Hoppa till huvudinnehållet
Torsdag 24 mars 2022
19:00
UKK - Stora salen | Musik i Uppland
  • Musik

UKO Alfvénjubileum

Uppsala kammarorkester under ledning av hedersdirigent Paul Mägi firar Alfvénjubileum med sångerskan Sofie Asplund.

Program
Konsertintroduktion 18.20 – 18.40 med Tobias Lund
Hugo Alfvén: Bl a Elegi ur Gustav II Adolf, Symfoni nr 1 och ett urval sånger
Även uvertyren till Tristan och Isolde av Richard Wagner och sånger av Richard Strauss.

Hyllning till Hugo Alfvén 150 år
Vi uppmärksammar allkonstnären och nationalromantikern som i många år verkade i Uppsala.
Hugo Alfvén född 1872 i Stockholm, tonsättare, dirigent, violinist och konstnär. Efter studierna vid Musikkonservatoriet var Alfvén violinist vid Kungliga Hovkapellet, han gjorde flera studieresor runtom i Europa och fick statsstipendium för tonsättare 1906. I Uppsala kom han att göra flera avtryck, 1910 utnämndes han till director musices vid Uppsala universitetet, ledare för Akademiska kapellet och som dirigent för Orphei Drängar verkade han från 1910 till 1947.

En nationalromantisk mästare
Som en av Sveriges främsta nationalromantiska tonsättare har flera orkester- och körverk blivit älskade och ofta spelade såsom Midsommarvaka och Festspel. Även Elegi har ofta spelats och använts som sorgemusik. Elegi kommer ur ett dramatiskt verk om Gustav II Adolf och uppfördes 1932. Alfvén kom också att bli uppmärksammad som symfoniker. Hans första symfoni, skriven 1896, visade redan då på hans stora bredd och hans instrumentala kunnande.
I kvällens program finns även musik som Hugo Alfvén tyckte om, såsom Tristan och Isolde av Richard Wagner och ett par sånger av Richard Strauss ur Sechs Lider med dikter av Brentano.

Karismatisk sångerska
Nu när Uppsala Kammarorkester under ledning av hedersdirigent Paul Mägi uppmärksammar att det är 150 år sedan Hugo Alfvén föddes är även något ur tonsättarens stora sångrepertoar självklart i programmet. Det är den karismatiska sångerskan Sofie Asplund som har briljerat i sina stora operaroller på såväl GöteborgsOperan som Kungliga Operan som kommer att sjunga ett urval av Alfvéns sånger.

Mägi åter i Uppsala
Det är med stor glädje som Uppsala Kammarorkester återigen möter dirigenten Paul Mägi. Han var chefdirigent för orkestern mellan åren 2004 – 2017 och utnämndes sedan till hedersdirigent.
Estländaren Paul Mägi studerade violin och trumpet och under 1980-talet dirigering vid Moskvakonservatoriet. Han startade senare Estniska Radions Kammarorkester och var under flera år ensemblens konstnärlige ledare och chefdirigent samt varit verksam vid Estniska Nationaloperan. Paul Mägi har länge varit mycket efterfrågad på den internationella musikscenen.
När han nu kommer till Uppsala så är det för att hylla en svensk tonsättare. ”Hugo Alfven is a column in the Temple of World Music – contemplating his work we feel the profound romantic and national spirit of this great master and perceive the beauty of Sweden.” /Paul Mägi.

Tobias Lund introducerar
På konsertintroduktionen hör du Tobias Lund, fil. dr i musikvetenskap Musikvetenskap vid Lunds universitet samt musikkritiker, som just har färdigställt sin bok Speltoken: Hugo Alfvén och rosens klang om Alfvéns musikskapande och livsföring. Bokrelease kommer att ske i samband med konserten.

Uppsala Kammarorkester

Uppsala Kammarorkester är länets professionella orkester, av många bedömare ansedd som en av de främsta orkestrarna i Sverige. Konsertmästare är Nils-Erik Sparf, Klara Hellgren och Brusk Zanganeh. Sedan hösten 2019 är den engelsk-amerikanska dirigenten Rebecca Miller ny chefdirigent för Uppsala Kammarorkester. Utmärkande för Uppsala Kammarorkester är flexibilitet i olika stilar från tidig barock till samtida musik och en ädel orkesterklang med både värme och lyster. I orkestern ingår en rad fina solister som borgar för dess höga kvalité. Liksom Musik i Upplands övriga ensembler har Uppsala Kammarorkester sedan september 2007 sitt hem i Uppsala Konsert & Kongress. Mer information finns här.

Arrangörer
Arrangeras av Musik i Uppland med stöd av Musikens Hus Vänner.

Datum & tid

24 mars 2022 19:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Kategori A: 340 kr (inklusive serviceavgift)

Kategori B: 290kr (inklusive serviceavgift)

Kategori C: 145kr (inklusive serviceavgift)

Övrigt
Konsertintroduktion 18.20 – 18.40 med Tobias Lund
Arrangör
Musik i Uppland med stöd av Musikens Hus Vänner
Medverkande
Uppsala Kammarorkester, Dirigent: Paul Mägi, hedersdirigent, Solist: Sofie Asplund, sopran

Information