Hoppa till huvudinnehållet
Söndag 30 oktober 2022
16:00
UKK - Sal B - Numrerad sittplats
  • Musik

UKS – Chausson Concert

Den hyllade svenska pianisten Mårten Landström gästar Uppsala Kammarsolister! Han har valt ett soloverk och tillsammans med ensemblen spelas Chaussons vackra konsert. En stråkkvartett av Mendelssohn avslutar kvällen.

Medverkande
Uppsala Kammarsolister
Gäst: Mårten Landström, piano

Program
Verk för solopiano
Felix Mendelssohn (1809-1847): Stråkkvartett nr 2 i a-moll op. 13
Ernest Chausson (1855-1899): Konsert för violin, piano och stråkkvartett i D-dur op. 21

Pianisten Mårten Landström gästar Uppsala Kammarsolister! Som konsertpianist har han gjort sig känd för att spela allt med lätthet, explosivitet och enastående musikalitet. Han har under sin karriär huvudsakligen fokuserat på den nutida konstmusiken är bland annat konsertmästare i Norrbotten NEO.

Den franska kompositören Ernest Chausson skrev ”Konsert för violin, piano och stråkkvartett op. 21” mellan 1889-91. Ett fantastiskt kammarmusikverk med två mycket expressiva solostämmor. ”Den 30 september 1994 i en konserthall i Tallinn hörde jag detta verk för första gången. Jag hade då en av mina starkaste upplevelser någonsin med detta oerhört expressiva verk i skuggan av vad som just hade hänt.” Per Nyström, cellist Uppsala Kammarsolister.

Den här säsongen väljer Uppsala Kammarsolister att spela Felix Mendelssohns alla stråkkvartetter. Här kan du följa honom i olika kompositionsfaser från skapandet som tonåring till hans sista strax innan hans död 1847.

Felix var tonåring vid tillkomsten av stråkkvartett nr 2 men redan erfaren kompositör av kammarmusik. Denna i a-moll är en av de mest kända och starkt influerad av Beethovens sena stråkkvartetter. Men Mendelssohns är mer passionerat och romantiskt.

Uppsala Kammarsolister
Uppsala Kammarsolister är en stråkensemble i världsklass som består av några av Sveriges främsta musiker, Nils-Erik Sparf, violin, Brusk Zanganeh, violin, Öyvor Volle, violin, Ylvali McTigert Zilliacus, viola och Per Nyström, cello. Ensemblen är en av tre ensembler vid Musik i Uppland och medlemmarna utgör också stommen i Uppsala Kammarorkesters stråksektion, som konsertmästare respektive stämledare.

Eftersnack – konsertreflektioner
Välkommen till ett samtal med ensemblen efter konserten. Stanna kvar en stund för reflektion över musik och passa på att ställa dina frågor till musikerna. Vi samtalar i ca 15 min.

Datum & tid

30 oktober 2022 16:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie: 220 kr (inklusive serviceavgift)

Arrangör
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarsolister, Nils-Erik Sparf, violin, Brusk Zanganeh, violin, Oyvor Volle, violin, vik., Ylvali McTigert-Zilliacus, viola, Per Nystrom, cello

Information