Hoppa till huvudinnehållet

Uppsala körfest och Musikens Hus Vänner bjuder på dadaistiskt julspel – i september!

Simultan Krippenspiel – Jul enligt Dada går emot allt vad tradition är och ska framföras på sommaren enligt dadaismens ”tvärtemot-regler”, berättar UKK:s gästproducent Malena Ernman, som är initiativtagare till Uppsala körfest. Jag är otroligt glad över att få vara med och presentera ett verk för Uppsalapubliken som verkligen är något utöver det vanliga. Missa inte detta!

Vänföreningen bjuder på entrén

Med stöd av vår vänförening Musikens Hus Vänner har vi möjlighet att presentera framförandet som en del av Uppsala körfest – och som en osedvanligt tidig julkonsert, nästan exakt tre månader före julafton! Efter festivallördagens vokalfest med The King’s Singers, The Real Group och Uppsala Musikklasser öppnar vi UKK:s restaurang och bjuder in publik och körsångare att höra detta speciella verk i en avslappnad miljö – helt gratis!

– Galet roligt, häpnadsväckande skickligt, hjärtskärande vackert! Jag snubblade in på denna konsert av en händelse och blev alldeles hänförd, fortsätter Malena Ernman. Jag hade aldrig hört nåt liknande och blev tagen på sängen.

Ny körfest i Uppsala

Uppsala körfest är en helt ny satsning på UKK och i Uppsala domkyrka för att lyfta och hylla Uppsalas rika körliv. UKK:s gästproducent Malena Ernman fick inspiration till en körfest under pandemin, då hennes och många andra människors hälsa blev lidande av isoleringen.

– ”Sjung för livet” fick en djupare innebörd när vi sångare berövades möjligheten att sjunga tillsammans, berättar hon.

I saknaden av att använda sin egen och höra andras röster föddes idén om en ny mötesplats för sång. Att det blev just i Uppsala – en stad med levande sångar- och körtraditioner sedan flera hundra år tillbaka – är inte så konstigt. Kanske är vi rent av Sveriges körtätaste stad? Följ med oss på en levande och lustfylld körfest och upplev sann sångglädje under tre dagar i september!

Konsertinfo

  • Simultan Krippenspiel – Jul enligt dada, med Vokalharmonin och KammarensembleN
  • Lördag 23 september kl. 22.00
  • Uppsala Konsert & Kongress, Sal D/Restaurangen
  • Fri entré

Om verket

Simultan Krippenspiel – Jul enligt DADA av svenske kompositören Pär Olofsson är inte ett dadaistiskt verk. Eller är det?! Det rör sig i gränslandet mellan meningslöshet och förklaring. Musiken väljer att ibland ge mening åt nonsensreplikerna, ibland låta dem vara obegripliga. Centralgestalter är Josef och Maria och berättaren av evangeliet. Kören skapar den märkliga klangvärld som impliceras av Hugo Balls text. Elektroniken och slagverket ger möjlighet att expandera klangpaletten och att arbeta med bruitistiska element (att använda ickemusikaliska ljud). Bastuban och stråkinstrumenten används både konventionellt och experimentellt och får stå som ett par extra, icke namngivna rollfigurer i dramat.

Medverkande

KammarensembleN

KammarensembleN är en av Sveriges mest etablerade och respekterade ensembler inom samtidsmusikscenen. Ensemblen bildades 1984 och har ägnat sig åt att främja musik av svenska och internationella moderna klassiska kompositörer.

Vokalharmonin

Vokalharmonin grundades 2003, som en ensemble specialiserad på tolkning av tidig och samtida vokalmusik, och betraktas sedan länge som en av Sveriges främsta grupper i genren. Fredrik Malmberg har varit konstnärlig ledare från starten. Ensemblens främsta intresse ligger i att utforska nya ljud och sångtekniker, vilket har lett till ett nära samarbete med flera av Sveriges ledande kompositörer.

Om Uppsala körfest

Uppsala körfest är en helt ny satsning för att lyfta och hylla Uppsalas rika körliv. Under veckoslutet 22–24 september 2023 presenterar vi fyra konserter på Uppsala Konsert & Kongress och i Uppsala domkyrka som visar upp den bredd av körer och körmusik som finns i staden och bjuder dessutom på härlig inspiration med världsberömda gästartister. Bland de medverkande finns The King’s Singers och The Real Group – två världsledande vokalensembler. Vi ser också hyllade Ecstatic Ensemble och Vokalharmonin, båda med flera av Sveriges främsta körsångare och solister, och förstås en rad Uppsalakörer med olika besättning och inriktning.

Uppsala körfest presenteras av Uppsala Konsert & Kongress i samarbete med Svenska kyrkan Uppsala domkyrkoförsamling med stöd av Världsklass Uppsala och Musikens Hus Vänner.

Om DADA och Hugo Ball

Den tyske författaren och skådespelaren Hugo Ball (1886–1927) kom till Zürich i frivillig exil 1915, desillusionerad efter Tysklands invasion av Belgien. I början av 1916 startade han där ”Cabaret Voltaire” tillsammans med sin blivande fru, kabaretsångerskan Emmy Hennings. Kabarén lockade till sig avantgardister som Hans Arp, Marcel Janco, Marietta di Monaco och Tristan Tzara. Programmet på kabarén präglades av det brutala krig som omgärdade Schweiz och uppträdandena var skräniga, experimentella och ofta provocerande. Publiken stormade scenen vid fler än ett tillfälle. Den 28 juli 1916 läste Hugo Ball upp det dadaistiska manifestet på Cabaret Voltaires scen, och en ny -ism var född. Dada var en typ av proto-modernism men också en skarp protest mot det politiska och sociala världsläget. Zürich-dadaisterna arbetade mycket med så kallade ljud-dikter, dikter skrivna med nonsens-ord samt bruitistisk musik, musik skapat av ”verkliga” ljud (fläktar, klockor, radioapparater, flygplan).

På försommaren 1916, alltså innan manifestationen av dada, hölls en ”Grand Soirée” på Cabaret Voltaire. På programmet stod ett julspel(!): ”Simultan Krippenspiel – Concert Bruitiste”. Verkets manus var uppdelat på två sidor. Den ena sidan innehöll den traditionella julberättelsen enligt evangelisten Lukas. På motsvarande sida återfanns de välbekanta rollfigurerna – Josef, Maria, Ängeln, herdarna med flera – som alla försetts med nonsensrepliker. Ljud- och ljuseffekter var onomatopoetiskt utskrivna i manus och utfördes av aktörerna med hjälp av rösten och diverse tillhyggen. Det är denna överlagring av olika förlopp – det traditionella julevangeliet och det nyskrivna bruitistiska ljudpoemet – som Ball syftar på när han kategoriserar verket som ett simultant julspel.

Har du frågor? Kontakta oss

Bilder