Hoppa till huvudinnehållet

Arkitekturen

"En spaltad kristallisk monolit i samklang med Vaksala torg, domkyrkan, universitetsbiblioteket och slottet." UKK är ett hus som märks!

Ett byggnadsverk som syns

Uppsala Konsert & Kongress reser sig åtta våningar hög vid Vaksala torg i centrala Uppsala. Byggnadens storslagna karaktär samspelar med Uppsalas övriga historiska byggnader.

Det arkitektoniska språket är modernt och nutida. Uppsala Konsert & Kongress exteriör består av en speglande metallbeklädd fasad och de vinklade metallplattorna för gärna tankarna till kristall, och när Henning Larsen Tegnestue skickade in sitt vinnande bidrag kallades det också för ”Kristallen”.

Henning Larsen Tegnestue

Uppsala Konsert & Kongress ritades av arkitektbyrån Henning Larsen Tegnestue i Köpenhamn och var det vinnande bidraget i den arkitekttävling som utlystes och offentliggjordes sommaren 2002.

Ansvariga arkitekten Johnny Svendborg säger följande om Uppsala Konsert & Kongress: ”Det är en spaltad kristallisk monolit i samklang med Vaksala torg, domkyrkan, universitetsbiblioteket och slottet.”

Den vertikala ljusspalten är en hög vertikal foajé, rummet för kommunikation genom hela huset med ingångar från både den historiska stadsdelen och det nyare Vaksala torg.

I Stora salens foajé kan besökaren gå runt och se ut över den omgivande stadens tak och se Uppsala på ett nytt sätt genom de stora fönsterpartierna.

 • Bild på fasaden

  Priser och nomineringar

  En prisad byggnad! Arkitekturen har vunnit flera priser och nomineringar.
 • Rulltrappor på UKK

  Konsten som omger oss

  I och utanför Uppsala Konsert & Kongress finns flera fasta konstinstallationer.
 • Bild på fasaden

  Historik

  Från den första motionen till invigningen 2007. Det tog många år innan Uppsala fick sitt konserthus!