Hoppa till huvudinnehållet
Torsdag 9 mars 2023
19:00
UKK - Stora salen | Musik i Uppland
  • Musik

Orkestern i fokus

Den prisbelönta dirigenten Jessica Cottis gästar Uppsala Kammarorkester för första gången denna kväll. Cottis är en av de mest framstående australiska dirigenterna just nu och utnämndes 2019 Classical face to Watch av the Times. Här presenterar hon ett program där orkesterns olika sektioner får stå i fokus.

Medverkande
Uppsala Kammarorkester
Dirigent: Jessica Cottis

Program
Richard Strauss (1864-1949): Uvertyr och dansscen ur ”Ariadne auf Naxos”
Frank Martin (1890-1974): Konsert för sju blåsare, slagverk och stråkar
Jessie Montgomery (f. 1981): Strum
Kurt Weill (1900-1950): Symfoni nr 2

Den prisbelönta dirigenten Jessica Cottis gästar Uppsala Kammarorkester för första gången denna kväll. Cottis är en av de mest framstående australiska dirigenterna just nu och utnämndes 2019 Classical face to Watch av the Times. Här presenterar hon ett varierat program där orkesterns olika sektioner får stå i fokus.

Konserten öppnas med den melodiösa uvertyren följd av en dansscen ur Richard Strauss komiska enaktsopera från 1912.

I schweiziske Frank Martins musik är intresset för olika klangfärger tydligt. Med sin ”Konsert för sju blåsare, slagverk och stråkar” från 1949 ville Martin återge olika karaktärer av klanger och uttryck från de sju blåsinstrumenten. Han skrev virtuost för instrumenten och lät dem briljera på olika sätt.

Av den hyllade amerikanska kompositören Jessie Montgomery får vi höra Strum från 2012. Montgomery har hämtat inspiration från amerikansk ursprungsbefolknings andlighet och dans som i början uttrycks nostalgiskt men som förvandlas till en extatisk fest. Musiken är som en väv av ljud där melodier kommer och går, rytmiken är det centrala i verket och driver musiken framåt.

Kurt Weill är mest känd för sina sceniska verk och sitt samarbete med Bertold Brecht, t ex med den succéfyllda Tolvskillingsoperan och för sina sånger, ofta framförda av hans hustru Lotte Lenya. Till hans stora mästerverk räknas också hans Symfoni nr 2, komponerad i Paris 1933, dit han tvingats fly undan Nazi-Tyskland, och symfonin uruppfördes året därpå i Amsterdam.

Uppsala Kammarorkester
Uppsala Kammarorkester är länets professionella orkester, av många bedömare ansedd som en av de främsta orkestrarna i Sverige. Konsertmästare är Nils-Erik Sparf, Klara Hellgren och Brusk Zanganeh. Sedan hösten 2019 är den engelsk-amerikanska dirigenten Rebecca Miller ny chefdirigent för Uppsala Kammarorkester. Uppsala Kammarorkester ger i Uppsala Konsert & Kongress en uppskattad abonnemangsserie, som emellanåt spelas in av Sveriges Radio.
Utmärkande för Uppsala Kammarorkester är flexibilitet i olika stilar från tidig barock till samtida musik och en ädel orkesterklang med både värme och lyster. I orkestern ingår en rad fina solister som borgar för dess höga kvalité. Liksom Musik i Upplands övriga ensembler har Uppsala Kammarorkester sedan september 2007 sitt hem i Uppsala Konsert & Kongress. Dessförinnan hölls orkesterkonserterna i Uppsala universitetsaula.

Konsertintroduktion
Denna UKO-säsong bjuder vi på Konsertintroduktion innan konsert.
Mellan 18.20 och 18.40 innan konserten i Stora salen kan du få möta någon av de medverkande, musiker, dirigent eller någon som kan berätta mer om kvällens program.

Denna konsert är nr 7 av 10 i Orkesterabonnemanget 2022/2023.

Med reservation för ändringar.

Datum & tid

9 mars 2023 19:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie, kategori A: 340 kr (inklusive serviceavgift)

Ordinarie, kategori B: 290 kr (inklusive serviceavgift)

Barstolar: 145 kr ( inklusive serviceavgift)

Presenteras av
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarorkester

Information