Hoppa till huvudinnehållet
Söndag 28 april 2024
16:00
UKK - Sal B - Numrerad sittplats
  • Musik

Linnékvintetten – Inferno

Välkommen till en spännande föreställning baserad på August Strindbergs Inferno. En självbiografisk bok som skildrar en stormig period i Strindbergs liv med paranoia och neuroser. Här möter texten musik som försöker skildra det sinnestillstånd som boken förmedlar.

Introduktion 15.15, Natalie Gourman Syberg intervjuar tonsättaren Britta Byström.

Musiken gestaltar berättarens inre

August Strindbergs Inferno är en självbiografisk bok som skildrar en stormig period i livet med paranoia och neuroser, den möter här musik som försöker skildra det sinnestillstånd som boken förmedlar.

Strindbergs text är bearbetad av dramatikern Magnus Florin och Britta Byström har tonsatt.

Tonsättaren Britta Byström har etablerat sig som en av de främsta tonsättarna i sin generation. Och hon söker gärna inspiration i konst och litteratur. Så här säger hon om Inferno:

”Det var en lockande uppgift att låta musiken gestalta berättarens inre värld: en osynlig ’främling’ som härmar allt han gör, Schumanns Aufschwung som spelas på andra sidan väggen, elektriska strömmar som förlamar honom … Musiken liknar därvidlag en sorts utkomponerade hallucinationer. Min förhoppning var att åstadkomma en föreställning där gränsen mellan musik och ord, inre och yttre verklighet, suddas ut.”

Hör Britta Byström berätta mer om musiken innan konserten kl 15.15 i UKK utanför Sal B.

Strindberg i kris

Inferno skildrar den psykiska och religiösa kris som Strindberg genomgick under åren 1894–1896, då han bl a vistades i Paris. Det är en stormig period med en helvetesvandring, demoner och slutligen paradiset. Isolerad, åtskild från sin fru, barn och vänner, försöker han sig på alkemiska experiment, han har förföljeselidéer och tror sig guidas av mystiska krafter.

Musik i Uppland och Uppsala stadsteater samarbetar

I denna musikaliska föreställning har Linnékvintetten fått sällskap av Mikaela Ramel från Uppsala Stadsteater.

Mikaela Ramel är utbildad vid Scenskolan i Malmö 1993–1996 Scenskolan i Malmö. Efter sin utbildning medverkade Mikaela Ramel i uppsättningar på Teater Tribunalen och på Kronobergsteatern i Växjö. År 1997 kom hon till Uppsala stadsteater, hennes första roll var Evelyn i föreställningen Evelyns resa. Ett par år senare blev hon en av teaterns fasta skådespelare. Mikaela har även medverkat i uppsättningar på till exempel på Riksteatern, Stockholms stadsteater, experiment- och ungdomsscenen Backstage vid samma teater, Teater Tribunalen och Teater Bhopa i Göteborg. Hon har även skådespelat i SR:s Radioteatern.

Som tv-skådespelare har vi bland annat kunnat se Mikaela Ramel i serier som Rederiet, Cleo, Män emellan, Beck, Maria Wern, Solsidan och Bonusfamiljen. Som filmskådespelare har vi sett henne i filmer som Suxxess (2002) och Återträffen (2013), Dansa Först (2018).

Mikaela Ramel har vid sidan av skådespeleriet även regisserat flera teateruppsättningar. På Uppsala stadsteater har hon regisserat uppsättningar som Fången på fyren, Innan jorden rämnar, Burkpojken, Krig på fjärde våningen, Doktor Glas och Eka över hela staden. Våren 2014 regisserade hon BFF – vem finns där för dig? på Regionteatern Väst. 2015 regisserade hon succéföreställningen La Paloma på Smålands musik och teater i Jönköping och två år senare Strålande, Miss Foster! på samma teater. Hon har även regisserat den digitala föreställningen Blåkepsen & vargluvan på Uppsala stadsteater.

Linnékvintetten

Musik i Upplands brassensemble – Linnékvintetten har regelbundet konserter i Uppsala Konsert & Kongress samt turnerar runtom i landet. Uppdragen innehåller också medverkan vid stora kyrkliga sammankomster i Uppsala domkyrka samt vid universitetets högtider och andra offentliga ceremonier. Skolkonserter, samarbeten med musikskolor och master classes är en viktig del av Linnékvintettens verksamhet. Ensemblen har även fördjupat sig i sakral repertoar, vilket har resulterat i ett omfattande samarbete med kyrkokörer och varje sommar sedan 30 år tillbaka framför ensemblen den uppskattade Tornmusiken i Uppsala domkyrka.

Linnékvintetten har sedan starten gått in för att förnya den svenska repertoaren för brasskvintett, vilket inneburit ett femtiotal uruppföranden av svensk musik. Och vid flera tillfällen har kvintetten tidigare samarbetet med tonsättaren Britta Byström.

Datum & tid

28 april 2024 16:00

Längd
Cirka 1 timme
Biljettpris

Ordinarie: 230 kr (inklusive serviceavgift)

Övrigt
Introduktion 15.15, Natalie Gourman Syberg intervjuar tonsättaren Britta Byström.
Presenteras av
Musik i Uppland och Uppsala Stadsteater
Medverkande
Linnékvintetten, Mikaela Ramel

Information