Hoppa till huvudinnehållet
Torsdag 6 oktober 2022
19:00
UKK - Stora salen
  • Musik

Scottish Ensemble – Goldbergvariationerna för stråktrio

Goldbergvariationerna för stråktrio framfört av Scottish Ensemble. Konserten utgör andra delen av en kväll som inleds med dansföreställningen Partita No. 2 – Sei Solo.

Scottish Ensemble – Bachs Goldbergvariationer (arr. Sitkovetsky)

Goldbergvariationerna av Bach är ett av den klassiska musikhistoriens mest ikoniska verk. Genom århundraden har det fängslat och uppskattats för sin vackra komposition, för sin djävulskt komplicerade struktur, och varit en ledstjärna för musikalisk innovation och struktur. I föreställningen framför Scottish Ensemble ett genialt arrangemang för stråktrio, som inspireras av Glenn Goulds banbrytande inspelningar av Goldbergvariationerna.

Konserten genomförs med stöd av Creative Scotland.

Konserten utgör andra delen av en kväll som inleds med dansföreställningen Partita No. 2 – Sei Solo av Andersson Dance. I biljettpriset ingår både dansföreställningen och konserten, och kvällens program ser ut som följer:

19.00: Andersson Dance – Partita No. 2 – Sei Solo
20.00: Paus
20.25: Scottish Ensemble – Goldbergvariationerna för stråktrio

Om Scottish Ensemble

Scottish Ensemble är en banbrytande stråkorkester, baserad i Glasgow, som regelbundet uppträder i Skottland, Storbritannien och världen över. Scottish Ensemble består av exceptionella musiker som, under ledning av konstnärlige ledaren Jonathan Morton, lyfter stråkmusik och dess rika repertoar. På äventyrliga sätt utforskar de hur stråkmusik kan framföras och delas, och kopplar den på ett genomtänkt sätt till samtiden.

I Scottish Ensembles fantasifulla konsertprogram förekommer välkända verk som framförs tillsammans med både nyskrivna och mindre berömda stycken, i syfte att introducera publiken till verk som utmanar, överraskar och inspirerar. Utöver en omfattande katalog, hos EMI Classics, Linn och Moshi Moshi, har Scottish Ensemble åtagit sig att vidga stråkmusikens repertoar genom nybeställningar av flera framträdande kreatörer. Under de senaste åren har detta inkluderat verk av Sir John Tavener, Sir James MacMillan, Sally Beamish, Martin Suckling, John Woolrich, Craig Armstrong, Luke Bedford, Thea Musgrave, Anna Meredith och Gabriela Montero.

Under de senaste åren har ensemblen uppträtt på olika prestigefyllda, nationella och internationella, scener såsom Barbican Centre, Kings Place och Wigmore Hall i London, Storbritannien, İş Sanat Hall i Istanbul, Turkiet, National Chiang Kai-Shek Cultural Center i Taipei, Taiwan, Shanghai Concert Hall och National Centre for the Performing Arts i Peking, Kina, Walt Disney Hall i Los Angeles, New York Town Hall och John F. Kennedy Center for Performing Arts i Washington D.C., USA. Ett stort antal föreställningar har även framförts på scener och festivaler runt om i Europa.

Datum & tid

6 oktober 2022 19:00

Längd
Cirka 3 timmar
Biljettpris

Ordinarie: 270 kr (inklusive serviceavgift)
Student/ungdom: 205 kr (inklusive serviceavgift)
Musikens Hus Vänner: 205 kr (inklusive serviceavgift)

Övrigt
19.00: Dansföreställning. 20.00: Paus. 20.25: Konsert
Arrangör
Uppsala Konsert & Kongress i samarbete med Region Uppsala med stöd från Musikens Hus Vänner. Dansföreställning på turné genom Dansnät Sverige.
Medverkande
Scottish Ensemble, Jonathan Morton

Information