Hoppa till huvudinnehållet
Torsdag 29 september 2022
19:00
UKK - Stora salen | Musik i Uppland
  • Musik

Från Ligeti till Schubert

Dirigenten Nuno Coelho och violinisten Carolin Widmann gästar Uppsala Kammarorkester och bjuder på ett mångfacetterat, utmanande och vackert program.

Medverkande
Uppsala Kammarorkester
Dirigent: Nuno Coelho
Solist: Carolin Widmann, violin

Program
György Ligeti (1923-2006): Concert Românesc
György Ligeti: Violinkonsert
Witold Lutosławski (1913-1994): Musique funèbre
Franz Schubert (1797-1828): Symfoni nr 8 i h-moll ”Den ofullbordade”

Dirigenten Nuno Coelho och violinisten Carolin Widmann gästar Uppsala Kammarorkester och bjuder på ett utmanande, mångfacetterat och vackert program.
Två betydande 1900-talstonsättare, Polarpristagare och banbrytare i sin samtid. Både Ligeti och Lutosławski fick många utmärkelser och priser, de inspirerades i sina tidiga verk av folkmusik, utvecklade egna kompositionstekniker och hade kopplingar till Sverige under 60-talet.

György Ligeti ungersk-österrikisk experimentell tonsättare med ett driv som bland annat ledde till nya kompositionstekniker. Kvällen inleds med ett tidigt verk från 1951 där Ligeti kombinerar konstmusik med folkmusik från barndomens Karpaterna. Sedan hör vi Ligetis virtuosa violinkonsert från 1993. Denna påhittiga och kraftfulla violinkonsert, ger solisten en rejäl utmaning och bjuder med lyssnaren på en fascinerande resa i olika klanglandskap.

Som solist får vi höra den hyllade och mångsidiga violinisten Carolin Widmann. Hon har bland annat utsetts till ”Årets musiker” vid International Classical Awards och fått Bayerischer Staatspreis för sin individualistiska och exceptionella musikalitet. Hon har samarbetat med flera av världens ledande orkestrar och framträder regelbundet som kammarmusiker.

Den polske tonsättaren Witold Lutosławskis stråkmusik komponerad mellan 1954 och 1958 ”Musique funèbre” är en hyllning till Bela Bartók, den enda tonsättaren som Lutosławski någonsin tillägnade ett verk. Det expressiva stycket för stråkar byggt på tolvtonsteknik blev en vändpunkt i hans karriär och fick uppmärksamhet världen över.

Till andra delen av konserten lämnar vi 1900-talets experimentella kreativitet och tar oss till den romantiska genren och 1822. Franz Schuberts åttonde symfoni eller så kallade ”ofullbordade” symfoni. Trots att symfonin av okänd anledning inte avslutades av Schubert så har den blivit ett av hans mest älskade verk.

Kvällen dirigeras av den unge portugisiske dirigenten Nuno Coelho som första gången besöker Uppsala. Han har på kort tid etablerat sig som ett välkänt dirigentnamn. Han har uppträtt i konserthus från Argentina och Kina till Mexico och Japan, och gästar ständigt europeiska orkestrar.

Uppsala Kammarorkester
Uppsala Kammarorkester är länets professionella orkester, av många bedömare ansedd som en av de främsta orkestrarna i Sverige. Konsertmästare är Nils-Erik Sparf, Klara Hellgren och Brusk Zanganeh. Sedan hösten 2019 är den engelsk-amerikanska dirigenten Rebecca Miller ny chefdirigent för Uppsala Kammarorkester. Uppsala Kammarorkester ger i Uppsala Konsert & Kongress en uppskattad abonnemangsserie, som emellanåt spelas in av Sveriges Radio.
Utmärkande för Uppsala Kammarorkester är flexibilitet i olika stilar från tidig barock till samtida musik och en ädel orkesterklang med både värme och lyster. I orkestern ingår en rad fina solister som borgar för dess höga kvalité. Liksom Musik i Upplands övriga ensembler har Uppsala Kammarorkester sedan september 2007 sitt hem i Uppsala Konsert & Kongress. Dessförinnan hölls orkesterkonserterna i Uppsala universitetsaula.

Konsertintroduktion
Denna UKO-säsong bjuder vi på Konsertintroduktion innan konsert.
Mellan 18.20 och 18.40 innan konserten i Stora salen kan du få möta någon av de medverkande, musiker, dirigent eller någon som kan berätta mer om kvällens program

Denna konsert är nr 2 av 10 i Orkesterabonnemanget 2022/2023.

Med reservation för ändringar.

Datum & tid

29 september 2022 19:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie, kategori A: 340 kr (inklusive serviceavgift)

Ordinarie, kategori B: 290 kr (inklusive serviceavgift)

Barstolar: 145 kr ( inklusive serviceavgift)

Presenteras av
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarorkester, Dirigent: Nuno Coelho, Solist: Carolin Widmann, violin

Information