Hoppa till huvudinnehållet
Lördag 14 september 2024
16:00
UKK - Stora salen
  • Musik

Putte Wickman, Alice Babs & Arne Domnérus 100 år

Hyllningskonserten "Så minns vi 100-åringarna" Putte Wickman, Alice Babs och Arne Domnérus kommer till UKK i september!

Putte Wickman, Alice Babs och Arne Domnérus har alla tre gjort ett stort och oförglömligt avtryck på det svenska kulturlivet och i år skulle de fyllt 100 år. Putte med bl.a sin klarinett. Alice med sin sång. Arne med sin altsaxofon. Nu ska de hyllas runt om i landets konserthus tillsammans med några av landets främsta artister och musiker som samlas till denna unika turné.

Det blir med mycket musik, härliga berättelser, starka minnen och underbara tillbakablickar när tre av landets största artister genom tiderna ska hyllas. Turnépremiär blir det i Malmö den 10 september och 9 av landets större städer och konserthus får besök i höst!

Jag hade det stora nöjet att få spela med alla tre, framför allt med Putte Wickman i slutet av 70-talet och in i 2000-talet och med Arne Domnérus och Alice Babs. Alla tre var en enorm musikalisk inspirationskälla. Med Putte blev det resor till Japan, USA, och Europa. Med Arne var det mest Sverige och med Alice gällde Spanien där allas vårt gemensamma musicerande tog plats. Putte och jag gjorde åtskilliga inspelningar, LP/CD skivor och även många TV och Radioprogram. Att nu få tillfälle att spela och minnas den repertoar som då gällde men som fortfarande känns så levande, säger Claes Crona.

Putte Wickman

…var en av Sveriges mest kända klarinettister och en framstående entertainer som turnerade över hela världen. Under 50-talets senare del ledde han en legendarisk sextett med musiker som Reinold Svensson och Rune Gustafsson. Han samarbetade med internationella stjärnor som Toots Thielemans, Red Mitchell och Roger Kellaway. Trots sin jazzbakgrund hade han ett öppet sinne för olika musikgenrer och samarbetade även med populära artister som Björn Skifs, Jill Johnson och Janne Schaffer.

En av hans långvariga samarbetspartners var pianisten Claes Crona, och de spelade tillsammans i olika konstellationer, från duo till större orkestersammanhang. Tillsammans vann de en Grammy 1984 för ”DOUBLE PLAY”, och de hade även andra framgångsrika inspelningar.

Ett av deras större projekt var ”The Clarinet Connection”, där de turnerade i Sverige och Tyskland mellan 1999-2005, tillsammans med världsklarinettister som Ken Peplowski, Eddie Daniels, Buddy De Franco och Rolf Kuhn, ackompanjerade av Claes Cronas trio.

Alice Babs

…var en framstående svensk sångerska under 1900-talet. Hon bröt ny mark inom ungdomsmusiken och blev en symbol för swingen. Hon fick Sveriges första guldskiva 1954 och representerade landet i Eurovision Song Contest några år senare. Hon bildade även trion Swe-Danes och samarbetade med jazzikoner som Duke Ellington och Frank Sinatra. Alice avslutade sin karriär på 70-talet men gjorde en comeback på 90-talet tillsammans med Charlie Norman.

Arne Domnérus

…känd som svensk jazznestor, har lett många egna grupper och samarbetat med internationella jazzstjärnor som Clifford Brown och Quincy Jones. Han var också ansvarig för den svenska Radiojazzgruppen och var framstående på både altsaxofon och klarinett. En av hans kända inspelningar är ledmotivet till ”Karl-Bertil Jonssons Julafton”, som visats på svensk TV sedan 1975.

Putte Wickman, Alice Babs och Arne Domnérus var alla medlemmar i Swedish All Stars, även känd som Svenska Parisorkestern. De gjorde succé i Paris 1949 och bidrog till att sätta svensk jazzmusik på världskartan.

Medverkande

Ken Peplowski (Usa) (Klarinett)
Klas Lindquist (Klarinett)
Ulf Wakenius (Gitarr)
Viktoria Tolstoy (Vokal)
Vivian Buczek (Vokal)
Jan Lundgren (Piano)
Claes Crona (Piano)
Hans Backenroth (Bas)
Rasmus Kihlberg (Trummor)
Johan Löfkrantz (Trummor)
Tom Alandh (Moderator)

Åldersgräns: 13 år.

Datum & tid

14 september 2024 16:00

Längd
Cirka 1 timme och 30 minuter
Biljettpris

Ordinarie: 595 kr (inklusive serviceavgift)

Övrigt
Åldersgräns: 13 år
Presenteras av
Crona Produktion
Medverkande
Ken Peplowski, Klas Lindquist, Ulf Wakenius, Viktoria Tolstoy, Vivian Buczek, Jan Lundgren, Claes Crona, Hans Backenroth, Rasmus Kihlberg, Johan Löfkrantz, Tom Alandh

Information