Hoppa till huvudinnehållet
Lördag 26 november 2022
19:00
Sal B - Numrerad sittplats
  • Dans

Engelkes och Södergård – Transplantation

En livsbejakande föreställning och kärlekshistoria om identitet, existens och livsviktiga frågor på cellnivå med Charlotte Engelkes och Sofia Södergård

Den ena kvinnan bär på en Y-kromosom efter en benmärgstransplantation. Den andra kvinnan bär på en drag-king identitet. Och båda frågar sig; Var tar jag slut och var börjar den andra? Kan jag vara allt?

Tillsammans med dansaren, koreografen och dragking Sofia Södergård skapar Engelkes en föreställning om identitet, existens, liv och död. Med dans, musik, standup, opera, komik och dramatik blir Transplantation en livsbejakande varieté med inspiration av benmärgstransplantation, kärlekshistorier och Wagner. 2019 genomgår Charlotte Engelkes en benmärgstransplantation. För att hennes liv ska kunna räddas måste det egna immunsystemet dö helt, hon måste släppa in en annan människas stamceller i benmärgen och låta dem successivt ta över. Donatorns celler måste på tretton av fjorton punkter vara helt identiska med Charlottes. Hon vet inte vem denna donator är, bara att det är en man på 23 år och inte från Sverige.

Idag har Charlotte en helt ny blodgrupp och hon har fått en Y-kromosom. Denna nya variant av henne är drygt ett år gammal. Hon är alltså i någon mån pånyttfödd – och den gamla Charlotte är i någon mån död. För Charlotte är kopplingen till berättelsen om Tristan och Isolde självklar. Deras kärlek gör att de tillsammans löses upp. De vet inte var den ena slutar och den andra börjar. De upphör vara sig själva, de blir ett.

Som Charlottes medspelare i föreställningen ser vi dansaren, skådespelaren, koreografen och DJ, Sofia Södergård, alias dragking Qarl Qunt. Sofia Södergård och Charlotte Engelkes har länge letat efter ett sammanhang där de skulle kunna arbeta sceniskt med varandra. Sofia har precis som Charlotte på många sätt flyttat fram positionerna i svensk scenkonst för hur vi ser på normer och identitet, tagit upp till diskussion vilka vi är och varför och hur vi ser på varandra.

Musiken i föreställningen är en mash-up av nyskrivet och klassiskt, i ett överhängande komponerat ljudcollage av Willi Bopp. Musikstycken ur Wagners Tristan och Isolde är inspelade av och med Norrlandsoperans symfoniorkester under ledning av David Björkman.

Om Charlotte Engelkes & Sofia Södergård
Charlotte Engelkes är regissör och performanceartist. Hennes föreställningar spelas både i Sverige och på dans och teaterfestivaler runtom i världen. Charlottes konstnärliga spännvidd sträcker sig över dans, teater, performance och opera – allt på hennes eget högst personliga sätt. Föreställningen Miss very Wagner, där Engelkes för första gången hyllade och utforskade fyra av de mest kända hjältinnorna tagna ur Richard Wagners operavärld blev en överraskande och innerlig solomusikal som nådde publik långt utanför operaälskarnas värld. Det blev startskottet för olika scenkonstverk där valkyrior, hjältar, jättar och drakar har fått nytt liv på samma kärleksfulla och drastiska sätt, oavsett om publiken varit vuxna eller barn. Charlotte Engelkes föreställning Lohengrin Dreams samproducerades med Norrlandsoperan och visades 2019.

Sofia Södergård, dansare, koreograf och skådespelare turnerar med den egna föreställningen SLICK som samproducerades med Norrlandsoperan och var en av de utvalda föreställningarna till Scenkonstbiennalen 2019. I SLICK äntrar Sofia scenen transformerad till drag kingen Qarl Qunt som genom drag realness utmanar det stereotypt maskulina och feminina. Hon är en av grundarna till danskompaniet Pfect som bland annat setts på Sadler’s Wells i London, Melodifestivalen, Juste Debout i Paris samt varit förband till Lady Gaga.
Under senaste år har Sofia bland annat koreograferat musikalen Cabaret på Den Nationale Scene, Familjen Kaos Slå Pattarna i Taket och Angels in America på Dramaten. Sofia är utbildad på klubb- och streetdance scenen i New York, Balettakademien Stockholm samt på Stockholms Dramatiska Högskola. Just nu medverkar hon i föreställningen PRIDE på Det Kongelige teater i Köpenhamn vilken regisseras av Falk Richter.

Datum & tid

26 november 2022 19:00

Längd
Cirka 1 timme och 10 minuter
Biljettpris

Ordinarie: 150 kr (inklusive serviceavgift)

Student/Ungdom: 115 kr (inklusive serviceavgift)

Musikens Hus Vänner: 115 kr (inklusive serviceavgift)

Presenteras av
Uppsala Konsert & Kongress i samarbete med Region Uppsala. På turné genom Dansnät Sverige
Medverkande
Regi och koncept: Charlotte Engelkes, Koreografi: Sofia Södergård, På scen: Charlotte Engelkes och Sofia Södergård, Musik, ljuddesign: Willi Bopp, Musik av Richard Wagner, Tristan och Isolde, Prelude akt 1-3, är inspelad med Norrlandsoperans symfoniorkester, Dirigent och arrangemang: David Björkman, Ljusdesign och scenografi: Karl Svensson, Kostymdesign: Anna Ardelius, Foto: Mats Bäcker, Samproduktion: Norrlandsoperan, Scenografi, rekvisita och kostym har tillverkats av Norrlandsoperans ateljéer och verkstäder, Turnerar med Dansnät Sverige hösten 2022.

Information