Hoppa till huvudinnehållet
Lördag 9 november 2019
16:00
UKK - Sal B - Sittande onumrerat
  • Dans

Konflikt – Inxi & Sasha + Frekvens

En kväll i dansens tecken när två legender inom battlescenen drabbar samman i en heroisk fight sporrad av battle och kung fu, på turné genom Dansnät Sverige. Därefter följer "Frekvens" - ett samtida jazzdansstycke med kraft, struktur och precision.

Två legender inom battlescenen sammandrabbar i en heroisk fight sporrad av battle och kung fu.

Efter att ha studerat mängder av kung fu-filmer, reste Inxi och Sasha till Hongkong för att ta lärdom av mästarna själva. Hiphopen, poppingen och en mångårig erfarenhet av battles hade de redan i bagaget, nu var det den sydkinesiska kung fu-stilen Wing Chun som skulle finslipas.

Det gemensamma med kung fu och battles är målmedvetenhet, skicklighet och att ständigt sträva efter att bli bättre. Att möta en motståndare som ska besegras utan våld. Det är ur denna inspiration som verket Konflikt skapats – en våldsförebyggande duett och kroppslig konversation där deltagarna svarar på varandras impulser och skapar eklektisk friktion på dansgolvet.

Ida ”Inxi” Holmlund är dansare, koreograf och danslärare. Hon började sin danskarriär 2009 på Svenska Teatern i Helsingfors och året efter blev hon topp fem i den finska tv-versionen av danstävlingen ”So you think you can dance”.

Inxi är känd inom vogue- och ballroom-scenen och som medlem i vogue-huset Prodigy har hon deltagit både i modetidningen Vogues arrangemang och Balmain × H&M:s modevisning i New York. Hon dömer och deltar i dansbattles och har vunnit battles som Womens Vogue på Latex Ball i New York (2015 och 2017) och Juste Debout i Paris.

Inxi har bland annat dansat för koreograferna Mari Carrasco, Erik Linghede och Örjan Andersson. Och har tidigare turnerat med Dansnät Sverige i Andersson Dances föreställningar Alae (2017) och Prelude – skydiving from a dream (2019)

Alexandr ”Sashadilla” Antochvili har varit delaktig i den svenska hip-hop scenen i över 10 år. Med en grund i musikalitet och hög teknisk förmåga har han en nyfikenhet för rörelse och annorlunda inspirationskällor som berikar hans uttryckssätt. Sasha utvecklade sina streetdans-kunskaper på Broadway Dance Center i New York 2009. Bland de battletitlar han vunnit i hiphop kan nämnas Hyper Week (Italien), Urban Moves (Norge) samt Hiphop Revolution, Solo Kingz och Battle Bad i Sverige.

Sasha blev 2009 medlem i Göteborgsgruppen Octagon Crew som samma år vann de skandinaviska mästerskapen i breakdance. Han har även medverkat i uppsättningar som Kungarnas Gård på Folkteatern i Göteborg (2011) och Eurovision Song Contest i Fredrik ”Benke” Rydmans Grey People (2016). Och som medlem i Ambra Succis kompani Diambra C.A.M medverkade han i föreställningen Striving to achieve på Dansens Hus i Stockholm (2017).

P.S. visste ni att…
Wing Chuns ursprung är från 1600-talet då en buddhistisk nunna ska ha skapat en självförsvarskonst som fungerade oavsett utövarens längd, vikt och kön, och inspiration till detta ska ha kommit från djurs rörelser, framför allt tranan. Nunnans första elev ska enligt legenden varit en ung flicka vid namn Yim Wing Chun som en banditledare ska ha försökt tvinga till äktenskap. Efter att ha lyckats lära sig självförsvarskonsten och tvingat bort banditen, ska Yim Wing Chun ha önskat få den uppkallad efter sig.

Battle är en uppgörelse eller tävling mellan två dansare eller två crews i syfte att avgöra vem som är bäst.

Frekvens
Koreografen Erika Ranhagen har tillsammans med åtta dansare från Uppsala Dansakademis jazzlinjeprogram arbetat fram stycket som visas i anslutning till föreställningen med Inxi & Sasha.

Koreografen Erika Ranhagen har tillsammans med åtta dansare från Uppsala Dansakademis jazzlinjeprogram arbetat fram stycket ”Frekvens”. Ledord i arbetet har varit struktur och systematik, där dansarna rör sig utifrån de gemensamma reglerna. För att få ett flöde behöver varje moment i systemet slutföras innan nästa kan påbörjas. Kropparnas rörelser blir olika stämmor som harmoniserar med varandra.

Koreografen utforskar vad i form, linjer och puls som skapar harmoni, och även arbeta med interferens – rörelsernas möjlighet att förstärka eller släcka ut varandra.

Program
16.00-16.30 Inxi & Sasha
16.30-16.45 paus
16.45-17.05 Frekvens

Datum & tid

9 november 2019 16:00

Längd
Cirka 1 timme och fem minuter, inklusive 15 minuters paus.
Biljettpris

Ordinarie: 140 kr (inklusive serviceavgift)
Studerande:  108  (inklusive serviceavgift)
I biljettpriser ingår entré till både Konflikt och Frekvens.

Övrigt
Inxi & Sasha är på turné genom Dansnät Sverige.
Arrangör
Uppsala Konsert & Kongress i samarbete med Kultur och Bildning, Region Uppsala
Medverkande
Ida ”Inxi” Holmlund, Alexandr ”Sashdilla” Antochvili, Erika Ranhagen - Frekvens, Anna Abrahamsson - Frekvens, Emma Bertilsson - Frekvens, Hedda Boger - Frekvens, Sofie Merlenius - Frekvens, Beatrice Rudengren - Frekvens, Isabella Rudengren - Frekvens, Rebecka Vidmark - Frekvens, Viktoria Vidmark - Frekvens

Information