Hoppa till huvudinnehållet
Söndag 21 oktober 2018
19:00
UKK - Restaurangen/Sal D

Liu Fang och Park Jiha

Curious Classics - Klassisk musik från hela världen 19-21 oktober.

Välkomna till en dubbelkonsert med kinesiska Liu Fang samt efter paus koreanska Park Jiha.

Liu Fang är en internationellt hyllad virtuos på de kinesiska klassiska instrumenten pipa och guzheng. Född 1974 i Kunming, i Yunnan-provinsen, Kina, började hon spela pipa vid 6 års ålder, och vid 11 uppträdde hon för drottning Elizabeth II. Under hennes studier vid Musikhögskolan i Shanghai utvidgades hennes musikaliska utbud till att också inkludera guzheng.

Sedan 1999 har hon utfört hundratals solokonserter med kinesisk traditionell och klassisk musik på sina två soloinstrument på sådana prestigefyllda platser som Théâtre de la Ville i Paris, Philharmonic Hall of Liège, Belgien och Bath International Music Festival. Hon är brett efterfrågad och uppskattad för sina rika och i djupet berörande konserter. Liu Fang har blivit omskriven i media som ”empress of pipa” (L'actualité, Kanada), ”gudomlig medlare” (World, France), ”en stor ambassadör för den kinesiska musiken” (de Volkskrant, Nederländerna) som ”har virtuos teknik, nåd och en unik empati för musiken som hon spelar – vare sig det är en traditionell och folklig melodi eller en modern västerländsk komposition” (All Music Guide, USA). ”

Liu Fang tycks med lätthet framföra sina egna uttrycksfulla och virtuösa tolkningar av den klassiskt kinesiska musiken. Hennes otroliga teknik och inlevelsen är legendarisk liksom hennes förmåga att föra med sig publiken i sitt graciösa musikaliska universum. Med kunniga fingrar visualiserar Liu Fang de fina, starka kinesiska melodierna och folksagor och lämnar lyssnarna som hypnotiserade.

Park Jiha komponerar banbrytande modern musik rotad i de traditionella koreanska instrumenten. Hon lärde sig tidigt i sin barndom piri, ett oboeliknande rörbladsinstrument. Hon skolades sedan, traditionellt, i så väl piri som stränginstrumentet yanggeumet och träblåsinstrumentet saenghwang. Hon har ägnat sitt musikaliska liv åt att utforska de traditionella instrumentens möjligheter.

Park Jiha startade officiellt sin karriär som professionell musiker när hon grundade gruppen Sum. Deras musik, med de traditionella instruments musik tillika en oorthodox musikalisk struktur, var ett uppfriskande inflytande på koreanska musikscenen. De blev direkt inbjudna också till flera stora europeiska festivaler.

2016 släppte så Park Jiha sitt första soloalbum ”Communion”, där hon utmanar gränserna för såväl det traditionella som det nutida. Minimalistiskt och experimentellt skapar Park Jiha en känsla av absolut mobilitet som man hypnotiskt förs med i.

Datum & tid

21 oktober 2018 19:00

Längd
Cirka 1 timme och 30 minuter
Biljettpris

Ordinarie: 230 kr (inklusive serviceavgift)
Studerande eller Re:Orient-medlem: 178kr (inklusive serviceavgift)

Paketpris för hela festivalen eller enstaka dagar finns tillgängliga – boka genom biljettkassan: 018-727 90 00.

Presenteras av
Re:Orient i samarbete med Uppsala Konsert & Kongress
Medverkande
Liu Fang, Park Jiha

Information