Hoppa till huvudinnehållet
Torsdag 24 mars 2022
19:00
UKK - Stora salen | Musik i Uppland
  • Musik

UKO Alfvénjubileum

Uppsala kammarorkester under ledning av hedersdirigent Paul Mägi firar Alfvénjubileum med sångerskan Sofie Asplund.

Uppsala Kammarorkester
Dirigent: Paul Mägi, hedersdirigent
Solist: Sofie Asplund, sopran
Konsertintroduktion 18.20 – 18.40 med Tobias Lund

Hugo Alfvén 1872-1960
Bl a Elegi ur Gustav II Adolf, Symfoni nr 1 och ett urval sånger

Hugo Alfvén född 1872 i Stockholm, tonsättare, dirigent, violinist och konstnär. Efter studierna vid Musikkonservatoriet var Alfvén violinist vid Kungliga Hovkapellet, han gjorde flera studieresor runtom i Europa och fick statsstipendium för tonsättare 1906. I Uppsala kom han att göra flera avtryck, 1910 utnämndes han till director musices vid Uppsala universitetet, ledare för Akademiska kapellet och som dirigent för Orphei Drängar verkade han från 1910 till 1947.

Som en av Sveriges främsta nationalromantiska tonsättare har flera orkester- och körverk blivit älskade och ofta spelade såsom Midsommarvaka och Festspel. Även Elegi har ofta spelats och använts som sorgemusik. Elegi kommer ur ett dramatiskt verk om Gustav II Adolf och uppfördes 1932. Alfvén kom också att bli uppmärksammad som symfoniker. Hans första symfoni, skriven 1896 visade, redan då på hans stora bredd och hans instrumentala kunnande.

Nu när Uppsala Kammarorkester under ledning av hedersdirigent Paul Mägi uppmärksammar att det är 150 år sedan Hugo Alfvén föddes så är även något ur tonsättarens stora sångrepertoar självklart i programmet. Det är den karismatiska sångerskan Sofie Asplund som har briljerat i sina stora operaroller på såväl GöteborgsOperan som Kungliga Operan som kommer att sjunga ett urval av Alfvéns sånger.

Uppsala Kammarorkester är länets professionella orkester, av många bedömare ansedd som en av de främsta orkestrarna i Sverige. Konsertmästare är Nils-Erik Sparf, Klara Hellgren och Brusk Zanganeh. Sedan hösten 2019 är den engelsk-amerikanska dirigenten Rebecca Miller ny chefdirigent för Uppsala Kammarorkester. Utmärkande för Uppsala Kammarorkester är flexibilitet i olika stilar från tidig barock till samtida musik och en ädel orkesterklang med både värme och lyster. I orkestern ingår en rad fina solister som borgar för dess höga kvalité. Liksom Musik i Upplands övriga ensembler har Uppsala Kammarorkester sedan september 2007 sitt hem i Uppsala Konsert & Kongress. Mer information finns på: https://www.musikiuppland.se/vara-ensembler/uppsala-kammarorkester/

Arrangeras av Musik i Uppland med stöd av Musikens Hus Vänner.

Datum & tid

24 mars 2022 19:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Kategori A: 340 kr (inklusive serviceavgift)

Kategori B: 290kr (inklusive serviceavgift)

Kategori C: 145kr (inklusive serviceavgift)

Arrangör
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarorkester, Dirigent: Paul Mägi, hedersdirigent, Solist: Sofie Asplund, sopran

Information