den fysiska världen återförenas.

Spelar på UKK 21/10.

William Basinski (US)

Ambientscenens otvivelaktiga rockstjärna. En legendar och kultfigur med mer än 40 år bakom sig inom experimentell musik och ljudkonst, och som genom åren har lyckats nå ut till en bredare publik med ryggradsrysande vackra harmonier och djupt meditativa landskap helt formade för ett intensivt djuplyssnande. Under 2023 turnerar han i USA och Europa med The Last Symphony – enda Sverigespelningen blir på Otherworldly i Uppsala.

Spelar på UKK 21/10.

Peder Bjurman (SE) Slow Walker

Mikroskopiska björndjur (trögkrypare/tardigrades) i AR-installationen Slow Walker av Peder Bjurman visas på Vaksala torg i Uppsala, uppförstorade så de nästan fyller hela torget och långsamt förflyttande mitt ibland oss. Monumentala och skulpturala objekt i sig men ändå flyktiga och efemära, utomvärldsliga symboler. Denna sociala och digitala skulptur visas med ett soundtrack av den hemlighetsfulle electronica-ikonen Abul Mogard och en voice over, som för oss in i björndjurens svävande värld.

Visas på Vaksala torg/Uppsala Konsert & Kongress 19 oktober–10 december 2023.

Peder Bjurman & Johannes Ferm Winkler (SE) All Eyes

Verket All Eyes (2023) är en storskalig fasadprojektion på Uppsala konstmuseum och Uppsala Konsert & Kongress skapat av videodesignern Johannes Ferm Winkler och konstnären Peder Bjurman som en del av festivalens satsning på digital konst i regionen. I All Eyes syns närbilder av flera hundra Uppsalabor, som alla tittar på oss med en gemensam fråga: Vad innebär framtiden för oss? Samtidigt betraktar de båda husen nyfiket varandra, som om de ser varandra för första gången. Johannes Ferm Winkler har arbetat med scenkonst, som VJ och med monumentalprojektioner på de flesta teatrar och operahus i Sverige och även internationellt. Peder Bjurman är internationellt verksam som regissör och manusförfattare och visade videoverket The Air Loom på förra årets festival.

Verket kan ses från Uppsala Konsert & Kongress, våning 6, från Uppsala konstmuseum och från staden. Visas 20–21 oktober 2023

Matt Collishaw (UK) Insilico

Installationen Insilico (2023) är en undersökning av näthat. En kronhjort av metall i naturlig storlek kämpar för att hålla sig upprätt, men beroende av intensiteten i Twitters/X:s digitala hatflöden snubblar den och faller ihop. Mat Collishaw är en av Storbritanniens centrala konstnärer med en 30 år lång och internationell karriär bakom sig. Genom visuellt och teknologiskt intrikata verk har Mat Collishaw fortsatt att fascinera vid utställningar runt om i världen.

Verket visas på Uppsala konstmuseum 19 oktober–10 december 2023.

Alessandro Cortini (ITA)

Den italienske multiinstrumentalisten och kompositören Alessandro Cortini är en förgrundsgestalt inom samtida elektronisk musik. Mest känd är han som långvarig medlem i Nine Inch Nails, men vid sidan om industrirocken är han också högst produktiv i eget namn. Hans musik är hotfull, hoppfull och noggrant sammansatt med teknisk perfektion.

Spelar på UKK 21/10.

Giant Swan (UK)

Bristolduon Giant Swan har mejslat fram en helt egen form av techno, som påminner om en vild och ohälsosam kärleksaffär mellan aggressivt energisk dansmusik och elektronisk noise. En live-session med Giant Swan är en lika fängslande som psykedelisk upplevelse, lika snabbt som låtar byggs upp kan de slitas sönder och ta ny form i deras skruvade ljudvärld.

Spelar på UKK 21/10.

Tim Hecker (CAN) with Vincent de Belleval (SE/CAN)

Kanadensaren Tim Hecker har med sin fingertoppskänsla för experimentellt ljudskapande gjort sig känd som ett av de ledande namnen inom den samtida drone- och ambientscenen. I sina ljudverk utforskar han skärningspunkten mellan brus, dissonans och melodi. Resultatet blir en omslutande både fysisk och känslosam lyssningsupplevelse, på samma gång ödesdiger och tröstande. Har samarbetar han med den svensk-kanadensiske konstnären Vincent de Belleval, som har skapat en ljusinstallation till turnéprojektet.

Spelar på UKK 21/10.

Maria W Horn & Adèle Tornberg (SE)

Den svenska kompositören Maria W Horns konstnärliga arbete gränsar till det vetenskapliga, och är koncentrerat kring ambitiösa försök att manipulera tid och rum med extrema ljudvolymer som verktyg, ofta med en blandning av elektroniska och akustiska element, som kyrkorgel, stråkar och kör. Det vetenskapliga och utforskande anslaget till trots så uppstår en djupt känslosam musik som letar sig in i alla vrår. Till Otherworldly har hon bjudit in konstnären Adèle Tornberg, som skapar ett visuellt koncept till konserten.

Spelar på UKK 21/10.

Pierre Huyghe (FRA) A Way In Untilled 

Konstnären Pierre Huyghe är en föregångare i utforskandet av relationen till det mer-än-mänskliga. I stället för objekt föreslår han hela miljöer som definieras av en långsam förvandling över tid, och som i sig liknar en slags levande varelse. Hans videoverk A Way in Untilled (2012) filmades i en park på en övergiven och obrukad (untilled) plats i samband med Documenta 13. Filmen visar olika processer av förruttnelse och tillblivelse, och ger plats för icke-mänskliga aktörer och oförutsedda händelser. Pierre Huyghe bor och arbetar i Santiago, Chile. Hans konst är internationellt omtalad och har visats vid en lång rad utställningar världen över.   

Visas på Uppsala Konsert & Kongress 20–21 oktober 2023

Klara Lewis + Svante Pettersson (SE) Up & Up Light 

I ljudverket Up (2016) av Uppsalakonstnären och -musikern Klara Lewis spelar mjuka klingande toner med ljuset i Uppsala konstmuseums trapphus, inrymt i Uppsala slott. Det bäddar in röster och steg som resonerar mot hårda material som sten och murbruk, som en stillsam smekning, en rörelse som leder vidare. Här presenteras verket i ny tappning, ljussatt av verket Up Light, skapat av Svante Pettersson.

Verket visas på Uppsala konstmuseum 19–21 oktober 2023.

Lundahl & Seitl (SE) Involution

Involution (2021) bygger på ett kroppslig interaktion där två deltagare ur publiken stiger in och ut ur en skuggvärld, skapad i VR (virtual reality), med tredimensionellt ljud och sensorer. Svenska konstnärsduon Lundahl & Seitl är kända för sina omslutande installationer där teknologier ställs intill materiella objekt och den mänskliga förmågan att organisera sin perception till en livsvärld.

Verket visas på Uppsala konstmuseum 19 oktober–10 december 2023.

Lovisa Ringborg (SE) – Silverskogen

Det fotografiska verket Silverskogen visar ett långsamt flytande landskap där vattnet som binder det samma är i silver och svart. Lovisa Ringborg arbetar med en silvergelatinteknik, inspirerad av tanken att vi inte verkar uppleva färger i djup sömn. För Ringborg är drömmar, vårt undermedvetna, inre och yttre verkligheter, en återkommande inspirationskälla.

Verket visas på Uppsala konstmuseum 19 oktober–10 december 2023.

Har du frågor? Kontakta oss