Hoppa till huvudinnehållet
Lördag 8 juni 2024
21:30
UKK - Sal D - Ståplats
  • Musik
  • Sommar

Fire! Orchestra

Monumental musik med episk ensemble i en ohelig allians av frijazz, rock och konstmusik, från det strängt komponerade till det vilt improviserade.

Det kreativa kraftverk som är Fire! Orchestra är nu inne på sitt 14:e levnadsår. Senast de spelade på UKK var för 10 år sedan med 28 musiker på scen – en magisk upplevelse, alldeles utöver det vanliga. Helt i linje med sin ständiga förvandling och utveckling återkommer de nu i ny form som en 18-hövdad ensemble, med en rad av Skandinaviens allra främsta improvisationsmusiker, förstärkta av några toppnamn från Frankrike.

Musiken som framförs bygger till stora delar på det senaste och femte fullängdsalbumet Echoes, en monumental trippel-LP från 2023. Skivan är inspelad i den legendariska Atlantis-studion i Stockholm med inte mindre 43 musiker och vackert mixad av avant-gardets egen demonproducent Jim O’Rourke (Sonic Youth, Wilco, Stereolab).

“[…] a two-hour work of epic dimensions: full of energy, violence, and beauty; historical musical awareness, outstanding musicianship, otherworldly free jazz, beauty, improvisational and compositional daring, sheer fun and more. Simply another masterpiece.” – Martin Schray, Freejazzblog

Missa inte Backa Carin Ivarsdotter samma kväll!
Backa Carin Ivarsdotter bjuder in publiken till ett unikt experimentellt musikframträdande, där hon kombinerar saxofon, melodica, texter och vokala inslag. Fri entré med begränsat antal platser.
(Två set: 18.00-19.00 och ca 20.00-21.00)

Om Fire! Orchestra!

Fire! Orchestra har kommit att bli närmast en institution inom den kreativa musikscenen. Kärnan och hjärnan i kollektivet består av trion Fire! med den oefterhärmlige och outtröttlige saxofonisten, kompositören och improvisationsikonen Mats Gustafsson, basisten Johan Berthling, en mångfacetterad musiker och producent som spelat live och på skiva med allt och alla från Akira Sakata till Titiyo, och trumslagaren Andreas Werliin, (medverkar inte vid denna konsert) som också hörs med bland andra Tonbruket och Wildbirds & Peacedrums.

Till Fire! Orchestra har de genom åren bjudit in många av sina favoriter från Sverige, Norge och Danmark, men också Frankrike, Holland och Australien, till en ohelig allians av noise, frijazz, poetisk sång, konstmusik, industri, psych, tunga riff, blåsexplosioner, avantgardistisk rock, improviserad musik och liknande konstnärliga utsvävningar – alltid under ledning av Mats Gustafssons säkra hand och stora öron. Inspiration från musikhistorien möter ett omedelbart NU och banar väg in i framtiden. Här samlas generationer av erfarenhet, kreativitet och nyfikenhet.

I orkesterns olika konstellationer och skepnader finns namnkunniga jazz- och improvisationsmusiker som Raymond Strid, Sofia Jernberg, Paal Nilssen-Love, Lotte Anker, Sten Sandell, Mariam Wallentin, Per ”Texas” Johansson, Anna Lindal och Dan Berglund. Dessutom har medlemmar från svenska rock- och popakter som Refused, bob hund, Silverbullit, Dungen, Soundtrack of Our Lives och Loney dear bidragit genom åren, på scener, klubbar och festivaler runt om i Europa och på bandets fem skivor hittills.

Fire! Orchestra 2024:

Mats Gustafsson – barytonsaxofon, flöjt
Delphine Joussein – flöjt, elektronik
Susana Santos Silva – trumpet
Goran Kajfeš – trumpet
Mats Äleklint – trombone, sousafon
Heiða Karine Jóhannesdóttir – tuba
Fredrik Ljungkvist – klarinett och tenorsaxofon
Mette Rasmussen – altsaxofon
Anna Högberg – altsaxofon
Lars-Göran Ulander – altsaxofon
Julien Desprez – gitarr
Martin Hederos – fender rhodes, orgel
Alexander Zethson – keyboards
Johan Berthling – kontrabas
Juan Romero – slagverk
David Sandström – sång, trummor
Blanche Lafuente – trummor, elektronik
Mikael Werliin – ljud

Åldersgräns: 18 år

Datum & tid

8 juni 2024 21:30

Längd
Cirka 75 minuter
Biljettpris

Ordinarie: 360 kr
Student/ungdom: 270 kr
MHV: 270 kr

Övrigt
Åldersgräns: 18 år
Presenteras av
Uppsala Konsert & Kongress med stöd av Musikens Hus Vänner
Medverkande
Fire! Orchestra

Information