Hoppa till huvudinnehållet
Torsdag 11 maj 2023
19:00
UKK - Stora salen | Musik i Uppland
  • Musik

UKO – Rhapsody in Blue

Rebecca Miller, Uppsala Kammarorkesters chefdirigent, föddes i USA men bor numera i England och vid denna säsongsfinal presenterar hon musik från de båda länderna.

Medverkande
Uppsala Kammarorkester
Dirigent: Rebecca Miller
Solist: Peter Jablonski, piano

Program
Samuel Coleridge-Taylor (1875-1912): Petite Suite
Aaron Copland (1900-1990): Appalachian Spring Suite
George Gershwin (1898-1937): Rhapsody in Blue

En amerikansk/engelsk musikfest avslutar säsongen!
Rebecca Miller, Uppsala Kammarorkesters chefdirigent, föddes i USA men bor numera i England och vid denna säsongsfinal presenterar hon musik från de båda länderna.

Här får vi också möta en av Sveriges internationellt hyllade pianister Peter Jablonski. Han har spelat med de främsta dirigenterna och orkestrarna i världen, har en unik repertoar och är känd för sin naturliga och lediga spelstil. Vi får höra honom i Gershwins Rhapsody in Blue, som Gershwin själv har nämnt är ett porträtt av New York. Musiken gjorde succé direkt vid uruppförandet 1924 och med Rhapsody in Blue visade Gershwin att konstmusiken även kunde hämta inspiration från jazzen. Copland tog istället inspiration från den amerikansk ursprungsbefolkningens danser och hymner i den balett han skrev 1944, ”Appalachian Spring”. Copland skapade också en svitversion av baletten som uruppfördes 1945 och det är i den formen som musiken blev allmänt känd.

Som öppningsverk till denna majkonsert hör vi pampig, livfull och lättsam musik i Petite Suite av den brittiske tonsättaren Samuel Coleridge-Taylor. Han var en mycket produktiv kompositör som också arbetade som dirigent och undervisade. Mycket av det han skrev kan härledas till hans ursprung. Eftersom hans far kom från Sierra Leone, tog han gärna in afrikanska stildrag i den europeiska konstmusiken. Petite Suite från 1910, som är ett av hans mera kända verk, har dock en klassisk stil rakt igenom. En perfekt aptitretare till denna festkonsert!

Uppsala Kammarorkester
Uppsala Kammarorkester är länets professionella orkester, av många bedömare ansedd som en av de främsta orkestrarna i Sverige. Konsertmästare är Nils-Erik Sparf, Klara Hellgren och Brusk Zanganeh. Sedan hösten 2019 är den engelsk-amerikanska dirigenten Rebecca Miller ny chefdirigent för Uppsala Kammarorkester. Uppsala Kammarorkester ger i Uppsala Konsert & Kongress en uppskattad abonnemangsserie, som emellanåt spelas in av Sveriges Radio.
Utmärkande för Uppsala Kammarorkester är flexibilitet i olika stilar från tidig barock till samtida musik och en ädel orkesterklang med både värme och lyster. I orkestern ingår en rad fina solister som borgar för dess höga kvalité. Liksom Musik i Upplands övriga ensembler har Uppsala Kammarorkester sedan september 2007 sitt hem i Uppsala Konsert & Kongress. Dessförinnan hölls orkesterkonserterna i Uppsala universitetsaula.

Konsertintroduktion
Denna UKO-säsong bjuder vi på Konsertintroduktion innan konsert.
Mellan 18.20 och 18.40 innan konserten i Stora salen kan du få möta någon av de medverkande, musiker, dirigent eller någon som kan berätta mer om kvällens program.

Denna konsert är nr 10 av 10 i Orkesterabonnemanget 2022/2023.

Med reservation för ändringar.

Datum & tid

11 maj 2023 19:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie, kategori A: 340 kr (inklusive serviceavgift)

Ordinarie, kategori B: 290 kr (inklusive serviceavgift)

Barstolar: 145 kr ( inklusive serviceavgift)

Arrangör
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarorkester, Dirigent: Rebecca Miller, Solist: Peter Jablonski, piano

Information