Hoppa till huvudinnehållet
Torsdag 20 april 2023
19:00
UKK - Stora salen | Musik i Uppland
  • Musik

UKO – Ungt stjärnskott

Uppsala Kammarorkester bjuder på ett nordiskt musiklandskap i form av Sibelius och Nielsenkonsert. Gästsolisten är det unga stjärnskottet Hans Christian Aavik, en av de mest lovande violinisterna från Estland just nu.

Medverkande
Uppsala Kammarorkester
Dirigent: Olari Elts
Solist: Hans Christian Aavik, violin

Program
Justė Janulytė: Apnea för stråkar
Carl Nielsen: Violinkonsert
Jean Sibelius: Symfoni nr 3 i C-dur op. 52
Jean Sibelius: ur Lemminkäinen-svit op 22, nr 4

Med sin mångsidiga musikalitet och tydliga sound har violinisten Hans Christian Aavik utmärkt sig i hemlandet och övriga Europa. 2022 vann han första pris i den välkända internationella Carl Nielsentävlingen. Det är också i Nielsens fantastiska violinkonsert från 1911 som vi kommer att få höra denna talangfulla violinist.

Dirigent Olari Elts åter till Uppsala
Den estniske dirigenten Olari Elts bjuds åter in till ett uppskattat samarbete med Uppsala Kammarorkester. Han är chefdirigent för Estlands nationella symfoniorkester och konstnärlig rådgivare för Kymi Sinfonietta samt gästdirigent hos orkestrar runt om i världen.

Öppnar med musik från Litauen
Kvällen inleds med Apnea för stråkorkester av Justė Janulytė, komponerat under pandemivintern 2021. ”Apnea” (frånvaro av andning) om vikten av att andas samtidigt som man utforskar den fysiska och känslomässiga förvandlingen under nedsänkningen under vattnet. Orkestern spelar utan paus och tar både musikerna och publiken genom den existentiella odyssén.

Den litauiska tonsättaren Justė Janulytės verk är mestadels skrivna för täta monokromatiska ensembler (endast stråkar, bara blås eller bara röster) och som utforskar musikalisk tids-/rumsuppfattning. Musik där man bara upplever konsistens, utrymme, vikt, kraft och intensitet snarare än specifika delar och detaljer.

Nationalkompositör
Carl Nielsen började skriva på violinkonserten sommaren 1911 i februari, och 1912 framfördes den för första gången i Köpenhamn med Nielsen själv som dirigent. Uruppförande blev en succé med lysande recensioner och som befäste hans ställning som Danmarks nationalkompositör.

Sibelius tredje symfoni
Nationalkompositör kan man också titulera Jean Sibelius som är Finlands internationellt mest kända kompositör. Även om Finlandia är ett av Sibelius mest kända verk så är det symfonierna som placerat honom på världskartan. Han skrev sju symfonier och vi får höra den tredje. Denna symfoni är mer i klassisk stil än de andra men med flera inslag av finsk folkmusik. Sibelius dirigerade själv uruppförandet 1907.

ur Lemminkäinen-svit
Ur Sibelius symfoniska dikt Lemminkäinen-svit, spelar Uppsala Kammarorkester som avslutning, den fjärde delen ”Lemminkäinen drager hemåt”. Den var först tänkt att bli en opera, men även om planen ändrades till en svit så finns det delar i musiken som kan associeras till teman i berättelsen om Lemminkäinen från Kalevala.

Uppsala Kammarorkester
Uppsala Kammarorkester är länets professionella orkester, av många bedömare ansedd som en av de främsta orkestrarna i Sverige. Konsertmästare är Nils-Erik Sparf, Klara Hellgren och Brusk Zanganeh. Sedan hösten 2019 är den engelsk-amerikanska dirigenten Rebecca Miller ny chefdirigent för Uppsala Kammarorkester. Uppsala Kammarorkester ger i Uppsala Konsert & Kongress en uppskattad abonnemangsserie, som emellanåt spelas in av Sveriges Radio.
Utmärkande för Uppsala Kammarorkester är flexibilitet i olika stilar från tidig barock till samtida musik och en ädel orkesterklang med både värme och lyster. I orkestern ingår en rad fina solister som borgar för dess höga kvalité. Liksom Musik i Upplands övriga ensembler har Uppsala Kammarorkester sedan september 2007 sitt hem i Uppsala Konsert & Kongress. Dessförinnan hölls orkesterkonserterna i Uppsala universitetsaula.

Konsertintroduktion
Denna UKO-säsong bjuder vi på Konsertintroduktion innan konsert.
Mellan 18.20 och 18.40 innan konserten i Stora salen kan du få möta någon av de medverkande, musiker, dirigent eller någon som kan berätta mer om kvällens program.

Denna konsert är nr 9 av 10 i Orkesterabonnemanget 2022/2023.

Med reservation för ändringar.

Datum & tid

20 april 2023 19:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie, kategori A: 340 kr (inklusive serviceavgift)

Ordinarie, kategori B: 290 kr (inklusive serviceavgift)

Barstolar: 145 kr ( inklusive serviceavgift)

Presenteras av
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarorkester, Dirigent: Olari Elts, Solist: Hans Christian Aavik, violin

Information