Hoppa till huvudinnehållet
Onsdag 30 december 2020
00:00
  • Övrigt

Mat med UKK: Creème Brûlée på två vis

Creème Brûléen är en favorit hos många, och en dessert som verkligen vet hur man avslutar en middag med flaggan i topp!


Creème Brûlée på två vis
Dessert 4 portioner

3 st äggulor
75 g råsocker
350 g grädde + 150 g om man vill göra variant 2
1 st vaniljstång

Grund: (för båda varianterna)

1. Sätt ugnen på 180°

2. Koka upp 350 g grädde med vaniljstången.

3. Rör ihop socker och äggulor.

4. Häll grädden över äggen och rör ihop.

5. Häll upp smeten i en ugnsfast form och grädda i ugnen på 180 ° i ca 10-15 minuter. Smeten ska            få  en gyllenbrun färg.

6. Häll smeten i en mixer eller använd stavmixer och mixa slät.

Nu kan man välja att göra på två sätt.

 

Variant 1: En mer klassisk variant med bränt socker

7. Häl upp i portionsformar och ställ i kylen i minst två timmar.

8. Strö på socker och bränn av med brännare till du får ett gyllengult bränt lock.

 

Variant 2: Brûléekräm

7. Kyl smeten, den ska bli helt kall.

8. Vispa upp resterande grädde, 150 g.

9. Vänd ner grädden i brûléesmeten, häll upp i portionsskålar.
Dekorera med sockerflarn och färska hallon. Njut!

 

Sockerflarn: (till dekoration)
0,5 dl socker
Några droppar vatten
1-2 msk riven kokos

  1. Koka på medelvärme tills sockret blir gyllenbrunt, häll upp på silikonmatta/bakplåtspapper.
  2.  Strö på riven kokos och frystorkade hallon eller annat man tycker är gott.
  3.  Låt stelna och bryt sedan upp i bitar att dekorera med.

 

Robins dryckestips:
Chateau Grillon Sauternes

Alkoholfri: Äpplemust Ingrid Marie

 

 

 

 

 

Datum & tid

30 december 2020 00:00

Information