Hoppa till huvudinnehållet
Söndag 2 april 2023
16:00
UKK - Sal B - Numrerad sittplats
  • Musik

Säsongsavslutning för Uppsala Kammarsolister

Uppsala Kammarsolister spelar musik av Schubert och Mendelssohn.

Medverkande
Uppsala Kammarsolister

Program
Franz Schubert: Stråkkvartett nr 14 “Döden och flickan”
Felix Mendelssohn: Stråkkvartett nr 6 i f-moll, op. 80

OBS! Det tidigare utannonserade verket av Mikael Edlund utgår ur programmet.
I stället framför ensemblen Schuberts älskade och dramatiskt intensiva kvartett ”Döden och flickan” från 1824. På programmet står fortfarande Mendelssohns sista stråkkvintett, ett requiem för tonsättarens syster Fanny.

Dramatisk stråkkvartett och ett requiem
Franz Schuberts stråkkvartett nr 14 har kallats, en av grundpelarna i kammarmusikrepertoaren. En älskad och dramatisk intensiv kvartett komponerad 1824, uppkallad efter temat i den andra satsen. I “Döden och flickan” är det en svårt sjuk Schubert som utforskar dödstemat och växlar mellan rädsla och dödslängtan.

Den sista musiken från Mendelssohn
Uppsala Kammarsolister har under säsongen 2022-2023 presenterat Felix Mendelssohns alla stråkkvartetter. I hans stråkkvartetter kan man följa honom i olika kompositionsfaser i skapandet, som tonåring till hans sista strax innan hans död 1847. Under denna konsert söndag 2 april är det så dags för den allra sista, som är ett requiem för hans syster Fanny.

I september 1847, två månader innan han själv dog i sviterna av en stroke, samma år som systern Fannys bortgång, skrev han en hyllning till sin syster i form av en stråkkvartett. Det är musik full av sorg, direkt från hjärtat. Kvartetten är unik och blev hans sista färdiga komposition.

Uppsala Kammarsolister
Uppsala Kammarsolister är en stråkensemble i världsklass som består av några av Sveriges främsta musiker, Nils-Erik Sparf (medverkar ej vid denna konsert), violin, Brusk Zanganeh, violin, Öyvor Volle, violin, Ylvali McTigert Zilliacus, viola och Per Nyström, cello. Ensemblen är en av tre ensembler vid Musik i Uppland och medlemmarna utgör också stommen i Uppsala Kammarorkesters stråksektion, som konsertmästare respektive stämledare.

Eftersnack – konsertreflektioner
Välkommen till ett samtal med ensemblen efter konserten. Stanna kvar en stund för reflektion över musik och passa på att ställa dina frågor till musikerna. Vi samtalar i cirka 15 minuter

Datum & tid

2 april 2023 16:00

Längd
Cirka 2 timmar, inklusive 20 minuters paus
Biljettpris

Ordinarie: 220 kr (inklusive serviceavgift)

Presenteras av
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarsolister: Brusk Zanganeh, violin, Oyvor Volle, violin, vik., Ylvali McTigert-Zilliacus, viola, Per Nystrom, cello, Nils-Erik Sparf medverkar ej vid denna konsert

Information