Hoppa till huvudinnehållet
Lördag 20 maj 2023
19:30
UKK - Stora salen
  • Musik

Angélique Kidjo

En av den afrikanska kontinentens största artister genom tiderna – och en av mottagarna av Polarpriset 2023 – kommer till Uppsala Konsert & Kongress för en Sverigeexklusiv konsert! DJ Yared spelar skivor före och efter konserten.

Uppsalas egen DJ Yared spelar skivor före och efter konserten med Angélique Kidjo.

Från kl. 18.30 i baren på plan 6 och direkt efter konserten fram till midnatt i restaurangen/Sal D på gatuplan.

Yared Tekeste har varit DJ, bokare och konsertarrangör sedan 1970-talet, och är mest känd som mannen bakom Uppsala Reggae Festival. Redan 1992 bokade han både Angélique Kidjo och Youssou N’Dour till den legendariska klubben Rackis och sedan mer än 20 år bjuder han världens främsta reggaestjärnor till festivalen som är en av sommarens höjdpunkter i Uppsala.

Denna kväll spelar han sina favoriter ur skivbackarna med afrobeats, soul, funk och reggae.


Om konserten

Äntligen är en av musikvärldens mest karismatiska personligheter tillbaka i stan! Angelique Kidjo, född i Benin 1960 och baserad i Paris sedan många år, slog igenom hos den breda publiken 1994 med världshiten ”Agolo”. Med sin särpräglade röst i fokus, de västafrikanska rötterna som fundament och influenser från jazz, soul, latin och salsa fortsätter hon att göra musik som inte känner några gränser.

På senaste albumet Mother Nature från 2021 samarbetar hon med flera av den afrikanska kontinentens unga urbana musikstjärnor och producenter inom afrobeats, R’n’B och hiphop, som Burna Boy och Yemi Alade. Tillsammans skapar de en fängslande mix som vilar på tradition och samtidigt visar vägen framåt – precis som Angelique Kidjo alltid gjort!

Internationella medier kallar henne ”Afrikas främsta diva” och ”den ohotade drottningen av afrikansk musik”. Dessutom lyfts hon fram som en vår tids mest inspirerande och inflytelserika personer för sitt stora engagemang inom freds- och rättvisefrågor. Kidjo har genom åren utsetts till både UNICEF-ambassadör och hedersdoktor vid Yale University för sina insatser. Många av hennes låttexter är direkt kopplade till viktiga samhällsfrågor, och hon och hennes musik verkar som en stark röst och kreativ kraft, särskilt för afrikanska kvinnors rättigheter.

Med denna livsgärning och sina sexton soloalbum, fem Grammys och världsturnéer till utsålda konserthus i bagaget når hon nu återigen UKK för en exklusiv konsert som inte lämnar någon oberörd!

Med sig på scenen denna kväll har hon Kevin Jubert, piano & keyboards, Rody Cereyon, bas, David Donatien, slagverk, och Gregory Louis, trummor.

UKK x Selam

UKK fortsätter utveckla att programverksamheten genom samarbeten med musikbranschens spetskompetenser. Kulturorganisationen Selam har sedan 1997 med framgång breddat svenskt kulturliv med musik från Afrika, Latinamerika och Karibien och tagit svensk musik ut i världen. Samarbetet blir en flerårig satsning där målet är att presentera tre till fyra stora konsertupplevelser i Uppsala per år.

Presenteras av Uppsala Konsert & Kongress x Selam med stöd av Musikens hus vänner.

Datum & tid

20 maj 2023 19:30

Längd
Cirka 1 timme och 30 minuter
Biljettpris

Ordinarie: 495 kr
Student/Ungdom: 370 kr
Musikens Hus Vänner: 370 kr

Presenteras av
Uppsala Konsert & Kongress x Selam med stöd av Musikens Hus Vänner.
Medverkande
Angelique Kidjo – sång, Kevin Jubert – piano & keyboards, Rody Cereyon – bas, David Donatien – slagverk, Gregory Louis – trummor

Information