Hoppa till huvudinnehållet
Fredag 28 oktober 2022
21:00
UKK - Sal B - Onumrerad ståplats
  • Musik

Sara Parkman & Ævestaden

Samtida folkmusik i fokus! Först ut i ett helt nytt samarbete med Supertraditional Records presenterar UKK Sara Parkman och Ævestaden.

Att den traditionella folkmusiken alltid hittat nya vägar för sin egen tid vet vi, men blir kanske sällan så tydligt som denna kväll. En av Sveriges mest intressanta och hyllade artister. Folkmusikens egen rockstar – Sara Parkman som ifrågasatt och omfamnat traditioner så ogenerat och genomtänkt att hon skapat sig ett eget musikaliskt universum.

Kvällen delas med en annan akt i bräschen för den moderna folkmusiken. Den norsk-svenska gruppen Ævestaden som med inspirationskällor såsom Sudan Dudan och Valkyrien Allstars skapar musik där gamla psalmer och folklåtar förs samman med ett modernt elektroniskt sprakande.

Sara Parkman
2016 kom Sara Parkmans kritikerrosade debutalbum Sara Parkmans skog där musiken beskrevs som en väv av poesi, grusvägar, 80-talssynthar, skogsdrömmar och flödande fioler.

Det hyllade andra soloalbumet – titulerat Vesper efter det latinska ordet för aftonbön – kom 2019. Det spelades delvis in i ett gammalt kloster i Frankrike och skapades tillsammans med kompanjonen Hampus Noren som också producerade Sara Parkmans Skog. Bland gästerna fanns bland annat Mats Edén, Maija Kauhanen, Selen Özan, Xenia Kriisin och prästen tillika pappan Lasse Parkman. I mars 2020 stod hon på UKK:s scen och äntligen är hon tillbaka!

Ævestaden
Den svensk-norska gruppen Ævestaden består av Levina Storåkern, Eir Vatn Strøm och Kenneth Lien – tre multiinstrumentalister med bakgrund från Norges Musikhögskola. Tillsammans framför de både nykomponerad och traditionell musik på allt från gamla instrument som lyra, fiol och mungiga till moderna elektroniska prylar. Mötet mellan det traditionella och det moderna bildar en nyskapande ljudbild.

Debutalbumet Ingen Mere Gråter släpptes 2021 och fick fina recensioner i bland annat Klassekampen, musikmagasinet Lira och i Folkemusikkbladet.

Disharmoni.no beskriver albumet som ett ”fascinerande stycke musik där gamla psalmer och folklåtar förs samman med modernt elektroniskt sprakande”, medan gruppen själva beskriver sina verk som ”monumentala, men också ömma och lågmälda”. Inspirationskällor inkluderar Sudan Dudan och Valkyrien Allstars.

Samtida folkmusik i fokus 
Den samtida folkmusiken är Supertraditionals kärna. Bakom skivbolaget står musikerna Anna Möller, Samantha Ohlanders, Hampus Norén och Sara Parkman samt av formgivarna och konstnärerna Elvira Varghans och Karin Linderoth. Supertraditional jobbar med flera prisade och grammisnominerade akter såsom Sara Parkman, Ebo Krdum & Merit Hemmingson. Deras uppdrag på UKK är att utveckla folkmusikscenen och förgylla programmet under 2022-2023 med flera spännande och annorlunda folkmusikkonserter.

”Vi vet att traditionen är djupt rotad i generationer av kunskap men alltid rörlig och sökande efter det nya, alltid färgad av sin egen tid. Rå jordmån möter glitter och neon. Det är finkultur, det är fulkultur, det är funktion och stor konst. Och det är djupt mänskligt. Musik som går dit det känns”  Supertraditional

Datum & tid

28 oktober 2022 21:00

Längd
Cirka 2 timmar och 30 minuter
Biljettpris

Ordinarie: 350 kr

Student/Ungdom: 263 kr

Musikens Hus Vänner: 263 kr

Övrigt
Åldersgräns: 18 år
Arrangör
Uppsala Konsert & Kongress
Medverkande
Sara Parkman, Ævestaden som består av:, Levina Storåkern: fiol, kantele, vokal, liveelektronik, kohorn, Eir Vatn Strøm: vokal, kraviklyre, liveelektronik, Kenneth Lien: kraviklyre, mungiga, vokal

Information