Hoppa till huvudinnehållet
Söndag 3 mars 2024
18:30
UKK - Stora salen
  • Musik

Mulatu Astatke

Ethio-jazzens fader kommer äntligen till Uppsala! Upplev när den legendariske jazzstjärnan Mulatu Astatke intar UKK med sin oemotståndliga och omisskännliga musik.

Kvällens DJ Cabezón spelar från kl. 17.30.

Mulatu Astatke är tveklöst den viktigaste och mest välkända förgrundsgestalten för Ethio-jazz – en gren av jazzen som innehåller element av traditionell etiopisk musik. Han är en av vår tids stora musikaliska innovatörer och kompositörer och sedan länge ansedd som Ethio-jazzens fader.

I tjugoårsåldern reste Mulatu Astatke från hemlandet Etiopien till Wales med målet att utbilda sig till ingenjör. Han bytte snart både ämne och kontinent, studerade i stället musik i London och New York och blev den förste utexaminerade afrikanska artisten från Berklee College of Music i Boston.

Grunden till sitt unika sound satte Astatke genom att korsa västerländsk harmonilära med skalor som kännetecknar etiopisk musiktradition. När han sedan flyttade till New York vidareutvecklade han sitt musikaliska uttryck genom att inspireras av jazz och latinamerikansk rytmik. I slutet av sextiotalet spelade Astatke in tre album i USA tillsammans med puertoricanska musiker, skivor som idag är flitigt samplade och hett eftertraktade bland vinylsamlare.

Han återvände till Addis Abeba med en unik kännedom om den amerikanska jazzen, vilket inte bara resulterade i en rad numera legendariska soloalbum, utan också i en för tiden helt ny musikscen i Etiopien. Med Mulatu Astatke som ikonfigur skapades under tidigt sjuttiotal ett musikaliskt möte mellan östafrikanska melodier och västerländsk funk och jazz – och Ethio-jazzen var född.

Mulatu Astatke turnerar idag kontinuerligt med sin Ethio-jazz över hela världen inför fullsatta konsertlokaler. Den 3 mars 2024 gör han ett efterlängtat återbesök i Sverige, och det är med stor glädje som Selam och Uppsala Konsert & Kongress presenterar Mulatu Astatke på UKK:s scen för första gången!

Medverkande

Mulatu Astatke – vibrafon, wurlitzer-piano, slagverk
James Arben – saxofon, flöjt, basklarinett
Byron Wallen – trumpet
Daniel Keane – cello
Nick Ramm – piano, keyboard
John Edwards – kontrabas
Richard Olatunde Baker – slagverk
Jon Scott – trummor

DJ: Cabezón

Peter Sörbom är född och uppvuxen i Uppsala. Efter flera år i olika länder i Latinamerika så bor han nu i Stockholm där han regelbundet spelar skivor på barer och klubbar under namnet Cabezón. Han samlar vinylskivor från 70- och 80-talet från Afrika, Latinamerika, och Karibien, och flera av dessa packas med till kvällen med Mulatu Astatke, 3/3 på UKK. Som uppvärmning inför konserten bjuder han på sina bästa spår med bland annat tunisisk jazz, gwo-ka från Guadeloupe, elektroniskt från Niger, brasiliansk tropicalia och kongolesisk rumba.

UKK x Selam

UKK fortsätter att utveckla programverksamheten genom samarbeten med musikbranschens spetskompetenser. Kulturorganisationen Selam har sedan 1997 med framgång breddat svenskt kulturliv med musik från Afrika, Latinamerika och Karibien och tagit svensk musik ut i världen. Samarbetet blir en flerårig satsning där målet är att presentera tre till fyra stora konsertupplevelser i Uppsala per år.

Åldersgräns: 13 år

Datum & tid

3 mars 2024 18:30

Längd
Cirka 1 timme och 30 minuter
Biljettpris

Ordinarie: 445 kr
Student/Ungdom: 335 kr
MHV: 335 kr

Övrigt
DJ Cabezón spelar i foajén på plan 6 från kl. 17.30. Åldersgräns: 13 år
Presenteras av
UKK x Selam
Medverkande
Mulatu Astatke

Information