Hoppa till huvudinnehållet
Lördag 3 december 2022
21:00
UKK - Sal B - Onumrerad ståplats
  • Musik

Inställt: Ebo Krdum & Marin/Egeland

Ebo Krdum & Marin/Egeland 3/12 ställs in

Konserten med Ebo Krdum & Marin/Egeland ställs in. Konserten skulle ha ägt rum den 3 december kl. 21.00.

Återköp
Återköp av biljetter kommer att ske automatiskt. Pengarna sätts in på kontot som användes vid köpet inom fem arbetsdagar.


”A voice rising from the ashes of war.”

Grammisbelönade och flerfaldigt prisade artisten Ebo Krdum utforskar på sitt hyllade debutalbum Diversity mötet mellan sin politiska afrikanska blues och den skandinaviska folkmusiken. Vad kan då passa bättre än att gestalta detta i ett fysiskt möte med den svensk-norska legendariska superduon Marin/Egeland som med sin unika, intima och suggestiva ljudbild blåser liv i traditionella toner. Två exklusiva och unika konsertupplevelser med gemenskap i det kraftfulla och ärliga.

Ebo Krdum
Ebo Krdum har minst sagt haft ett framgångsrikt år. Han har, med albumet ‘Diversity’ i ryggen, bl.a. vunnit en Grammis för Årets Folkmusik, fått Stims pris ”Årets kompositör”, nominerats till DN:s Kulturpris 2022 och nominerats till ”Best Artist” i musiktidningen Songlines Music Awards.

Ebo Krdum skapar politisk, modern afroblues och afrobeat med rötter söder om  Sahara och i möte med den svenska folkmusiktraditionen. När kriget startade i Darfur 2003 blev Ebo en viktig röst för den fredliga revolutionen mot den korrupta och våldsamma regimen. Utöver sitt musikaliska engagemang var han aktiv i oppositionen som syftade till att störta diktaturen i Sudan, vilket också blev anledningen till att han till slut tvingades lämna landet efter att ha utstått tortyr och blivit utslängd från universitetet.

Ebo är nu bosatt i Stockholm, där han har etablerat sig som en av de mest framträdande rösterna på den globala musikscenen. Debutalbumet ”Diversity” (Supertraditional, 2021) är ett samarbete med folkmusikern Anna Möller och är Ebo Krdums första album som soloartist. Musiken skrevs under den sudanesiska fredliga revolutionen som till slut markerade slutet på trettio år av brutal diktatur.

Ånon Egeland & Mikael Marin
Den norske folkmusikern Ånon Egeland och svenske kollegan Mikael Marin skalar av och kokar ner folkmusiken till dess minimalistiska beståndsdelar. Denna ornamenterade urform mejslas fram i samspelet mellan hardingfela och viola, som stämts ner en oktav för att klinga i sorgtyngda hjärtans tonart.

2017 nominerades duon till Spillemannprisen (den norska motsvarigheten till Grammis) och belönades med det prestigefulla Folkelarmpriset för albumet ”Sorpesoll”. 2021 var det dags igen, denna gång en Grammisnominering för skivan Farvel, farvel.

Ånon Egelands personliga spelstil präglas av sydnorska Agders rika spelmanstradition, och en stor repertoar av sällan hörda låtar. Sedan skivdebuten 1977 har han medverkat på dussintalet album tillsammans med Skandinaviens bästa folkmusiker, och arbetar sedan 1999 vid institutionen för folkkultur vid Raulandsakademiet.

Violasten Mikael Marin är å sin sida känd för sina insatser i gruppen Väsen, och sedan 1983 kan han titulera sig riksspelman. Med breda influenser som sträcker sig från Schönberg till The Beatles har han komponerat och arrangerat för artister som Mikael Samuelsson, Nordman och Kronos Quartet, och togs 1989 ut som deltagare i en världsorkester under ledning av självaste Leonard Bernstein. Marin är verksam som adjunkt i viola på Institutionen för folkmusik på Kungliga Musikhögskolan.

Samtida folkmusik i fokus
Den samtida folkmusiken är Supertraditionals kärna. Bakom skivbolaget står musikerna Anna Möller, Samantha Ohlanders, Hampus Norén och Sara Parkman samt av formgivarna och konstnärerna Elvira Varghans och Karin Linderoth. Supertraditional jobbar med flera prisade och grammisnominerade akter såsom Sara Parkman, Ebo Krdum & Merit Hemmingson. Deras uppdrag på UKK är att utveckla folkmusikscenen och förgylla programmet under 2022-2023 med flera spännande och annorlunda folkmusikkonserter.

Datum & tid

3 december 2022 21:00

Längd
Cirka 2 timmar och 30 minuter
Biljettpris

Ordinarie: 350 kr

Student/Ungdom: 263 kr

Musikens Hus Vänner: 263 kr

Övrigt
Åldersgräns: 18 år
Presenteras av
Uppsala Konsert & Kongress
Medverkande
Ebo Krdum, Ånon Egeland, Mikael Marin

Information